AIKU računari - Velika greška u Intel procesorima, dionice padaju

Velika greška u Intel procesorima, dionice padaju

Intel je ovih dana u problemima koji se tiču još jednog sigurnosnog propusta u svojim procesorima. Ovoga puta, cena ispravke problema može biti prilično visoka.

Sigurnosni istraživači su otkrili ranjivost u dizajnu Intelovih procesora tokom poslednje dekade, koja može da omogući običnim programima da odrede sadržaj ili oblik zaštićene kernel memorije (oblasti rezervisane samo za operativni sistem). Detalji su trenutno pod embargom, ali se očekuje da će ispravka u potpunosti odvojiti kernel memoriju od pomenutih uobičajenih programa. Ovaj proces bi mogao doneti značajno usporenje, jer zahteva prebacivanje između dva prostora sa memorijskim adresama svaki put kada postoji sistemski poziv ili zahtev za predusretanje hardvera.

Koliko će sistem biti usporen zavisiće od procesora i zadatka koji se obavlja. Najveći udar se očekuje na sisteme za virtuelizaciju, kao što su Amazon EC2 ili Google Compute Engine. Pad performansi bi mogao biti između pet procenata i 30 procenata, ali postoje dokazi i o većim usporavanjima. Za sada nije poznato da li i koliko ovo usporava svakodnevne zadatke, poput gejminga i surfovanja internetom, jer je potrebno obaviti dodatne testove.

S obzirom na to da se radi o problemu na nivou čipa, bag je prisutan na gotovo svakom operativnom sistemu, uključujući Linux, macOS i Windows. Poznato je da su u pripremi softverske ispravke za Linux i Windows, ali prava rešenja koja će popraviti performanse će zahtevati promene na nivou CPU-a. S druge strane, AMD za sada izveštava da kompanijini procesori nemaju ovakve probleme zbog ključnih razlika u upravljanju memorijom.

Intelove deonice su tokom jučerašnjeg dana pale za nekoliko procenata.

Izvor: BENCHMARK

Scroll to top