AIKU računari - Osigurajte vaš Facebook profil u 6 koraka 5

Kako da osiguraš Facebook profil u 6 koraka?

Facebook može biti divno i magično mjesto. U isto vrijeme možete se povezati sa starim prijateljima i podijeliti najnoviji video, sliku, misao…. Kako da osiguraš Facebook profil u 6 koraka?

Kao i kod svih dobrih stvari, postoji i tamna strana Facebook-a. Rogue aplikacije, Facebook hakeri, kradljivci identiteta i drugi “loši momci” vole Facebook gotovo isto koliko i vi. Vaši podaci na društvenoj mreži, kao što su vaši prijatelji, stvari koje volite, grupe s kojima se povezujete, itd, sve može  postati materijal za hakere i prevarante.

AIKU računari - Osigurajte vaš Facebook profil u 6 koraka

Teško  je povjerovati da bi prevaranti poželjeli hakovati vaš Facebook profil, ali ako malo razmislite o tome, ipak ima smisla. Ako prevarant hakuje vaš profil,  s namjerom i ciljem da “postane” vi uzimajući vaš Facebook identitet (putem hakovanog računa) onda može  i zamoliti vaše prijatelje da urade neke stvari, kao npr. da im kaže da ste u nevolji i da vam je hitno potreban novac. Prijatelji bi mogli povjerovati, misleći da ste stvarno u nevolji, i dok bi shvatili šta se dešava, njihov novac bi već bio u rukama prevaranta.

1.Kreirajte jaku lozinku

Prvo i ključno za vašu Facebook sigurnost je da povedete računa da napravite jaku lozinku tako da nalog ne bude hakovan. Slaba lozinka je siguran znak da je vaš račun ugrožen od strane hakera i kradljivaca identiteta. Čak postoji i lista najgorih lozinki kao što su 123456, password, admin, qwerty i sl. pa se potrudite da ih izbjegavate maksimalno. Primjere loših lozinki možete pogledati ovdje. Sve osim ovih navedenih su dobre lozinke koje nebi trebale imate manje od 8 znakova sa kombinacijom slova, brojeva i znakova.

AIKU računari - Osigurajte vaš Facebook profil u 6 koraka 2

2.Provjerite i pooštrite vaše postavke privatnosti

Facebook se stalno razvija. Kao rezultat toga, vaše opcije privatnosti  se mogu mijenjati. Trebalo bi provjeravati postavke privatnosti najmanje jednom mjesečno. Čim nove opcije privatnosti postanu dostupne, iskoristite ih. Odlučite se za “Friends Only” (Samo prijetelji) opciju kad god je to moguće,  ograničite da samo oni mogu da vide vaše podatke.
Facebook takođe  ima napredne opcije privatnosti koje mogu ograničiti da  određeni ljudi  vide konkretne poruke.

AIKU računari - Osigurajte vaš Facebook profil u 6 koraka 3

3.Informišite se kako da prepoznate Facebook hakera

Jedan od savjeta jeste da se malo informišete o načinima na koji prepoznati i uočiti Facebook hakera. S obzirom na globalni domet interneta, Facebook nalog može biti hakovan sa kog mjesta u svijetu. Račune često hakuju stranci. Hakeri će pokušati imitirati korisnika hakovanog računa najbolje što mogu. Kao stranac nije u mogućnosti da precizno oponaša kolokvijalne izraze ili da koristi lokalni sleng hakovane ” žrtve”.

4.Ne postavljajte sve na Facebook

Postoje neke stvari koje je bolje ostaviti van Facebook-a, kao što su vaše boravište, datum rođenja, i vaš status (uhode bi rado da znaju da ste upravo raskinuli sa nekim) ili vrijeme kad idete na odmor (ovo se odnosi na “moderne”  lopove).  Ovo su samo neke od stvari nikada ne treba postavljati na Facebook.

5.Ukoliko je vaš ili nalog prijatelja hakovan, odmah prijavite

Ako ste već postali žrtva Facebook hakera, morate u najkraćem mogućem roku prijaviti svoj ugrožen račun Facebook-u, tako da možete povratiti kontrolu nad vašim Facebook računom i onemogućiti hakera da prevari vaše prijatelje.

AIKU računari - Osigurajte vaš Facebook profil u 6 koraka 4

6.Backup Facebook podataka

Od slike, videa, različite objave i ažuriranja statusa, postavljate dosta stvari na Facebooku i verovatno ne bi bilo loše s vremena na vrijeme uraditi back up Facebook podataka.

Facebook  radi back up  svega što ste ikada objavili  sada čini se lakše nego ikada. Haker bi mogao ući u vaš Facebook profil i izbrisati nešto važno, tako da je vjerovatno dobra ideja da se backup informacija radi svakih nekoliko mjeseci u slučaju da vaš račun je hakovan, brisan ili blokiran. Razmotrite čuvanje kopija Facebook podataka na fizičkom disku, kao što je DVD-a ili Flash Drive.

Scroll to top