Kako kupiti računar?

Da krenemo redom. Postavite sebi ova pitanja:

1. Koliko je moje znanje o računarima uopšte? – Prije svega trebate da znate od čega se sastoji i kako se koristi računar. Ako već imate osnovna znanja onda nije problem, ako ne imate dvije opcije: sami možete da naučite dosta toga (ima dosta literature za osnovna znanja na računarima) ili da se upište u neku od škola računara i učite od profesionalaca što je bolja i brža varijanta. Mnogi ljudi prave grešku što preskaču učenje osnovnog nivo znanja o korištenju računara i manipulacije sa podatcima (“ja to znam, zašto da to učim”) i odmah kreću na profesionalne programe. Naravno kroz rad se najboje uči ali i izgubi dosta vremena na banalnim stvarima.

2. Kakav meni računar treba ili za šta ću sve koristiti računar? – Normalno nije isto da li kupujete računar za kuću (zabavu, učenje i sl.) ili za posao (knjigovodstvo, baze podataka, obrada grafike itd.). Današnji računari su u većini multimedijalni (mogu da reprodukuju zvuk, video sadržaje, idu na internet). Još jedan bitan faktor je interaktivne igre. Ako hoćete da igrate najnovije igre onda će vas to zadovoljstov koštati i do 50% više novca nego za jedan računar na kojem možete da obavljate sve ostalo sem igranja (čak mogu da se igraju i neke manje zahtjevne igre). Ako računar planirate koristit za posao onda pažnju treba pokloniti na stabilnost u radu, pouzdane uređaje za neprekidno napajanje i sigurne uređaje za skladištenje podataka.

3. Koliko trebam odvojiti za kupovinu? – Pošto živimo u vremenu i prostoru gdje se smatra da su računari više luksuz (nažalost) nego potreba ovo je veoma bitna stavka. Kao kad kupujemo auto moramo pogledati kakva je šasija, kakav motor ispod haube, koliko je prešao (ako kupujemo polovan) i šta ima od dodatne opreme. Ista stvar je i sa računarima. Za što manje novca da dobijemo što više. Ako kupite jeftin računar sa sumljivom garancijom i koji se kvari svakih mjesec (naravno kvarovi su tipa da na njih nema garancije) onda se trebate zapitati vrijedi li to uštede od 5% do 10% i dati 20% na kvarove a da o izgubljenim živcima ne pričamo. Obavezno se raspitajte o komponentama u računaru i njihovom kvalitetu te o uslovima garancije i tehničkoj podršci. Ako ste u mogućnosti isprobajte računar prije kupovine i probajte programe i igre koje ćete koristit. Što se tiče biznisa morate biti spremni da odvojite onoliko koliko posao koji obavljate zahtjeva. Ako je u pitanju knjigovodstvo ili kucanje tekstova tu možete proći dosta jefinije jer to nisu zahtjevni poslovi za računar. Ako koristite računar za obradu i unos baza podatka treba misliti na uređaje za skladištenje, a ako se bavite grafikom i obradom video sadržaja tu treba posvetiti pažnju na grafičku kartu, što brži procesor i radnu memoriju.

4. Gdje da kupim računar i kakav izbor imam? – Sve zavisi gdje živite. Manji grad ima manji izbor od većih gradova gdje je taj izbor dosta veći (i veća mogućnost da vas prevare). Ako potrošite više novca na transport i izgubite dragocjeno vrijeme da kupite računar u nekom većem centru cijena u vašem “malom” mjestu vas izađe na isto. Više manje svi prodavci i servisi nabavljaju komponente i računare iz istih veleprodaja tako da cijena zavisi samo od prodajne marže tamo gdje kupujente. Druga stvar što u svojoj sredini znate sa kim raditi i brže ćete doći do pomoći i savjeta ako zatreba. Najbolji način je da obiđete sve prodavnice u svojoj okolini, pokupite ponude i nađete ono što vam najviše odgovara. Najbolje rješenje bi bilo ako bi se obratili nekome ko pruža savjet i tehničku podršku naravno besplatno da vam pomogne u izboru. Mi vam možemo pomoći u tome putem naše kontakt forme ako vam se žuri možete nam poslati e-mail sa ponudam koje imate a mi ćemo se potruditi da vam odgovorimo u sto kraćem roku.

KOJE KOMPONENTE KORISTITI?

Da bi se sastavio jedan dobar računar potrebne su kvalitetne komponente. Tržište hardvera danas je veoma veliko i šarenoliko tako da je potrebno dosta znanja i iskustva da se napravi pravi odabir. Svi veći proizvodjači hardvera preselili su pogone u Aziju. Veliki dio hardvera proizvodi se na istoku (Kina, Tajvan, Hong Kong, Koreja itd.) pa kvalitet u izradi varira od proizvodjača do proizvodjača pa čak i od serije odredjene komponente. Osim velikih proizvodjača dosta je tzv. noname proizvodjača koji obično imaju lošu podršku i upitan kvalitet ali i tu se da probrati. Što se tiče procesora imamo dva velika proizvodjača – AMD i INTEL. Prema odnosu perfomansi i cijene najbolji izbor je AMD mada je INTEL nešto brži (5% ili manje što obični korisnik ne osjeti) ali dosta skuplji. . Kad su matičen ploče u pitanju tu je teško reći šta je kvalitetno što varira od modela do modela. Ali nećete puno pogriješiti ako odaberet ASUS, EPOX, INTEL, MSI. Sve ostalo je upitno sa kvalitetom i spada u nižu klasu (Matsonic, PC chip, ECS i sl.) mada su ovdje dosta popularni zbog cijene. Od hard diskova treba odabrati izmedju MAXTOR-a, WESTERN DIGITAL-a a u zadnje vrijeme popularni su SAMSUNG i HITACHI. CD ROM-ovi, DVD ROM-ovi i rezači (CDRW i DVDRW) treba birati izmedju SAMSUNG-a i LG-a, tu su naravno TEAC i PLEXTOR ali dosta skuplji. Tržište memorije, modema,monitora, kućišta i ostalih komponenti toliko je šareno da je teško nekoga preporučiti.

Scroll to top