AIKU računari - USB fleš disk, drajv ili stik - podaci u džepu? 4

USB fleš disk, drajv ili stik – podaci u džepu?

USB fleš disk, drajv ili stik  (USB flash drive, data stick, pen drive, memory unit, key chain drive, thumb drive ili jump drive) je prenosni uređaj za skladištenje, jednostavan način za čuvanje i prenos informacija. To je medijum za skladištenje digitalnih podataka, baziran na fleš memoriji NAND tipa, i opremljen USB priključkom kojim može da komunicira sa računarom ili nekim drugim uređajem. Za razliku od standardnog hard diska, fleš disk nema pokretnih dijelova, sadrži samo integrisano kolo, memorijski čip koji se koristi za čuvanje podataka. Fleš diskovi obično imaju plastična ili aluminijska kućišta oko memorijskog čipa i USB konektor za korištenje s najmodernijim računarima.

AIKU računari - USB fleš disk, drajv ili stik - podaci u džepu? 1

Kada korisnik priključuje uređaj u USB port, operativni sistem računara prepoznaje uređaj kao prenosivi disk i dodeljuje mu slovo pogona (D,E, F,..). Za razliku od većine prenosivih diskova, nakon priključenja, USB drajv ne zahtijeva restart, ne zahtijeva baterije ili vanjsko napajanje, i ne  zavisi od platforme. Neki proizvođači nude dodatne funkcije kao što su zaštita lozinkom, kao i preuzimanje upravljačkih programa koji omogućavaju kompatibilnost uređaja sa starijim sistemima koji nemaju USB port. Većina fleš diskova  imaju kapacitet skladištenja od 8 GB do 64 GB i više. Jedan od prvih fleš diskova imao je veličinu samo 8 MB. Najveći USB 3.0 flash drive je sam kapaciteta 1 TB (1024 GB).

AIKU računari - USB fleš disk, drajv ili stik - podaci u džepu?

Sa USB fleš diskom, podaci mogu se zadržati duže vrijeme,  odnosno  i kada je uređaj isključen iz računara, ili kada je računar ugašen, a  uređaj ostao priključen. To čini USB fleš disk pogodan za prenos podataka između desktop računara i laptopa ili za backup za lične potrebe. USB fleš disk se najčešće koristi za čuvanje i prenos datoteka između računara. USB fleš disk  je odličan i jednostavan način za backup za vaše važne datoteke. Na primjer, možete kopirati sve svoje slike, dokumente, muziku, ili druge datoteke na fleš drajv kako bi ih sačuvali  u slučaju da se nešto desi vašem računaru.

USB specifikacije

Postoje tri glavne USB specifikacije preko kojih se USB flash disc  može povezati: 1.0, 2.0 i 3.0. Svaka specifikacija  omogućava brži prenos podataka u odnosu na prethodnu verziju. Bilo je i nekoliko pred-izdanja i raznih ispravki pored ove tri verzije. USB 1.0 je pušten u januaru 1996. godine. USB 2.0, takođe poznat kao Hi-Speed USB, predstavljen  je u aprilu 2000. godine. Razvijen je od strane USB 2.0 Promoter Group, organizacije koju su predvodili Compaq, Hewlett-Packard, Intel, Lucent, Microsoft, NEC i Philips. USB 2.0 ima maksimalnu brzinu prenosa podataka od 480 Mbps. Njegove performanse su jače i do 40 puta. Kompatibilan je  sa ranijm verzijama koje koriste originalnu  USB tehnologiju što omogućava lak prelaz.

AIKU računari - USB fleš disk, drajv ili stik - podaci u džepu? 3

USB 3.0, takođe poznat i kao SuperSpeed USB, predstavljen je  u novembru 2008. godine. Isporuka je počela u  januaru 2010. godine. SuperSpeed USB je razvijen od strane USB Promoter Group  da poveća brzinu prenosa podataka i smanji potrošnju energije. Sa SuperSpeed USB-a, brzina prenosa podataka povećana 10 puta u odnosu na  Hi-Speed USB, 5 gigabita u sekundi (Gbps). Zahtjeva  manje energije i kada je  aktivan i kad nije, kompatibilan je  sa USB 2.0. USB 3.1, poznat je  kao SuperSpeed+ ili SuperSpeed USB 10 Gbps, predstavljen je u julu 2013. godine. Fokusiran je  na brži prenos podataka i poboljšano kodiranje podataka za veći protok

Kada je u pitanju kupovina i odabir USB fleš diskova, kao i za sve ostalo važi pravilo da vršite izbor u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. U skladu sa kapacitetom skladištenja na USB flash disc raste i njegova cijena. Ako planirate čuvanje samo nekoliko datoteka  ili dokumenata, možete uštedjeti nešto novca kupovinom fleš diskova manjeg kapaciteta.

.

Comments are closed.

Scroll to top