Programi za klince

Ukoliko u kući imate klince onda znate kako ih je teško odvojiti od računara (tableta, mobilnog telefona). U većini slučajeva djeci se “serviraju” materijali zabavnog karaktera (misli se na video i igrice) i skoro nikako edukativni sajtovi i programi. Kako bi pravilno usmjerili svoju djecu a možda i sami ponešto naučilio donosimo vam pregled nekoliko besplatnih programa i sajtova za najmlađe.

scratch

  • SCRATCH – programiranje za najmlađe. Na inovativan i zabavan način djeca su uvode u svijet programiranja i logičkog razmišljanja dok se igraju. Pomoću ovog programa djeca mogu da stvaraju interaktivne priče, animacije i igre te iste djele sa drugim članovima zajednice koja stvara u Scratch-u. Samo program je preporučen za djecu uzrasta od 8-16 godina ali ga mogu koristiti i stariji. Za početak potrebno je instalirati program ili koristiti online varijantu na https://scratch.mit.edu/ . Imate mogućnost da krenete od početka ili da modifikujete postojeće radove drugih.
    tux-paint-31
  • Tux Paint – je program za crtanje i namjenjem je za djecu od 3-12 godina. Korisnički interfejs za crtanje je veoma jednostavan, zabavni zvučni efekti i zanimljiva maskota koja vodi djecu kroz sve opcije za crtanje. Uz ovaj program djeca na zabavan način uče cratanje, razvijaju kreativnost rutinu korištenja miša na računaru. Lokalizovan je za naš jezik što je još jedan plus za ovaj program.
    gcompirs
  • GCompris – obrazovni programski paket za uzrast djece od 2-10 godina. Paket se sastoji od slijedećih oblasti: računarska otkrića (tastatura, miš i sl.), aritmetika, nauka (kako šta radi), geografija (zemlje na mapi), igre (šah, memorije, sudoku …), čitanje, vektorsko crtanje, učenje vremena i još dosta toga. GCompirs trenutno nudi preko 100 edukativnih aktivnosti za djecu i stalno se dodaju novi sadržaji. Potpuno je besplatan i lokalizovan na naš jezik.
    slovo_ap
  • Slovo – aplikacija koja je namjenjena učenicima i studentima za učenje slijepog (daktilografskog) kucanja na tastaturi. Program nije potrebno instalirati veće se samo preuzme i  pokrene. Prilikom pokretanja možete da birate ćiriličnu ili latiničnu verziju a samo učenje se odvija kroz 12 lekcija (ako krećete od početka) ili vremensko kucanje tj. vježbanje brzine kucanja. Preporučujemo da detaljno pročitate instrukcije za pravilno slijepo kucanje i upoznate se s pravilnim položajem za sjedenje i pozicijama šaka i prstiju na tastaturi, na šta vas sve vreme podsjeća i animacija u dnu ekrana.

Pored zasebnih programa na Internetu možete pronaći i kompletne operativne sisteme bazirane na Linux platformi namjenjeni za edukaciju kao što su: Sugar, Ubermix, Edubuntu, LinuxKidX itd. Pa ako imate neki stari računar ili laptop možete instalirati neki od ovih sistema i usmjeriti svoje klince pravilnim putem u digitalni svijet.

Na tržištu se mogu pronać i domaći programi za klince ali se oni u većini slučajeva plaćaju i razvoj takvih program se najčešće završava ne prvoj verziji. Primjeri koje smo vam naveli su besplatni i potrebno je samo da ih prezmete i instalirate na svoj računara. I ne zaboravite da djeca treba umjereno da koriste računar a ne da to bude cjelodnevni vid zabave za njih.

Scroll to top