AIKU računari - Hoće li Windows 10 raditi na mom računaru?

Hoće li Windows 10 raditi na mom računaru?

Ako vaš računar koristi Windows 7, vjerovatno će pokrenuti i Windows 10. Oba operativna sistema imaju slične hardverske zahtjeve. Svaki novi računar koji kupite ili sklopite sigurno će pokretati i Windows 10.

I dalje možete besplatno izvršiti nadogradogradnju sistema sa Windows 7 na Windows 10. Ako se dvoumite, preporučujemo  vam da  to iskoristite prije nego što Microsoft prestane da podržava Windows 7.

Sistemski zahtjevi sistema Windows 10 (skoro) su isti kao i zahtjevi Windows 7

Prema Microsoft-u ovo su Windows 10  hardverski zahtjevi:

     CPU: 1GHz ili brži

     RAM: 1GB za 32-bitni Windows ili 2GB za 64-bitni Windows

     Hard disk: 32 GB ili veći

     Grafička kartica: DirectX 9 kompatibilan ili noviji sa WDDM 1.0 drajverom

Zahtjevi za Windows 7 iz decenije ranije isti su, mada Windows 10 treba malo više prostora na hard disku. Windows 7 treba 16 GB prostora za 32-bitne sisteme ili 20GB za 64-bitne sisteme. Sistemski zahtjevi za Windows 8 isti su kao za Windows 7.

Drugim riječima, ako vaš računar danas koristi Windows 7 ili 8, na njemu bi se trebao pokretati Windows 10 – pod pretpostavkom da ima hard disk odgovarajuće veličine.

Da biste provjerili koliko interne memorije ima vaš Windows 7 računar, otvorite Windows Explorer i potražite stavku Computer (Računar).

Ovo su minimalni sistemski zahtjevi

Da budemo jasni, to su minimalni zahtjevi. Ne preporučujemo da koristite Windows 10 na PC-u konfiguracije sa  minimalnom snagom, ali isto tako  ne preporučujemo ni pokretanje Windows 7 na takvom sistemu.

Na primjer, iako je 32 GB dovoljno prostora na disku da biste instalirali operativni sistem Windows 10, trebaće vam više prostora za instaliranje programa i preuzimanje datoteka.

I dok procesor od 1 GHz i 1 GB RAM-a tehnički može pokrenuti 32-bitnu verziju Windows 10, moderni programi i čak moderne web stranice moraju se pomučiti kako bi se pokrenuli. To se odnosi i na Windows 7.

Ako vaš računar može pokrenuti Windows 7, vjerovatno može da dobro radi  i sa Windows 10. Ako Windows 7 i vaše aplikacije rade sporo, očekujte isto od Windows 10.

Windows 10 može biti i brži od Windows 7

Vrijedi napomenuti da je Windows 10 na neki način čak i brži. Na primjer, najnovije verzije sistema Windows 10 sadrže bolje, brže rješenje za Specter nedostatak . Ako imate stariji CPU, on će sporije raditi na Windows 7 koji ima manje sofisticirani Specter patch koji  još više usporava vaš sistem.

Windows 10 takođe je  dosta posla odradio tokom decenije razvoja od izdavanja Windows 7. Na primjer, Microsoft je projektovao Windows 8 da koristi manje RAM-a u odnosu na Windows 7. Brzo pokretanje, koje je podrazumijevano omogućeno, može učiniti vaš računar bržim.

Jezgreni operativni sistem će možda trebati više prostora na disku, ali to je pojednostavljeno: Windows 10 dizajniran je kako bi imao dobre performanse na računarima sa operativnim sistemom Windows 8, a Windows 8 dizajniran je da dobro funkcioniše na računarima sa operativnim sistemom Windows 7.

I dalje možete nadograditi na Windows 10 besplatno

Ako koristite Windows 7, i dalje možete nadograditi na Windows 10 besplatno. Sve što trebate je važeći Windows 7 (ili 8) ključ i možete instalirati pravilno licenciranu, aktiviranu verziju Windows 10.

Preporučujemo vam da ovo iskoristite prije nego što Microsoft 14. januara 2020. prestane sa podrškom za Windows 7. Nadogradnja na Windows 10 znači da će vaš računa i dalje primati sigurnosne ispravke. Bez nadogradnje, samo firme koje imaju velike i skupe ugovore o podršci mogu stalno dobijati ažuriranja.

Razmislite o kupovini novog računara

Ako ipak brinete da vaš računar možda neće moći da pokrene Windows 10, a i dalje koristite Windows 7, razmislite o tome da je sad prilika za kupovinu novog računara. Moderni računari imaju brži CPU, brže spremanje podataka, bolji grafički hardver i veći vijek trajanja baterije od starijih sistema.

Bez obzira da li tražite laptop ili desktop računar kojim nećete bankrotirati, postoji puno sjajnih opcija. Ako vam je sistem Windows 7 trajao više godina, velika je  šansa da će tako biti i sa novim računarom.

Scroll to top