7 načina da zaradite od svog računara

Nemate posao ili niste zadovoljni trenutnim poslom! Želite slobodu u kreiranju svog radnog vremena i života. Donosimo vam 7 ideja kako da zaradite od svog računar i znanje kako biste poboljšali svoju ekonomsku situaciju. Ako imate računar, tablet pa čak i pametni mobilni telefon možemo početi:

editing

  1. KUCANJE I EDITOVANJE TEKSTOVA

   – svima trebaju biografije ( popularni CV), razne žalbe, molbe, urgencije, diplomski, maturski, seminarski radovi i sl. Mada često kažemo “ma svi imaju računar” ili “to svi mogu” to nije baš tako. Korištenje računara kao moderne pisaće mašine traži određena znanja da se tekst otkuca, edituje (poravna, stavi odgovarajuća veličina slova, ubaci neka slika, podesi veličina stranice…) i pripremi za štampu. Pored znanja i računara morate imati i određeni program za napredno editovanje teksta kao npr. MS Word (koji se plaća) ili neku alternativnu varijantu o kojim smo ranije pisali. Poželjno je da imate štampač (laserski) ali nije obavezno jer svoje pripreme možete odnijeti u neku štampariju na štampanje ili plasirati u digitalnom obliku.
   graphic_design

  1. GRAFIČKI I WEB DIZAJN

   – većina firmi u svom poslovanju koriste štampane materijale (vizitke, flajere, plakate, memorandume, reklamni materijal itd.) ili imaju potrebu da poboljšaju svoj vizuelni identitet na Internetu a sve to mora neko da pripremi. Ako ste bar malo kreativni i imate želju da učite ili znanje u korištenju programa kao što su Corel Draw, Adobe Indesing, Adobe PhotoShop ili besplatne zamjene kao što su Inkscape, Gimp onda možete mnogo toga da radite i zaradite. Ako nemate sredstava da nabavite neki bolji laserski štampač onda možete da svoje radove štampate u štamparijama ili da za njih pravite pripreme i to naravno naplaćujete.
   education

  1. EDUKACIJE

   – znate više o nekom programu i imate određeno iskustvo. Mislite da možete svoje znanje kvalitetno prenijeti nekome (naravno za određenu nadoknadu). Vaše znanje i iskustvo je vaša moć i resurs koji trebate iskoristiti. Podučavanje drugih o korištenju rada na računaru (od osnova do programiranja). Ukoliko znate neki od stranih jezika svoje usluge možete nuditi i na tim tržištima a kao platformu za učenje koristiti npr. Skype ili slične servise za online komuniciranje. Jedna napomena, ako želite da izgradite reputaciju dobrog predavača morate stvarno poznavati to što predajete i teoretski i praktično. Najbolja reklama je preporuka vaših kandidata.
   video-editing

  1. VIDEO i ZVUČNA MONTAŽA

   – pravljenje video reklama, klipova, monitiranje video materijala sa svadbi, proslava, rođendana i sl, kreiranje zvučnih džinglova i reklama za radio stanice. Pored poznavanje rada u programima za obradu video i zvučnih materijala morate imati i kvalitetnu opremu tj. računar, kamere, mikrofone ali za početak možete da krenete i sa onim što imate pa postepeno investirati u bolju opremu. Današnje vrijeme je vrijeme vizuelnog i na tržištu je sve veća “glad” za video materijalima koji se plasiraju putem Youtube.com i sličnih servisa. I naravno sve to treba neko da sredi, upakuje i plasira gledaocima i slušaocima.
   programing

  1. PROGRAMIRANJE

   PHP, C#, C++, Java, Visual Basic …. i još dosta drugih su programski jezici koji nam omogućavaju da radimo šta želimo na računaru. Sve ono za šta koristimo računar, mobilni telefon, tablet se odvija pomoću nekog od programskih kodova koje je neko osmislio i implementirao. Na Internetu možete pronaći kako da napravite jednostavne programe  pa sve do kompletnih operativnih sistema. Programiranje nije jednostavno, traži dosta učenja, prakse i ponekad može da bude dosadno ali isto tako može da vam donese veliku zaradu bez velikih materijalnih ulaganja. Programi za knjigovodstvo, POS programi za izdavanje računa, aplikacije na mobilnim telefonima, igrice… Sve je to nešto što možete da kreirate programiranjem a za šta vam je potreban samo računar, vrijeme i znanje određenog programskog jezika.
   Data_Input

  1. UNOS PODATAKA

   – institucije i firme ponekad barataju sa velikom količinom podataka. Te podatke je potrebno organizovati, unijeti i sortirati u baze podataka tj. kreirati ih npr imena i prezimena, datumi rođenja, adrese, brojevi telefona, šifre artikla i sl. Kreiranje baza za klijente u većini slučajeva je dugotrajan proces koji može da vam donese zaradu. Uz unos te iste baze treba i održavati te ažurirati što predstavlja dodatni način da zaradite od svog računara .
   writing-a-book

 1. PIŠITE KNJIGA I ZARADITE OD SVOG RAČUNARA

  – naravno za ovu vrstu posla na računaru morate imati malo talenta. Ovdje, prije svega, mislimo na stručnu literaturu kao što su razna uputstva o korištenju programa, motivaciona literatura, marketing a zašto ne i beletristika. Ukoliko odlično poznajte engleski jezik možete se okušati i u pisanju knjiga na engleskom (ili da neko prevede za vas) i da svoje knjige nudite preko Internet knjižara kao što je Amazon.com u digitalnom formatu.

Ukoliko želite postići uspjeh u nekom od ovih poslova i zaradite od svog računara predlažemo vam da se što bolje informišete. Istražite koje programe i tehnike koriste oni koji su već profesionalci u vrsti posla za koju se odlučite, pratite šta je aktuelno i šta ima najbolji prolaz na tržištu (“guglajte”). Praksajte se što više možete (odradite neke poslove za poznanike, rodbinu, prijatelje) makar to morali raditi i besplatno ali na taj način stičete rutinu i reference za dogovaranje budućih poslova. I najvažnije:

NIŠTA NE DOLAZI PREKO NOĆI !
(za neke poslove će vam trebati nekoliko dana da naučite a za neke nekoliko mjeseci)

PROMOVIŠITE SE !
(reklamirajte se na društvenim mrežama i Internetu)

BUDITE UPORNI !
(upornost se isplati)

SREĆNO !!!

Ovaj put smo obradili samo neke od ideja koje su više vezane za tzv. offline rad na računaru (internet vam u ovom slučaju služi kao pomoćno sredstvo rada) a za naredni put vam spremamo nekoliko načine kako da zaradite uz pomoć Interneta i servisa na njemu.

Scroll to top