AIKU računari Savjeti - Besplatni RAM test softveri 4

Besplatni RAM test softveri

Softveri za test memorije, često se nazivaju RAM test softveri su programi koji obavljaju detaljne testove sistemske memorije na računaru.

Memorija instalirana na računar je jako osjetljiva i jedna od najkvarljivijih komponenti računara. Ako sumnjate da možda imate problem sa vašim postojećim RAM-om potrebno je uraditi test memorije.

Na primjer, ako se računar ne pokrene (boot), ili ako se slučajno ponovo pokrene (reboot), možda ima neke probleme sa memorijom. Takođe dobro je  da provjerite memoriju ako program pada, čujete zvučni signal kodova za vrijeme reboot-a, vidite poruke o grešci kao što su “ilegalne operacije”, ili ako ćete dobiti BSODs “fatal exception” or “memory_management”.

Svi navedeni programi testiranja memorije funkcionišu van Windows-a, što znači da će svaki raditi bez obzira na to da li imate Windows (10, 8, 7, Vista, XP, itd), Linux, ili bilo koji PC operativni sistem. Takođe, zapamtite da izraz memorija ovdje znači RAM-a, a ne hard disk

Memtest86

Memtest86 je potpuno besplatan, samostalan program  za test memorije, vrlo jednostavan za korištenje.  Ako imate vremena probati samo jedan memorijski test alat, pokušajte Memtest86.

AIKU računari Savjeti - Besplatni RAM test softveri

Jednostavno preuzmite ISO image sa Memtest86 sajta i spremite ga na disk ili flash pogon. Nakon toga, samo boot sa diska ili USB,  i gotovi ste.

Memtest86 ne treba operativni sistem za pokretanje testa memorije. Međutim, zahtijeva OS za spremanje programa  na boot uređaj. Ovo se može postići korištenjem bilo koje verzije Windowsa, kao i  Mac ili Linux.

Windows Memory Diagnostic

Windows Memory Diagnostic je besplatan Microsoftov test memorije.Vrlo sličan drugim RAM test programima, Windows Memory Diagnostic obavlja niz opsežnih testova kako bi se utvrdilo šta nije u redu sa memorijom računara.

AIKU računari Savjeti - Besplatni RAM test softveri 1

Samo preuzmite program za instaliranje, a zatim slijedite uputstva za kreiranje  ISO image za spremnje na boot disk ili flash pogon.

Nakon pokretanja (booting ) Windows Memory Diagnostic će automatski početi testiranje memorije i ponavljaće testove dok ih ne zaustavite.

Ako prvi set testova ne nađe greške, velike su šanse da je RAM u redu.

Ne morate imati Windows (ili bilo koji operativni sistem) instaliran za korištenje Windows Memory Diagnostic. Međutim, potreban je za narezivanje ISO image na disk ili USB uređaj.

Memtest86 +

Memtest86 +  je modifikovana, ažurirana verzija originalnog Memtest86 programa za test memorije. I Memtest86 + je potpuno besplatan.

AIKU računari Savjeti - Besplatni RAM test softveri 2

Preporučujemo obavljanje testa memorije sa Memtest86 + ako imate bilo kakvih problema sa pokretanjem RAM-a testa Memtest86 ili ako Memtest86 prijavljuje grešku na memoriji i želite drugo mišljenje.

Možda izgleda pomalo čudno da rangiramo Memtest86 + kao treći izbor, ali budući da je tako nevjerovatno sličan Memtest86, najbolje je pokušati Memtest86 zatim WMD, koji djeluje na drugačiji način, pružajući vam dobro zaokružen skup testova memorije.

Baš kao i sa Memtest86, potreban vam je radni operativni sistem kao što su Windows, Mac ili Linux za stvaranje bootable diska ili flash pogon, što se može uraditi  i na drugom računaru.

DocMemory Memory Diagnostic

DocMemory Memory Diagnostic je još jedan test program memorije računara i radi vrlo slično kao i drugi gore navedeni program.

AIKU računari Savjeti - Besplatni RAM test softveri 3

Jedna od glavnih mana korištenja DocMemory je da je potrebno da napravite boot disketu. Većina računara danas nema diskete. Bolji programi za test memorije koriste bootable diskove kao što su CD i DVD, ili bootable USB disk, umjesto toga.

Preporučujemo korištenje DocMemory Memory Diagnostic samo ako ranije označeni testovi memorije ne rade ili  ako želite još još jednu potvrdu da vaša memorija ne radi.

S druge strane, ako  vaš računar nije u stanju da se pokrene disk ili USB, što prethodno navedeni program  zahtijevaju, DocMemory Memory Diagnostic je upravo ono što tražite.

Morate  se registrirovati besplatno na simmtester.com , a zatim se prijaviti na svoj račun da biste došli do linka za preuzimanje. Ako ta veza ne radi, probajte na syschat.com.

Scroll to top