AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC

10 najkorisnijih softvera za Windows PC

Windows je najpopularniji operativni sistem kada je u pitanju PC. Postoji nekoliko drugih opcija kao što su Mac i Linux, ali oni nisu ni blizu broju korisnika Windows-a. Velika je zainteresovanost programera za stvaranje softvera i aplikacija za Windows platformu. Kao rezultat toga, postoji veliki broj odličnih softverskih aplikacija dostupnih za Windows. Za one koji tek  postaju korisnici Windows-a, i nije lako da izaberu softvere koji su im potrebni sa ogromne liste koju imaju na raspolaganju. Sastavili smo listu 10 najkorisnijih softvera, odnosno najkorisnijie softvera koji pokrivaju svakodnevne i uobičajene potrebe novog korisnika.

1.Microsoft Office

Prvi i najvažniji koji bi korisnici trebalo da instaliraraju na Windows PC je MS Office. To je skup aplikacija koje će ispuniti sve vaše poslovne potrebe. Sastoji se od MS Excel-a, MS Word-a, MS PowerPoint-a, MS Outlook-a i još mnogo alata za prenos svih vaših “papira” na PC. MS Office nije besplatan softver tako da možete razmotriti besplatnu poslovnu alternativu poput LibreOffice.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 1

2.IDM – Internet Download Manager

Korisnici interneta širom svijeta su svjedoci činjenice da je IDM je najbolji menadžer za preuzimanje softvera za Windows. On povećava brzine preuzimanja, ima opcije kao što su redovi, planeri i još mnogo toga. IDM je integrisan sa browserom tako da odmah nalazi potrebne linkove i preuzimanje počinje automatski. Naravno, možete pauzirati i nastaviti preuzimanja i ručno i automatski.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 2

3.Google Drive

Windows 10 dolazi sa ugrađenim OneDrive, ali opet preporučujemo Google. Google Drive ima mnogo fenomenalnih opcija za dijeljenje datoteka. Windows korisnici moraju instalirati Google Drive u sistem da bi iskoristili besplatan cloud servis za pohranu koji Google nudi. Windows aplikacija postavlja Google Drive kao lokalni direktorij i neprimjetno sinhronizuje datoteke.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 3

4.Picasa

Picasa je stari softver, ali je ipak na ovoj listi, jer ne postoji zamjena. Ima odličan preglednik za pregled fotografija. Ona takođe nudi opciju da organizujete sve svoje fotografije na PC-u. Ima i različite alate za uređivanje fotografija, uz različite funkcije, kao što je kolaž.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 4

5.Antivirus

Vjerovali ili ne, nemoguće je koristiti Windows PC bez antivirusa. Internet je prepun virusa i malver programa koji mogu naškoditi vašem računaru. Oni mogu dospjeti u sistem preko USB -a i freeware podešavanja. Strogo preporučujemo anti-virus softver. Možete instalirati ili besplatni antivirusni program poput Avire ili radi maksimalne sigurnosti kupiti punu verziju pouzdanog brenda.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 5

6.Lightshot (Screenshot Tool)

Windows nudi mogućnost screenshot-a, ali screenshot cijelog ekrana kada je potreban samo dio je nemoguć. Zato vam je tu softver poput Lightshot. Omogućava korisnicima da odaberu “područje” gdje žele screenshot. Tu su i mnoge opcije poput Doodle i upload to close za jednostavno dijeljenje.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 6

7.Media Player Classic

Media Player Classic je kralj svih video plejera. Nudi toliko mogućnosti da nemate potrebu da tražite dalje. Postoje različiti media plejeri za PC, ali nijedan ne može da se takmiči sa MPC. Ne postoji format koji ne podržava. Možete praktično gledati bilo koji video pomoću ovog plejera. I ne samo to, čak podržava i titlove, online titl pretraživanje, više audio traka, i podešavanja.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 7

8.Ditto Clipboard Manager

U svakodnevnom radu mnogo puta moramo kopirati isti tekst i lijepiti ga ponovo i ponovo u tekst. Uz Ditto Clipboard Manager, možete prikazati i upravljati svim podacima koje kopirate i koristiti ih kad su vam potrebni što uveliko olakšava rad.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 8

9.Winrar

Winrar ne treba posebno predstavljati. To je najviše korišten softver za kompresiju. Windows korisnici koriste WinRAR za kompresovanje i raspakivanje foldera i datoteka. Korištenje WinRAR-a je jednostavno. Većina igara i instalacija softvera zahtijevaju WinRAR za raspakivanje svojih datoteka.

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 9

10.Easeus Todo Backup Free

Najbolji način da čuvate sistem i podatke na sigurnom je backup i donosimo vam najbolji besplatni backup softver koji to radi za vas. On vam omogućava potpuni backup sistemske particije. Možete pretraživati datoteke u backup-u kao što kao što bi otvorili folder u Windows Explorer-u. Ponuđene opcije ovog alata će sigurno zadovoljiti sve vaše backup potrebe, pa čak i više. Dakle, provjerite….

AIKU računari Internet Savjeti - 10 najkorisnijih softvera za Windows PC 10

Scroll to top