AIKU računari - Tablet-laptop i telefon u jednom uređaju

Tableti-da li su laptop i telefon u jednom uređaju?

Tableti se mogu smatrati malim računarima. Oni su manji od laptopa, ali veći od pametnog telefona.

Oni imaju karakteristike oba uređaja kako bi formirale neku vrstu hibridnog uređaja, negdje između telefona i računara, ali ne moraju nužno funkcionisati na isti način .

Kako tableti rade?

Tableti rade na isti način kao i većina elektronike, posebno računari i pametni telefoni. Imaju ekran, napajaju se baterijom, često imaju ugrađenu kameru i mogu da skladište sve vrste datoteka.

Osnovna razlika između tableta i drugih uređaja je u tome što oni nemaju sve iste hardverske komponente kao svaki desktop računar ili laptop. Tu je obično ugrađen specijalni mobilni operativni sistem koji nudi menije, prozore i ostala podešavanja koja su posebno namijenjena za mobilnu upotrebu na velikom ekranu. 

Budući da su tableti napravljeni za mobilnost, a cijeli ekran je osjetljiv na dodir, ne morate nužno koristiti tastaturu ni miša. Umjesto toga, upravljate sa svim na ekranu prstom ili olovkom. Ipak, i  tastatura i miš se obično mogu bežično povezati sa tabletom.

Slično računaru, gdje se pomjera miš da bi se kretalo kursorom na ekranu, možete koristiti prst ili olovku za interakciju sa prozorima na ekranu da biste igrali igre, otvarali aplikacije, crtali itd. Isto važi i za tastaturu; kada dođe vrijeme da kucate nešto, tastatura se pojavljuje na ekranu gdje možete da dodirnete potrebne tastere.

Tableti se pune pomoću kabla koji je često identičan punjaču za mobilni telefon, kao što je USB-C, Micro-USB ili Lightning kabl. U zavisnosti od uređaja, baterija može biti uklonjena i zamijenjena, ali to je sve rjeđe slučaj.

Zašto koristiti tablet?

Tableti se mogu koristiti za zabavu ili za rad. Obzirom da su tako prenosivi i imaju neke osobine laptopa, oni mogu biti dobar izbor u odnosu na potpuno novi laptop, kako po troškovima tako i po karakteristikama.

Većina tableta može da se poveže na internet preko Wi-Fi ili mobilne mreže, tako da možete da pretražujete internet, telefonirate, preuzimate aplikacije, emitujete video zapise itd. Često imate utisak da je tablet zaista veliki pametni telefon.

Kada ste kod kuće, tablet je koristan za reprodukciju video zapisa na vašem televizoru

Tableti vam omogućavaju pristup ogromnoj trgovini mobilnih aplikacija koje možete preuzeti direktno na tablet i omogućava vam da činite sve, od provjere e-pošte i praćenja vremenske prognoze,  do igranja igara, učenja, navigacije pomoću GPS-a, čitanje e-knjiga i izrade prezentacija i dokumenata.

Većina tableta takođe dolazi sa Bluetooth funkcijom, tako da možete da povežete zvučnike i slušalice za bežičnu reprodukciju kada slušate muziku ili gledate filmove.

Ograničenja tableta

Dok tablet može da bude savršeno prikladan za neke, drugi će ga smatrati manje korisnim s obzirom na to da tablet nije potpun računar kao što se možda čini.

Tablet ne uključuje stvari poput optičke disk jedinice, disketne jedinice, USB portova, Internet portova i drugih komponenti koje obično vidjamo na laptopu ili desktop računaru. Tako nisu dobra opcija ako očekujete spajanje fleš diskova ili eksternih hard diskova, niti su idealni za povezivanje s žičnim štampačem ili drugim perifernim uređajima.

Takođe, pošto ekran tableta računara nije tako velik kao monitor desktop računara ili ekran  laptopa, ponekad je potrebno podešavanje za pisanje e-pošte, pregledanje Weba itd.

Nešto drugo o tabletima treba zapamtiti da nisu svi napravljeni da koriste celularnu mrežu za internet; neki mogu koristiti samo Wi-Fi. Drugim riječima, te vrste tableta se mogu koristiti samo internet gdje je Wi-Fi dostupan, kao kod kuće, na poslu ili u kafiću ili restoranu. To znači da tablet može obavljati samo internet telefonske pozive, preuzimati aplikacije, provjeravati vremensku prognozu, emitovati online videozapise itd. samo kada je povezan na Wi-Fi.

Čak i kada ste offline, tablet još uvijek može funkcionisati na mnogo načina, kao što je pisanje mejlova, gledanje videozapisa koji su  ranije preuzeti, igrati video igre i još mnogo toga.

Scroll to top