AIKU računari - Pregrijavanje laptopa

Overheating ili pregrijavanje laptopa

Overheating ili pregrijavanje je ono čemu su laptopi, nažalost skloni. Za razliku od desktop računara, hardverske komponente laptopa su u neposrednoj blizini jedna druge sa  vrlo malo prostora za cirkulaciju vazduha.

Osim toga, kako računar stari, komponente rade manje efikasno i mogu se lakše pregrijati. Sa vremenom unutrašnjost kućišta sakuplja prašinu i druge ostatke iz okoline, koja, ako se ostavi neočišćena, može preopteretiti ventilator i druge dijelove.

Trenutni trend minijaturizacije – stavljanje bržih procesora u sve manja kućišta – takođe povećava šanse za pregrijavanje laptopa (overheating). U stvari, istraživači koji pokušavaju da riješe problem sa nanoelektronikom predviđaju da će, ako se ovo nastavi, laptop računari biti topliji od Sunca za deceniju ili dve.
Drugim riječima, vreli laptopi su pravi problem!

Opasnosti od pregrijavanja laptopa

Čak i ako ne radi na 6.000 stepeni Celzijusa, ako se pregrije, laptop može ozbiljno da ošteti i vaše tijelo i unutrašnji hardver.

Laptop koji je suviše vruć zapravo može da vas opeče. Sony je povukao na hiljade VAIO laptop računara zbog moguće opasnosti od opekotina. Postoji i indikacija da rad sa vrućim laptopom u krilu, gdje su i dizajnirani da budu, potencijalno može izazvati neplodnost kod muškaraca.

Što se tiče samog uređaja, korišćenje laptop računara na veoma visokim temperaturama dovodi do propadanja hardverskih komponenti (video kartice, matične ploče, memorijskih modula, hard diska i još mnogo toga) i smanjuje se životni vijek vašeg računara. Postoji i opasnost od požara; neispravni laptop računari su stvarno spalili neke kuće.

Znakovi pregrijavanja laptopa (Overheating)

Dakle, kakva je razlika između pregrijanog laptopa i onog koji je samo malo vruć? Šta je sa korišćenjem laptopa kada je vani vruće – da li je to u redu? Važno je da u svakom slučaju pazite .

Ako osjetite da je vaš laptop prevruć i pokazuje bilo koji od sledećih problema, velika je vjerovatnoća da se radi o pregrijavanju (Overheating) :

– ventilator stalno radi i pravi buku

– računar se bori tokom obavljanja osnovnih zadataka kao što je otvaranje novog prozora preglednika

– misteriozne poruke o greškama se pojavljuju u slučajnim programima

-na ekranu vašeg laptopa se pojavljuju linije (znak da se vaša video kartica pregrijava)

– sistem se smrzava ili dobijate zastrašujući BSOD (plavi ekran smrti)

– laptop se naglo isključuje

– određeni dijelovi na dnu laptopa su vrući, kao što su ventilator, RAM, procesor ili baterija

Ako se vaš laptop pregrije, odmah pokušajte da ga ohladite i spriječite dalje oštećenje od pregrijavanja. 

Kako testirati unutrašnju temperaturu vašeg laptopa

Ako je vaš laptop jednostavno vruć, da li je previše vruć saznajte pomoću besplatnog programa za provjeru interne temperature laptopa i pronalaženje optimalne temperature.

Neki alati uz informacije o sistemu podržavaju i očitavanja temperature.

Šta učiniti kada laptop postane prevreo

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite ako se laptop pregrije, evo nekoliko prijedloga:

Najjednostavnije rješenje je da napravite pauzu od korišćenja. Ako ste bili na laptopu šest sati bez prestanka, nije neobično da se zagrije.

Držite laptop na ravnoj, tvrdoj površini. Držanje na krilu duže vrijeme može blokirati ventilator i otežati da unutrašnji dielovi laptopa ostanu hladni.

Zamjenite bateriju ako nije u stanju da dugo bude puna.

Stavite svoj laptop u režim uštede energije  kako biste spriječili upotrebu više energije, što može učiniti površinu baterije  još toplijom.

Isključite programe koji koriste mnogo sistemskih resursa. Nešto što koristi većinu RAM-a ili CPU-a, ili uvijek snima na hard disk, prisiljava te komponente da rade, što ih može učiniti vrelim tokom vremena.

Kupite laptop kuler za svoj laptop.

Otvorite laptop i izduvajte svu prašinu koja se sakupila na na hardveru.

Scroll to top