AIKU računari - Ubrzajte računar sa SSD disk?

Ubrzajte računar sa SSD diskom?

Solid state drives ili SSD su uređaji visokih performansi za čuvanje podataka u računarima. Oni nude mnogo veće brzine prenosa podataka od tradicionalnih hard diskova, a troše manje energije i imaju veći stepen pouzdanosti zahvaljujući tome što nemaju pokretnih dijelova. Ovi atributi čine ih izuzetno atraktivnim za one koji koriste mobilne računare, ali nalaze svoje mjesto i kod desktop računara.

Često se naziva i solid-state disc,  mada nije hard disk u tradicionalnom smislu te riječi, jer nema mehaničkih dijelova. Tradicionalni hard disk (HDD) se sastoji od  čvrstih rotirajućih diskova gdje magnetna glava (“igla”) koja se nalazi na pokretnoj ruci, i čita i upisuje podatke na njih, s druge strane, SSD ima niz memorijskih čipova organizovanih kao disk.

AIKU računari - Ubrzajte računar sa SSD disk? 1

Tipični SSD baziran je na NAND fleš memoriji, neizbrisivoj vrsti memorije. Neizbrisivoj, u smislu, da će sačuvati pohranjene podatke i nakon isključivanja. Karakteristike i performanse mogu varirati na tržištu. Zbog toga, vrlo je važno da se pažljivo razmotriti stvari ako kupite SSD za vaš računar.

AIKU računari - Ubrzajte računar sa SSD disk? 2

SSD koriste SATA interfejs za komunikaciju. Zašto je ovo važno? Kako bi dobili najbolje performanse iz najnovije generacije SSD znači da ćete morati imati  propusnu moć SATA interfejsa od 6Gbps. Stariji SATA interfejsi će i dalje da nude dobre rezultate, posebno u odnosu na hard diskove, ali oni neće biti u mogućnosti da ostvare svoje vrhunske performanse. Zbog toga, oni koji imaju stariji SATA kontroler u računaru možda ipak htjeti da kupe starije generacije SSD  koji ima maksimalnu brzinu čitanja i pisanja bližu maksimalnoj brzini njihovog interfejsa kako bi se uštedjeli na  troškovima.

Prilikom odluke da li odabrati SSD ili HDD, postoji više parametara na koje je potrebno obratiti pažnju. Brzina je jedna od glavnih prednosti SSD, u pitanju su znatno brži uređaji, u odnosu na HDD. SSD imaju manju latenciju i manje nasumično vrijeme pristupa.

Kada govorimo o veličini, SSD diskovi su manji i lakši, te dolaze samo u veličini od 2,5 inča, a mogu se ugrađivati i u desktop i u laptop računare. Parametri koji govore u prilog HDD su svakako cijena i kapacitet. Za cijenu manju i  do nekoliko puta u odnosu na SSD može se dobiti HDD znatno većeg kapaciteta.  SSD ne proizvodi buku tokom rada i zagrjavanje je svedeno na minimum, tako da nema potrebe za dodatnim hlađenjem.

AIKU računari - Ubrzajte računar sa SSD disk? 3

Potrošnja električne energije je znatno manja. Ako tražite medij za backup podataka, odaberite HDD, jer je pouzdaniji, a ako otkaže sa radom, recovery podataka je značajno skuplji na SSD (ako podaci uopšte uspiju da se vrate) nego na HDD, gde se može uraditi zamjena mehanike. Ukoliko tražite pogodan medij za laptop, gde je bitno da može što više “da izdrži” na bateriji, bitno je znati da se autonomija baterije produžava ako se koristi SSD.

AIKU računari - Ubrzajte računar sa SSD disk? 4

SSD diskovi polako ali sigurno postaju standard za čuvanje podataka u vašim računarima, laptopima, tabletima. Brzi su, otporni na mehaničke udare i troše manje energije, a cijena im svakim danom pada. Pravi izbor da ubrzate svoj računar.

Comments are closed.

Scroll to top