AIKU računari Internet Savjeti - Šta je Gmail? 3

Šta je Gmail?

Gmail je besplatna Google e-mail usluga. Gmail možete pronaći na adresi mail.google.com. Ako imate Google račun, već imate Gmail nalog. Inbox je opcioni korisnički interfejs za Gmail račun.

AIKU računari Internet Savjeti - Šta je Gmail? 5

Kako dobiti Gmail račun?

Gmail je nekada bio ograničeno dostupan, samo na poziv, ali sada možete otvoriti račun kad god želite.

Kada je Gmail prvi put predstavljen, porast je bio ograničen omogućavajući korisnicima da pozovu ograničen broj njihovih prijatelja da otvore račun.

Gmail je vrlo brzo postao  jedna od najpopularnijih usluga e-pošte na raspolaganju. Ograničeni sistem  putem poziva zvanično je završen 14. februara 2007. godine.

Da li Gmail stavlja reklame u poruke?

AIKU računari - Šta je Gmail?Gmail je pod pokroviteljstvom AdSense oglasa. Ove reklame se pojavljuju na bočnoj strani mail poruke kada ih otvorite unutar web stranice Gmail. Oglasi su nenametljivi i računar ih usklađuje sa ključnim riječima u poruci pošte.

Za razliku od nekih konkurenata, Gmail ne stavlja oglase u poruke ili ne dodaje ništa  u odlaznu poštu. Oglasi su računarski generisani.

Trenutno nema oglasa koji se pojavljuju na Gmail poruka na Android telefonima.

Spam filtriranje

Većina email servisa nudi neku vrstu filtriranja neželjene pošte (spam), i Google je vrlo efikasan po tom pitanju. Gmail pokušava filtrirati reklamne spamove, viruse i pokušaje phishing-a, ali  i bez filtera je 100% efikasna.

AIKU računari Internet Savjeti - Šta je Gmail? 2

Integracija sa Google Hangouts

Gmail  na radnoj površini prikazuje  Hangouts (ranije Google Talk) kontakte na lijevoj strani ekrana, tako da možete vidjeti ko je na dostupan i koristiti Hangouts za instant poruke, video poziv, ili chat za više “instant” komunikaciju.

Prostor, prostor, i više prostora

Dajući korisnicima dovoljno prostora za pohranu Gmail je postao  veoma popularan. Umjesto da ih brišete, stare poruke možete arhivirati. Danas Gmail prostor za pohranu je dostupan preko Google računa, uključujući Google Drive. U ovom trenutku, slobodan prostor za odlaganje je 15 GB u svim računima, ali ako je potrebno možete kupiti dodatni prostor za pohranu.

Besplatan Gmail POP i IMAP

POP i IMAP su Internet protokoli  koji većina mail korisnika koristi da bi preuzeli poruke. To znači da možete koristiti programe kao što su Outlook ili Apple Mail za provjeru vaših Gmail naloga. Slični mail servisi Google konkurenata će naplatiti POP pristup.

Pretraživanje Gmail -a (Search)

AIKU računari Internet Savjeti - Šta je Gmail? 6

Možete pretraživati sačuvanu  e-poštu i transkripte razgovora sa Google kao da pretražujete web stranice. Google automatski u potrazi prolazi kroz spam i trash foldere, tako da su veće šanse imate relevantne rezultate.

Gmail Labs

AIKU računari Internet Savjeti - Šta je Gmail? 4

Gmail uvodi eksperimentalne dodatake i funkcije kroz Gmail Labs. To vam omogućava da odlučite koje želite koristiti dok se oni još uvijek se razvijaju. Uključite Gmail Labs preko kartice Labs u meniju na desktopu preglednika.

Offline pristup

Možete pristupiti Gmail računu iz prozora vašeg preglednika instaliranjem Gmail offline Chrome ekstezije, čak i kada računar nije povezan.

Nove poruke će biti primljene i poslane kada računar bude ponovo povezan.

Ostale mogućnosti

Možete koristiti Gmail adresu tako da  stvorite  iluziju više računa što će vam pomoći da filtrirate poruke. Možete provjeriti Gmail putem mobilnog  telefona, ili možete dobiti obavijesti o novim porukama na radnoj površini. Možete podesiti filtere i oznake za organizaciju pošte. Možete arhivirati poštu radi lakšeg pretraživanja. Možete se pretplatiti na RSS i Atom feeds i primati feed sažetke kao da su poruke, a možete označiti posebne poruke sa zlatnim zvijezdicama.

Ako želite isprobati nadograđen  interfejs Inbox, jednostavno se prijavite na Inbox sa postojećeg Gmail naloga. 

Šta ne volimo?

Popularnost Gmail –a je eksplodirala, ali postao je i alat za spamere. Ponekad će vam se dešavati da vaše poruke filtrira softver za otkrivanje spama na drugim e-mail serverima.

Iako vam Gmail omogućava da držite svoj mail arhiviran na njihovom serveru, ne računajte na to kao jedini backup važnih podataka, baš kao što ne bi stavili važne podatke na samo jedan hard disk.

Zaključak

Gmail je jedan od najboljih, ako ne i najbolji besplatni servis e-pošte. Dovoljno  je dobar da se mnogi korisnici oslanjaju na Gmail račun kao primarnu e-mail adresu. Gmail nudi neverovatnu količinu opcija i karakteristika i jedva primjetno oglase u odnosu na “upad” oglasa u neke druge besplatne usluge. Ako nemate Gmail račun, vrijeme je da dobijete jedan.

Scroll to top