AVIRA AntiVir Personal

Instalacija i korištenje

Besplatnu verziju tj. verziju za nekomercijalnu upotrebu AntiVir programa možete preuzeti sa slijedećeg linka http://www.avira.com/en/free-download-avira-antivir-personal.  Tokom instalacije, pažnju je potrebno obratiti na par stvari. Prvo, uvek je jako loša ideja u isto vreme na istom računaru koristiti više od jednog anti-virus programa. Ovo se odnosi i na Windows Defender, koji je ugrađen u novije verzije Windows-a, te će vas instalaciona procedura podsetiti na to da ga isključite, ako je aktivan na vašem računaru. Ako odaberete „Custom” za tip instalacije, moćićete i da izaberete koje od komponenti programa želite da instalirate, a koje pak ne. Pored neophodnog glavnog modula aplikacije, na raspolaganju su vam još i „AntiVir Guard”, komponenta za zaštitu u realnom vremenu, „AntiVir Rootkit Detection” modul, za otkrivanje i neutralizaciju takozvanih rootkit-ova na vašem računaru, kao i „Shell Extension” opcija, koja će integrisati Aviru u okvir Windows Explorera, i omogućiti sken objekata po želji, desnim klikom. Ukoliko nemate dobar razlog zašto to radite, preporučujemo vam da instalirate sve ponuđene opcije, za što kompletniju zaštitu. Po okončanju instalacije, dočekaće vas wizard, putem koga možete izvršiti osnovna podešenja rada programa. Tako možete odabrati da li želite da uključite i heurističku analizu koda, kao i na kom nivou želite da ona radi. Takođe vam se nudi i izbor kategorija zlonamernih aplikacija koje želite da budu kontrolisane. Podrazumevane vrednosti su dobre, tako da ih slobodno možete ostaviti. Pohvaljujemo i updater, koji će se automatski pokrenuti na kraju wizarda, i preuzeti ažurne verzije virusnih potpisa.

Programom ćete upravljati uz upotrebu prikladno nazvanog „Kontrol Centra”. U pitanju je pregledno dizajnirana aplikacija, koja vam omogućava da sa jednog mesta, na jednostavan način kontrolišete sve aspekte rada Avire, i utvrdite njen trenutni status. Centralno mesto zauzimaju pregledni izveštaji o stanju, koji vam govore da li je aktivan „AntiVir Guard” modul za zaštitu u realnom vremenu, kada je izvršeno poslednje ažuriranje programa, do kada je validna licenca programa, kao i kada je izvršen poslednji sken kompletnog sistema. Ako je sve kako treba da bude, program će vas o tome obavetiti zelenim ikonicama pored svake od stavki.

Sa leve strane Kontrolnog Centra, nalaze se glavne tri stavke za kontrolu rada programa, koje se mogu proširiti u vidu padajućih menija. Za početak, tu je „Overview”, u okviru koga možete videti status programa, što je i sadržaj početnog ekrana. Tu su još i linkovi ka zabeleženoj listi događaja, kao i prikupljenim izveštajima o akcijama. U okviru stavke „Local protection” imate mogućnost kontrole skenera, kojim možete skenirati deo sistema po želji, kao i modul „Guard”, koji vam pruža informacije o radu skenera u realnom vremenu.

U okviru poslednje stavke, „Administration”, možete pristupiti karantinu programa, u kome će se naći pronađen zlonamerni softver, kao i „Scheduler”, upotrebom koga možete zakazati automatsko izvršenje određenih akcija, npr. kompletnog sistemskog skena. U slučaju da vam ponuđene osnovne opcije nisu dovoljne, detaljniju kontrolu nad svim aspektima rada programa možete pronaći u meniju „Configuration”. Ako želite da se baš detaljno upustite u konfigurisanje najsitnijih podešavanja, moguće je aktivirati i „Expert mode”.

Instalacija Avira AntiVir Personal, nije velika malo preko 50 MB. Zaštititi se od zlonamernog softvera na internetu nikada nije bilo jednostavno, ali uz Aviru se makar ne može reći i da je skupo. Ako ne koristite anti-virus program, koje je vaše opravdanje?

 

 

Scroll to top