X načina da zaradite na internetu

U prošlom tekstu pisali smo o 7 načina zarade od računara koje su više bile za lokalno tržište. Kad je u pitanju rad i zarada na Internetu tu vam je cijeli svijet tržište i mogućnosti su daleko veće. Broj korisnika Interneta je prešao 3 milijarde a kad su društvene mreže u pitanju tu prednjači facebook.com sa blizu 1.5 milijardu korisnika dok twitter.com oko 500 miliona. Ako malo bolje pogledate brojke vidjećete o kakvom potencijalu zarade putem Interneta se radi. Mi ćemo navesti samo neke od načina da zaradite na internetu a dok ovo pišemo možda se negdje u svijetu pojavljuje još neki. Pa idemo redom:

web designe

 1. Web dizajn

  predstavlja grafičko osmišljavanje i dizajniranje Internet stranice a pojavljuje kao prva mogućnost jer je najviše tražen. Ko god se bavi nekom vrstom biznisa ili lične promocije treba web stranu. Potražnja za ovom vrstom posla je velika ali zahtjeve stalno učenje i praćenje trendova u dizajnu web strana. Potrebno je da poznavanje bar osnova rada u HTML, php, Flash ili Java programskim jezicima. Za početak možete da koristite neke od programa za kreiranje web strana na svom računaru (npr. Adobe Dreamweaver) gdje krećete od nule ili da koristite neke od gotovih web CMS (Content Menagement System) koji su online kao što su WordPress, Joomla, Drupal i sl. gdje dobijate “kostur” a vaše je da postavite sadržaj i prilagodite dizajn. I naravno sve to održavate po potrebi.
  web_hosting

 2. Web hosting

  je usluga zakupa prostora na Internet serveru. Svaka web stranica mora biti pohranjena ne nekom fizičkom serveru. Internet servere treba održavati, pratiti njihov rad i dograđivati po potrebi. Vi možete i zakupiti servere pa preprodavati hosting pakete što se najčešće i radi ali morate imati i znanje da daljinski održavate te servere i da kreirate pakete za krajnje korisnike. Postoji čak i usluga VPS (virtual private server) gdje vi u stvari zakupljujte dio resursa servera zajedno sa nekim drugim korisnicima koje dalje preprodajete. Ovaj način rada na Internetu traži stalnu prisutnost i monitorisanje servera kao i odlično poznavanje načina zaštite od upada hakera.blog

 3. Zarada na Internetu od pisanja bloga ili kreiranje web sajta

  sa određenim sadržajima. Ovaj način zarade se čini dosta jednostavan ali nije baš tako. Morate dobro da vladate materijom i da znate o čemu pišete. Morate znati kako da usmjerite pretraživače na svoj sajt i time prikupite što više pratilaca i naravno potencijalnih klijenata. Zarada se ostvaruje od reklama koje se pojavljuju na vašem sajtu dok korisnici čitaju ili gledaju vaš sadržaj ili da vi kroz pisanje reklamirate određene proizvode ili usluge.
  dropshippers

 4. Dropshipping

  je preprodaja ali pošto na Internetu niste geografski ograničeni možete npr. u Kini pronaći neki proizvod koji je jeftin i prodavati ga u Evropi po skupljoj cijeni. Najpoznatije platforme za taj vid prodaje su Ebay.com, Amazon.com, Alibaba.com i Aliexpress a od domaćih treba izdvojiti pik.ba, njuskalo.hr ili limundo.rs. Robu koju prodajete ne morate ni da vidite već možete da dobavljaču date direktnu adresu kupca i naravno pratiti da li je roba isporučena. Trgovati se može bukvalno sa svim, od igle do lokomotive a zarada zavisi od vaše snalažljivosti da ponudite pravu stvar u pravo vrijeme pravom kupcu. Naravno i za to postoje alati koji prate koji su proizvodi najtraženiji u tom momentu i kako da dođete do kupaca. Jedan od sistema koji vas edukuje kako da kupujete i prodajete korak po korak je amazing.com
  domaining

 5. Domaining

  je kupovanje kratkih, zvučnih domena ili onih koje prethodni vlasnik više ne koriste ali na taj domene postoji još uvijek veliki broj linkova. Kupujete po što nižoj cijeni i prodajte po što višoj. Uglavnom se prodaja i kupovina radi sa .com domenama
  SEO

