AIKU računari Internet Savjeti - ZAŠTITITE DJECU NA INTERNETU

ZAŠTITITE DJECU NA INTERNETU

Danas  biti “online” je veći dio  svakodnevnog života. Bilo da je za istraživanje, za socijalizaciju, ili samo za zabavu, klinci su  na internetu više nego u bilo kojem drugom trenutku u istoriji. Naravno, dobri roditelji žele biti sigurni da su njihova djeca  sigurna dok su online, posebno kada svake noći na večernjim vijestima vidimo alarmantne naslove. Kako da zaštitite djecu na internetu, ali u isto vrijeme, dati im dovoljno slobode da iskuse najbolje od inetrneta?

AIKU računari - ZAŠTITITE DJECU NA INTERNETU

Postoji nekoliko jednostavnih smjernica koje roditelji mogu pratiti kako bi bili sigurni da njihova deca ne samo da mogu iskoristiti bogatstvo interneta, već i ostati potpuno sigurni na istom (i dati roditeljima malo mira!). Donosimo vam nekoliko osnovnih savjeta da bi bili sigurni da su vaša djeca bezbjedna dok su online.

1.Budite uključeni

Šta vaši klinci rade online? S kim razgovaraju? Iako možda izgleda čudno, morate znati s kim vaša djeca kontaktiraju na mreži. Nadgledajte kome dozvoljavaju da ima pristup u njihove živote na internetu, i ne bojte se da budete “takav roditelj”. Previše je zastrašujuće statistike. Ne dozvolite da vaša djeca budu dio nje.

AIKU računari - ZAŠTITITE DJECU NA INTERNETU 1

2.Budite spremni

Postavite jasne granice gdje je vašem djetetu dozvoljeno da ide na webu. Ako mislite da je to potrebno, možete instalirati internet filtere, ali je važno da shvatite da filteri ne filtriraju sve (plus, djeca su pametna i mogu uspjeti bilo šta ako svoje umove usmjere u tom pravcu!). Ako kažete svojoj djeci da je nešto zabranjeno, a vi saznate da su ipak posjetili zabranjeni sadržaj, budite odlučni, ne popuštajte, neka snose posljedice svog ponašanja, ali istovremeno dajte im do znanja da ste uvijek tu za razgovor.

3.Objasnite im privatnost

Prva i osnovna stvar koju djeci treba da objasnite je da ne bi trebalo da daju lične podatke on-line. Ovo uključuje slanje e-pošte, korištenje pričaonica, IM (instant messaging-instant poruke), ili bilo šta drugo što traži bilo kakve lične informacije. Neka bude kristalno jasno šta od informacija  mogu da daju na mreži, a šta ne. Napomena: većina naloga na društvenim mrežama pružaju opciju “privatno”praćenje; to omogućava da nadgledate ko prati vaše dijete na mreži i daje vam malo veću kontrolu nad informacijama koje dolaze i odlaze.

AIKU računari - ZAŠTITITE DJECU NA INTERNETU 2

4.Budite tu, učestvujte

Nije dovoljno da samo postavite pravila; učinite surfanje zabavnom, porodičnom aktivnošću. Usmjerite  vašu decu ka sigurnim i prijateljskim web lokacijama i dobro ih naučite ih pretražuju sigurno. Razgovarajte! Dijelite ono što ste pronašli online jedni s drugima.

AIKU računari - ZAŠTITITE DJECU NA INTERNETU 3

5.Budite kritični

Više nego ikada djeca dobijaju pomoć na mreži za svoje domaće zadatke. Pomozite im procijene svoje izvore, i pobrinite se da budu reprezentativni.

6.Budite informisani

Tražite kopiju politike škole  kada je u pitanju korištenje interneta. Provjerite da li se slažete s njom.

7.Budite vidljivi

AIKU računari - ZAŠTITITE DJECU NA INTERNETU 4Gdje je računar? Da li je sakriven? Ako djeci dajete da koriste računar na redovnoj osnovi, pobrinite se da je to na mjestu  gdje lako možete da provjerite šta rade. Da, treba da pratite šta vaše dijete radi na internetu, posebno ako je maloljetno. Roditelji  si ne mogu priuštiti da budu van događanja kada je u pitanju web; treba da znate šta djeca rade na internetu.

Bezbjednost djece na internetu  bi trebalo  da bude ključna komponenta pravila svake porodice. Postavljanje odgovarajuće granice za web upotrebu će vas poštedjeti mnogo bola na duge staze, i učiniti internet  sigurnim, obrazovnim, i da – zabavnim mjestom.

Scroll to top