5 savjeta za kupovinu polovnog računara

Naravno, uvijek je bolje kupiti novi računar, ali zbog finansijske situacije u našem okruženju ljudi se sve više odlučuju za nabavku polovnih računara i laptopa. Kroz naše dugogodišnje iskustvo u prodaji i  servisiranju stekli smo dovoljno iskustva da vam prenesemo neko od važnih savjeta za kupovinu polovnog računara .

Svrha polovnog racunara

 1. Svrha kupovine računara

  Postavite si pitanje za koje poslove vam konkretno treba računar? Za surfanje, korištenje društvenih mreža, kancelarijske poslove, igrice, multimediju ili nešto treće. Ako npr. kucate tekstove onda vam ne treba zahtjevan računar ali ako želite da igrate neke od novijih igrica treba vam snažna konfiguracija. Današnji programi za antivirusnu zaštitu su veoma zahtjevni (korištenje bez antivirusne zaštite ne preporučujemo sem u slučajevima gdje niste direktno povezan na Internet), programi za telefoniranje putem Interneta (Skype) isto tako da ne spominjemo programe za obradu slika ili videa. Na tržištu programa (softvera) proizvođači se “trude” da proizvode svaku novu verziju što zahtjevniju po pitanju hardvera kako bi podstakli prodaju istog. Iznesite svoje potrebe prodavcu i u većini prodavnica će vas usmjeriti na ono što će zadovoljiti vaše potrebe.
  komponente
 2. Konfiguracija

  zavisi od onoga šta planirate raditi na svom računaru. Najbitnije komponente na koje treba obratiti pažnju su procesor (CPU), radna memorija (RAM) i hard disk (memorija na koji pohranjujemo sve što radimo na računaru). Procesor sa dva jezgra (core2duo, i3, dual core ili AMD 2x) su nešto ispod čega nebiste trebali kupovati (jedino ako računar planirate koristiti za pisanje teksta ili slične nezahtjevne poslove). Radna memorija bi trebala biti bar 2GB (gigabajta) ili više i ona vam najviše znači prilikom učitavanja sistema ili programa. Hard disk ili čvrsti disk je mjesto gdje smještate svoje dokumente, instalirate programe itd. Veličina bi trebala da bude 320GB i više kako biste imali dovoljno prostora za skladištenje svih dokumenata (tekstove, slike, video) koje kreirate tokom rada na računaru. Treba obratiti pažnju na video materijale koji zauzimaju daleko više prostora nego npr. tekstovi. Neintegrisana grafička kartica vam je potrebana ako želite pokretati igre ili bolji multimedijalni ugođaj za sve ostale potrebe će vam biti dovoljna integrisana grafička kartica.
  Stanje polovnih racunara
 3. Stanje i izgled.

  Nešto što možete odmah da provjerite “golim” okom. Da li je kućište izgrebano, da li su priključci za USB i audio ispravni, da li se mogu otvoriti vrata od optičkog uređaja (DVD rom ili RW). Vizuelna kontrola treba biti detaljna, posebno kod prenosnih računara ( laptop ) po čemu možemo zaključiti da li je uređaj intezivno ili samo povremeno korišten. Prašina je glavni “krivac” za otkazivanje pojedinih komponenti ili nestabilan rad računara pa ukoliko ste u mogućnosti bila bi poželjna inspekcija ventilatora u samom kućištu. Ovu radnju je malo teže izvesti kod polovnih laptopa ali možete koristiti neke od programa o kojima smo pisali na našoj facebook strani za provjeru temperature procesora i grafičke karte i utvrditi da li se pregrijavaju ili ne. Elektrolitski kondenzatori su posebno osjetljivi u našem okruženju gdje je napon mreže promjenljivi ili su česti nestanci struje. Vizuelno možete utvrditi da li su nabubrili ili iscurili te su pri kraju radnog vijeka. Baterije na laptop računarima su obično nakon 2-3 godine korištenja neispravne pa se morate pomiriti sa tom činjenicom ili ako vam treba određena autonomija u radu kupiti novu. U praksi se pokazalo da brendirani računari (HP, Acer, Medion, Asus, Sony, Toshiba itd.) imaju duži vijek trajanja jer su prošli fabričke kontrole kompatibilnosti i izdržljivosti nego sklapani računari.
  pc-warranty
 4. Garancija

  je svako obećanje koje prodavac daje u vezi s robom kaže teorija. U praksi je to malo drugačije i ako računar, tablet, laptop kupujete od fizičkog lica velika vjerovatnoća da garancije nemate. Neki trgovci pokušavaju da privuku kupce nudeći duge garantne rokove (6-12 mjeseci) a kad se uređaj vrati na servis obično je opravdanje da taj kvar ne potpada pod garanciju (treba se zapitati zašto sam proizvođač nije dao duže garancije od predviđene a trgovci takvu dužinu garanciju daju na polovnu stvar). Garancija se kod polovnih računara daje na hardver tj. na sam računar kao uređaj a ne na programe koji ga pokreću (softver – operativni sistem). Još veći problem je kupovanje putem interneta gdje ne možete da pregledate računara već eventualno samo slike i specifikaciju koje je prodavac ostavio te kupujete na povjerenje. Možda je bolja varijanta kupovati kod lokalnog prodavca skuplje nego rizikovati da prođete jeftinije.
  Cijena
 5. Cijena

  diktira sve. Prije kupovine prikupite što više informacija, obiđite sve prodavnice polovnih računara u vašoj okolini i provjerite cijene na Internetu. Razgovarajte sa trgovcima i tražite što više informacija kako biste donijeli pravu odluku. Iskustva drugih kupaca kod određenih trgovaca mogu vam biti od koristi za odluku. Čuvajte se nerealno niskih cijena polovnih računara i garancija za koje znate da neće biti ispoštovane.

Nadamo se da smo bar malo olakšali vaše nedoumice kod kupovine polovnih računara i laptopa sa ovih nekoliko savjeta za kupovinu. Ukoliko imate nedoumica slobodno nas kontaktirajte radi procjene i savjeta.

Scroll to top