 6. SEO (Search engine optimization)

  su tehnike prilagođavanja web sajtova i sadržaja ne velikim pretraživačima kao što su google.com, yahoo.com, bing.com itd. Kad ukucate neki pojam u pretraživač dobijate rezultate vezane za taj pojam i ako želite da se vaš sajt nađe među prvim morate da odradite optimizaciju sajta i/ili da platite da vas pretraživač izvaci među prvim rezultatima. SEO je postala cijela nauka i morate da pratite sve vezano za optimizaciju kako biste klijentima doveli veći saobraćaj na sajt.
  copywriting

 7. Copywriting – zaradite na Internetu pisanjem

  je kreativno pisanje sadržaja sa specifičnim stilom i načinom pisanja prilagođeno ciljnoj grupi kojoj se obraćamo i SEO. Cilj copywritinga je da čitaoca potakne na akciju tj. da on kupi preoporučeni proizvod ili uslugu. Copywriter(pisac) je kreativna i komunikativna ličnost koja zna da se izradi na neformalan i originalan način. Copywriter pored talenta za pisanje mora da se razumije i u marketing, biznis o kom piše i advertajzing. Za sve postoji tehnika pa i za copywriting, ne morate biti novi Hemigvej da biste napisali dobar slogan ili promotivni tekst.

 8. Email marketing

  je tehnika prikupljanja email adresa, slanje promotivnih emailova ciljnim grupama sa ciljem prodaje proizvoda ili usluga. Ovaj vid marketinga je malo “uprljan” nesavjesnim radom nekih marketara slanjem velikog broja email poruka bez saglasnosti vlasnika email adresa (tzv. spamovanje). Ali u zadnje vrijeme se dosta radi na prikupljanju email adresa pomoću optin formi na sajtovima uz saglasnost vlasnika emaila te profilisanje istih da ih nebismo zasipali neželjenim porukama. Na tržištu postoji nekoliko odličnih automatizovanih sistema kao što su getresponse.com, mailchimp.com i sl. koji posjeduju i razne statistike pomoću kojih pratite uspješnost vaše email kampanje. Kažu da je email lista najvredniji imovina koju posjedujete u vašem biznisu.
  fb_marketing

 9. Facebook fun stranice i oglašavanje putem Facebooka

  je postala jedan od najboljih načina promocije i zarade putem Interneta. Posebno je pogodan za lokalne biznise ali se veoma lako može raditi i na globalnom nivou. Omogućavam vam veoma precizno profilisanje vaše ciljne grupe – godište, pol, grad, zemlju, interesovanje. Veoma je povoljan za plaćeno oglašavanje tako da sa malim budžetom možete veoma brzo da prikupite veliki broj fanova. Veoma je bitno da se pridržavate pravila oglašavanja i plasiranja sadržaja kao i da pratite novitete u oglašavanju koji se stalno ubacuju.
  webinar

 10. Webinari

  su video konferencije putem kojih je moguće praćenje predavanja ili radionica. U stvari to su seminari preseljeni na Internet. U zadnje vrijeme doživljavaju pravi bum u internet marketingu uopšte i imaju visok povrat investicije. Vaši gledaoci mogu biti iz različitih gradova ili zemalja a da opet dobijete efekat kao da ste licem u lice. Mogućnosti su različite od podučavanja do prezentacija raznih proizvoda i usluga na jednostavan i jeftin način. Najpoznatije platforme su Google+ Hangouts koji je besplatan ali odličan za početak ili WebinaJam potpuno automatizovan sistem za održavanje webinara koji se plaća ali i nudi daleko više mogućnosti prilikom organizovanja i promocije webinara.
  youtube

 11. Youtube

  kreiranje video sadržaja. Ako niste znali možete da zaradite i na ovaj način kreiranjem raznih video sadržaja – skečevi, tutorijali, razne recenzije, svakodnevnica, moda, kuhanje. Ukoliko imate veoma zanimljiv sadržaj veoma brzom možete da skupite veliki broj pregleda i pratilaca koji vam donose profit. Za početak vam nije potrebna neka posebna oprema, dovoljan je i mobilni telefon koji može snimati u HD rezoluciji pa i slabiji.

Ovo su samo od nekih načina da zaradite na internetu  i želja nam je da vas potaknemo da i vi probate neki od njih. Ovdje niste vezani radnim vremenom i imate potpunu slobodu kreiranja sadržaja ali morate biti svjesni da je ovo dugoročan proces koji neće baš odmah da vam donese zaradu ali kad stvorite svoj auditorium vjernih slušalaca, čitalaca ili gledalaca sigurno ćete početi zarađivati više nego prosječno. Edukacija je najbitnija i dosta toga možete naučiti putem Interneta od drugih koji su išli istim putem. Što više budete ulagali u Internet alate i promocije više ćete i zaraditi na Internetu.

Scroll to top