AIKU računari - Dobili smo sliku, a sad zvuk

Dobili smo sliku, a sad zvuk


Zvučna  kartica (Sound Card)
je kartica  koja omogućava računaru  da šalje audio informacije audio uređaju, kao što su zvučnici, slušalice, itd. Često se koriste i izrazi: audio kartica, audio adapter, i zvuk adapter. Za razliku od CPU i RAM, zvučna kartica nije neophodan dio hardvera potreban za rad na računaru.
Popularni proizvođači  zvučnih kartica su Creative (Sound Blaster), Turtle Beach, Diamond Multimedia, Asus, ali postoje i mnogi drugi.

AIKU računari - Dobili smo sliku, a sad zvuk 1

Zvučna kartica je pravougaoni dio hardvera s brojnim kontaktima na dnu kartice i više portova na strani za povezivanje audio uređaja. Instaliraju se u PCI ili PCIe slot na matičnoj ploči.

Budući da  su matična ploča, kućište i periferne kartice dizajnirani imajući na umu  kompatibilnost, zvučne kartice kada se instaliraju uklapaju se tako da ostavljaju  svoje portove  na raspolaganju za upotrebu, sa zadnje strane kućišta.

AIKU računari - Dobili smo sliku, a sad zvuk 3
Tu su i USB zvučne kartice koje vam dozvoljavaju da priključite slušalice, mikrofone, i druge audio uređaje u računar preko  malog adaptera koji možete priključiti direktno  u USB port.

AIKU računari - Dobili smo sliku, a sad zvuk 4

Mnogi moderni računari nemaju zvučne kartice za proširenje, ali umjesto toga imaju istu tehnologiju integrisanu direktno na matičnu ploču. Ova konfiguracija omogućava jeftinije računare i samo malo manje moćan audio sistem. Ova opcija je mudar izbor  za gotovo svakog korisnika računara, čak i ljubitelja muzike. Posebne  zvučne kartice, obično su potrebne samo za ozbiljne audio profesionalce.

Većina korisnika računara znaju da moraju uključiti svoje zvučnike sa zadnje strane PC-u kako bi čuli i kontrolisali zvuk sa računara. Iako možda ne koriste sve od njih, često postoje i drugi portovi na zvučnoj  kartici, ali iz  drugih razloga.
Na primjer, može biti port za joystick, mikrofon, i pomoćni uređaj. Druge kartice mogu imati ulaze i izlaze dizajnirane za naprednije zadatke, kao što su audio uređivanje i profesionalne audio izlaze.
Ovi portovi su uglavnom označeni  te je lako identifikovati kojem uređaju pripada koji port.

AIKU računari - Dobili smo sliku, a sad zvuk 2Portovi na zvučnoj karti:

Digital Out – Koristi se za surround zvuk ili zvučnike.
Sound in ili line in – Priključak za vanjske izvore zvuka, npr magnetofon, gramofon ili CD player.
Microphone ili Mic – Priključak za mikrofon ili slušalice.
Sound out ili line out – Primarni audio priključak za zvučnike ili slušalice
Firewire – Koristi se sa nekim visoko kvalitetnim zvučnim karticama za digitalne video kamere i druge uređaje.
MIDI ili joystick – Koristio se  za ranije zvučne kartice za povezivanje MIDI tastature ili joystick-a.

Comments are closed.

Scroll to top