AIKU računari - HDMI standard 4

HDMI standard

Šta je HDMI standard? S porastom video sadržaja visoke definicije i usvajanjem HDTV-a, stvorena je potreba za standardnim unificiranim konektorom. DVI interfejs je prvobitno razvijen za računarske sisteme i postavljen je na rane HDTV jedinice, ali sa brojnim ograničenjima koji su ohrabrili proizvođače da spoje novi konektor. Iz ovoga su razvijeni High-Definition Multimedia Interconnect ili HDMI standardi. HDMI je od tada postao defacto video priključak.

Manji standardizirani konektori

Jedna od velikih prednosti HDMI interfejsa u odnosu na DVI interfejs je veličina priključka. DVI interfejs je slične veličine kao i stariji VGA interfejs, širine oko 1,5 inča. Standardni HDMI priključak je otprilike jedna trećina veličine DVI priključka. Specifikacija HDMI verzije 1.3 dodala je podršku za manji mini-HDMI priključak koji je bio koristan za izuzetno tanke prenosnike i manju potrošačku elektroniku poput kamera. S HDMI verzijom 1.4, mikro-HDMI konektor dodan je kao još manji konektor koji se koristio za rastuću upotrebu tableta i smartphone uređaja.

Audio i video na jednom kablu

Prednosti HDMI postaju još izraženije u odnosu na DVI jer HDMI takođe prenosi digitalni zvuk. Većina kućnih računara koji koriste najmanje jedan, a čak i do tri kabla za mini-priključak, za zvuk sa zvučnika, HDMI kabl pojednostavljuje broj kablova potrebnih za prenos audio signala na monitor. U originalnim HDMI implementacijama grafičkih kartica, audio konektori su korišteni za dodavanje audio strima grafičkim karticama, ali većina ih sada ima opcije da podrže i audio i video u isto vrijeme.

Kada je HDMI prvi put predstavljen, bio je jedinstven jer je objedinjavao audio i video na jednom kablu. Ova funkcija je takođe implementirana u DisplayPort video konektor. Pošto se to dogodilo, HDMI grupa je radila na proširenju podrške za dodatni višekanalni zvuk. Ovo uključuje 7.1 audio u HDMI verziji 1.4 i sada do ukupno 32 audio kanala sa najnovijom HDMI verzijom 2.0.

Povećana dubina boje

Analogna i digitalna boja za PC računare odavno je ograničena na 24-bitnu boju koja proizvodi približno 16,7 miliona boja. Ovo se obično smatra istinitom bojom, jer ljudsko oko ne može lako razlikovati nijanse. Sa povećanom rezolucijom HDTV-a, ljudsko oko može razlikovati ukupni kvalitet boje između 24-bitne dubine boje i viših nivoa, čak i ako ne može razlikovati pojedinačne boje.

DVI je ograničen na ovu 24-bitnu dubinu boje. Rane HDMI verzije su takođe ograničene na ovu 24-bitnu boju, ali sa verzijom 1.3 dodane su dubine boja od 30, 36 i čak 48-bitne. Ovo uveliko povećava ukupan kvalitet boje koja se može prikazati, ali i grafički adapter i monitor moraju podržavati HDMI verziju 1.3 ili veću. Nasuprot tome, DisplayPort je takođe uveo proširenu podršku za dubinu boje do 48-bitne .

HDMI – Kompatibilan unatrag

Jedna od najvažnijih karakteristika koje su uključene u standard je mogućnost da se koristi sa DVI konektorima. Korištenjem adapterskog kabla, HDMI priključak se može priključiti na DVI monitorski port za video signal. Ovo je veoma korisna funkcija za one koji kupuju sistem sa HDMI video izlazom, ali njihov televizor ili kompjuterski monitor imaju samo DVI ulaz. Treba napomenuti da ovo koristi samo video dio HDMI kabla, tako da se ne može koristiti audio. Pored toga, dok se monitor sa DVI konektorom može povezati sa HDMI grafičkim portom na računaru, HDMI monitor ne može da se poveže sa DVI grafičkim portom na računaru.

DisplayPort nema toliko fleksibilnosti u ovoj oblasti. Da biste koristili DisplayPort sa drugim video konektorima, potreban je aktivni konektor za dongle za konverziju video signala sa Displayport standarda na HDMI, DVI ili VGA. Ovi konektori mogu biti prilično skupi i predstavljaju veliki nedostatak DisplayPort konektora.

Verzija 2.0 Dodaci

Sa porastom UltraHD ili 4K displeja, postoje neki glavni zahtevi u pogledu propusnog opsega da bi se mogli nositi svi podaci potrebni za takav ekran visoke rezolucije. Standardi HDMI verzije 1.4 su uspjeli da dostignu potrebnu rezoluciju od 2160p ali samo pri 30 kadrova u sekundi. Ovo je bio veliki nedostatak u poređenju sa standardnim DisplayPort – om. Srećom, HDMI radna grupa je izdala verziju 2.0 prije nego što je većina 4K displeja stigla na tržište. Pored visokih brzina kadrova na UltraHD rezolucijama, on takođe podržava i:

  • Mogućnost da imaju dva (1080p) video toka koja se prenose preko jednog kabla.
  • Poboljšane brzine uzorkovanja zvuka za poboljšanu vjernost zvuku.
  • Mogućnost prenošenja četiri audio toka na više korisnika na jednom kablu.
  • Podrška za video format 21: 9 za šire prikaze ekrana.
  • Dinamička sinhronizacija zvuka i videa.
  • Podrška za komandne i kontrolne ekstenzije za upravljanje višestrukim uređajima preko jednog uređaja.

Većina ovih funkcija tek treba da bude integrisana u kućnu elektroniku ili kompjuterske sisteme, ali oni imaju značajan potencijal za korisnike koji će možda morati da dijele računarski uređaj, ekran ili audio podešavanje.

Trebate li da tražite HDMI na računarskom sistemu?

U ovom trenutku, svi potrošački laptop i desktop računari bi trebalo da dolaze sa standardnim HDMI portom. Zbog toga je veoma lako koristiti ih sa standardnim digitalnim računarskim monitorima i HD televizorima. Treba napomenuti da na tržištu još uvijek ima nekoliko računara budžetske klase koji nemaju ovaj konektor. Mi bismo izbjegli ove računare jer to može postati problem u budućnosti. Pored toga, neki računari korporativne klase možda nemaju HDMI port, već dolaze sa DisplayPort-om. Ovo je pogodna alternativa, ali morate biti sigurni da imate monitor koji može podržati taj konektor.

Problem sa podrškom za HDMI je više za tablet računare i pametne telefone. Ovo nije nešto što je standardno za njih, ali možda želite podršku za mikro ili mini-HDMI konektor tako da se može spojiti na HDTV za streaming ili reprodukciju video sadržaja. Ova potreba je u velikoj mjeri prevaziđena pojavom bežičnih screencast aplikacija koje koriste WiFi za povezivanje manjih uređaja na veće ekrane.

Scroll to top