3 najbolja besplatna antivirusna programa za starije računare

kad instalirate neki od antivirusnih programa. Besplatni antivirusni programi …

aiku_avAko imate računar starije generacije vjerovatno ste se susreli sa problemom usporenog rada kad instalirate neki od antivirusnih programa. Kad kažemo slabiji računar mislimo na to da imate 1GB radne memorije (RAM) ili manje i procesor (CPU) sa jednim jezgrom. Virusi su svakim danom sve agresivniji i potrebni su antivirusni programi koji se mogu izboriti sa njima. Naravno to ima za posljedicu sporije performanse računara radi bolje sigurnosti. Antivirusni programi rade u realnom vremenu tj. stalno monitorišu vaš saobraćaj koji ostvarujte na Internetu i zauzimaju resurse radne memorije i procesora. Kako bi svoj stari računar još koliko toliko koristili a opet donekle bili zaštićeni od virusa preporučujemo vam ova tri besplatna antivirusna programa koja su nam se pokazala kao odlična a uz to i besplatna rješenje za slabije računare:

Baidu AV

3. Baidu Antivirus dolazi iz Kine i jedno je od rješenja koja zauzimaju jako malo resursa na računaru. Koristi Avira engine za detekciju virusam i ostalih rizičnih programa koji se mogu instalirati na računar. Sam program možete preuzeti na ovom linku a detaljniju recenziju ovdje.

Panda Cloud AV

2. Panda Free Antivirus je jedan od starijih igrača na tržištu antivirusnih programa. Među prvima su počeli da koriste cloud (“u oblaku”) tehnologiju za antivirusni zaštititu i u tome imaju veliko iskustvo. Jedino što zamjeramo ovom programu je malo veće zauzeće resursa na samom računaru. Veoma je jednostavan za korištenje a samu instalaciju možete preuzeti ovdje.

360 Total Security

1. 360 Total Security je naš izbor i ono što se u praksi najbolje pokazalo. Veoma lagan za računar a uz to može da koristi svoj engine ili Bitdefender i Avira engine (uz 2GB radne memorije) što daje jako dobre rezultate u odbrani od virusa. Pored antivirusne namjene posjeduje i odlične alate za čišćenje sistema (temporari fajlova) i SpeedUp optimizaciju samog sistema za što brže startanje kao i Patchup alat za ažuriranje sistema a tima i poboljšavanje zaštite. Odličanu recenziju program možete pročitati ovdje a preuzeti na ovom linku.

Prilikom instalacije obratite pažnju da nemate neki od drugih antivirusnih programa aktivno u sistemu jer ćete instalacijom još jednog samo dodatno usporiti računar ( a možda i blokirati). Znači prvo preko kontrolnog panela i opcije Add/Remove programs uklonite stari antivirusni program i onda instaliraje jedan od gore preporučenih.

Najbolji od svih antivirusnih zaštita ste vi sam ako ste edukovati da se odbranite od neželjenih programa i da pazite na koje sajtove idete i šta da prihvatite kao opciju a šta ne. Antivirusni programi su tu samo kao dodatna pomoć. Srećno surfanje!!

Scroll to top