3 alternativna programa za kancelariju

King-Soft-Office-suite-1Današnja upotreba računara u poslovanju (pa i u ličnoj primjeni) se najčešće svodi na obradu teksta, proračuna u tabelama ili kreiranje prezentacija. Programski paket koji dominira na ovom tržištu je Microsoft Office koje je odličan ali ima jednu manu. Morate da platite za njegovo korištenje.

Iako Microsoft Office dominira na tržištu poslovnih pakete postoji nekoliko rješenja koji dosta dobro odrađuju kancelarijske poslove a uz to su besplatni. Pa krenimo redom sa 3 alternativna programa za kancelariju po našem izboru:aoo-logo-100x100

  1. OpenOffice.org je već 9 godina na sceni i jedan je od najkorištenijih alternativnih programa. Ovaj paket se sastoji  od šest programa: Writer – napredna obrada teksta, Calc – tablični proračuni, Impress – priprema prezentacija, Draw – crtanje šema i vektorske grafike, Base – upravljanje bazama podataka i Math – zapisi matematičkih formula. Odlično je prilagođen korisnicima i veoma lako ćete sa nekog drugog paketa nastaviti radu u ovom. Veoma dobro podržava dokumente kreirane u nekom drugom kancelarijskom programu. Jedan od najvećih prednosti ovog paketa je potpuna lokalizacija za naš jezik pa i manje iskusni korisnici se veoma brzo snađu. Potpuno je besplatan i možete ga koristiti i u poslovne i u lične svrhe, instalirati bez ograničenja.
    LibreOffice
  2. LibreOffice je nastao iz OpenOffice.org paketa iz želje većine učesnika da se daljnji razvoj izmjesti u okrilje nezavisne neprofitne organizacije. LibreOffice je slobodan softverski paket otvorenog koda za Windows, Linux i Macintosh operativne sisteme. Sastoji se iz istih programa kao i OpenOffice.org i lokalizovan je za naš jezik.
    wps_logo
  3. WPS Office je jedan od paketa koji dolazi u besplatnoj i plaćenoj varijanit. Čim ga instalirate uočićete veliku sličnost sa Microsoft Office paketom a i osnovni formati dokumenata su po osnovnoj postavci isti. Sastoji se od tri programa i to: Writer – napredni editor teksta, Presentation – kreiranje multimedijalnih prezantacija i Spreadsheets – proračuni u tabelama. Posebno je popularna verzija za mobile uređaje (telefone, tablete). Jedna od velikih prodnosti u odnosu na konkurenciju je veoma brzo učitavanje, sličnost interfejsa sa Microsoft Office i mali resursi koje zauzima u sistemu  a minus jer nije lokalizovan na naša jezik.

Ukoliko vam treba neki od programa za kancelariju koji će zadovoljiti sve vaše potrebe za pisanjem, proračunavanjem ili pravljenjem prezentacija a niste baš na ti sa engleskim jezikom onda vam preporučujemo OpenOffice.org ili LibreOffice. Naš izbor je ipak pao na nešto siromašniji ali brži i mobilniji WPS Office.

Comments are closed.

Scroll to top