Google podržava LibreOffice

PAKET KANCELARISKIH APLIKACIJA LibreOfis (LibreOffice) dobio je prošle nedelje svež podstrek, jer su njegovi tvorci objavili novu stabilnu verziju i najavili ulazak izuzetno jakih sponzora u svoj novi savetodavni odbor.
U pitanju su Gugl (Google), SuSE (Software und System-Entwicklung), Red Het (Red Hat), Frajes Ofis Dojčland (Freies Office Deutschland e.V.), Softver u javnom interesu (Software in the Public Interest, SPI) i Fondacija slobodnog softvera (Free Software Foundation, FSF), koji će kao članovi odbora u prvoj godini davati savete, usmeravati razvoj i nuditi predloge koji se odnose na ovaj besplatan softver otvorenog koda. U toj ulozi svaki sponzor ima pravo na jednog predstavnika.

„Stvaranje savetodavnog odbora fondacije Dokument (Document Foundation) je veliki korak napred za tu organizaciju“, rekao je Džeremi Alison, suosnivač Sambe i član Guglove kancelarije za programe otvorenog koda. „Gugl će sa zadovoljstvom podržati fondaciju Dokument i obezbediti sredstva i savete za njen rad.“

I podrška Fondacije slobodnog softvera posebno je vredna pažnje u svetlu nedavne odluke kompanije Orakl (Oracle) da konkurentsku svitu programa OpenOfis.org (OpenOffice.org) – iz koje je nastao LibreOfis – pokloni fondaciji Apač (Apache Foundation).

„Pozdravljamo posvećenost fondacije Dokument slobodi korisnika i daćemo sve od sebe da joj pomognemo da ostvari svoje ciljeve po pitanju slobodnog softvera“, rekao je Džon Saliven, izvršni direktor Fondacije slobodnog softvera.

Sve u svemu, novi sastav odbora pokazuje da je LibreOfis „istinski slobodan paket aplikacija koji je neutralan u pogledu proizvođača i potvrđuje da je fondacija Dokument stvorila solidnu bazu za dalji razvoj koja će služiti zajednici, korporacijama, preduzećima i krajnjim korisnicima“, izjavio je Florijan Efenberger, predstavnik za javnost rukovodećeg komiteta Dokumenta.

Ovim dobrim vestima, kao što rekosmo, treba dodati i novo izdanje stabilne verzije ovog softvera objavljeno prošlog četvrtka.

Dok je LibreOffice 3.4.0 – koji se pojavio početkom juna – pretežno namenjen članovima zajednice i potkovanijim korisnicima, nova verzija 3.3.3 je namenjena korišćenju u kompanijama i može se preuzeti odavde u verzijama za nekoliko najraširenijih operativnih sistema.

LibreOffice 3.3.3 ispravlja nekoliko grešaka u ranijem izdanju i popravlja njegovu bezbednost kako bi se što bolje usaglasilo s potrebama kompanija kojima je od novih funkcionalnosti najvažnija stabilnost. Ova grana svite će se održavati do kraja godine kako bi se obezbedio gladak i bezbedan prelazak na LibreOffice 3.4.x.

U poslednje vreme skoro svake nedelje stižu nove vesti vezane za LibreOfis, koji je u međuvremenu postao sastavni deo većine glavnih distribucija Linuksa, a broj korisnika kojima je to glavni procesor za obradu teksta svakim danom je sve veći. (M.V.)

Scroll to top