AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 13

Jednostavno miš (mouse)

Miš (Mouse) je  ulazni uređaj koji se koristi za manipulaciju objektima na ekranu računara. Ponekad se naziva i pokazivač (pointer).

Bez obzira da li je miš laserski ili mehanički, ili je žični ili bežični, detektovan pokret miša šalje instrukcije računaru za pomak kursora na ekranu kako bi došlo do interakcije s datotekama, prozorima i drugim softverskim elementima.

Iako je miš je periferni uređaj koji se nalazi van kućišta, to je bitan dio kompjuterskog hardvera.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 1

Miševi dolaze u raznim oblicima i veličinama, ali su svi dizajnirani da stanu u lijevu ili desnu ruku.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 11

Standardni miš ima dvije tipke prema prednjoj strani (za lijevi klik i desni klik) i točkić (scroll) u centru (da se brzo kreće gore i dole po ekranu). Međutim, kompjuterski miš može imati  i više dugmadi da pružaju širok spektar drugih funkcija (od jedan do šest).

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 12Dok su stariji miševi koristili malu kuglicu na dnu za kontrolu kursora, noviji koriste lasere. Neki miševi imaju veliku kuglu na vrhu miša, tako da umjesto pomicanja miša preko površine za interakciju sa računarom, korisnik drži miša stacionaranog i umjesto toga pokreće kuglu.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 2Bez obzira na vrstu miša, svi oni komuniciraju sa računarom ili bežično ili putem fizičke, žičane veze.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 3

Bežični miševi su miševi koji ne koriste kablove, već komuniciraju preko WiFi (2,4 GHz, 5 GHz) ili Bluetooth veze. Bluetooth miševi mogu da se povezuju direktno na računare koji podržavaju Bluetooth tehnologiju, i neretko se radi o mobilnim miševima. Bežični miševi se takođe povezuju putem bežične WiFi konekcije, i uglavnom koriste adaptere. Ti adapteri se povezuju na USB port računara.

Žični miševi povezuju  se sa računarom preko USB –a  koristeći tip A konektor. Stariji miševi su se povezivali putem PS / 2 porta. U svakom slučaju, direktno  na matičnu ploču.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 4Optički i laserski miševi rade na principu senzora odnosno detektovanjem u “tačaka po inču” (“dots per inch” ili dpi). Optički miš može detektovati između 400 i 800 dpi, a laserski miš da generalno detektuje više od 2.000 dpi. Međutim , ne dozvolite da vas veći broj dpi prevari. 

Vaš svakodnevni miš obično neće zahtijevati tako precizan senzor i sasvim je dovoljan i optički miš.  Gamers i grafički dizajneri, međutim, pozdravljaju dodatne osjetljivosti senzora.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 5

Možda najvažniji aspekt kada je u pitanju računarska periferija  je jednostavnost upotrebe, a kada je u pitanju miš, ključ je udobnost. Ergonomija miševa je jako  važna jer mogu pomoći u sprečavanju ponavljanja povreda. Nažalost, jedini način da se zna da li je miš udoban je da ga koristite za duži vremenski period.

Miševe na osnovu namjene možemo dijeliti na mejnstrim, gejmerske i  mobilne miševe.

Mejnstrim miševi su miševi najrazličitijih oblika i namjene. Radi se o miševima koji su relativno pristupačni, te ih odlikuju jednostavnost upotrebe i dizajna. Neki imaju svega tri tastera, dok neki mogu dolaziti i sa raznim dodatnim tasterima ili opcijama, ili nekom specijalnom mogućnošću.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 14

Mobilni miševi su miševi male mase i dimenzija. Njihova najbitnija odlika je kompaktnost, kojoj je nerijetko sve podređeno, od veličine i količine tastera, do karakteristika kao što su debljina, izdržljivost i sl. Najčešće su bežični i dobri su za korišćenje u uslovima u kojima je korisniku bitnije da raspolaže opcijom čestog pomijeranja miša i računara na koji je povezan nego da kuckanje bude udobno.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 10

Gejmerski miševi su miševi namijenjeni igračima. Ipak, često su zbog boljeg kvaliteta pogodni za upotrebu od strane zahtjevnijih korisnika, bez obzira da li žele da se igraju ili rade. Karakteriše ih nešto viša cijena, nerijetko imaju različite ukrase, dodatne „makro“ tastere, ili različite dodatne opcije.

AIKU računari - Jednostavno miš (mouse) 9Kao i svaki komad hardvera, kompjuterski miš radi na računaru samo ako je instaliran odgovarajući upravljački program uređaja, odnosno drajver. Osnovni miš će raditi pravo iz kutije, jer  operativni sistem vjerovatno već ima drajver spreman za instalaciju, ali za “naprednije” miševe,  koji imaju više funkcija potreban  je poseban softver.

Miš je podržan samo na uređajima koji imaju grafički korisnički interfejs. To je razlog zašto morate koristiti tastaturu prilikom rada s tekstom.

Dok laptopi,  touch-screen telefoni / tableti, i drugi slični uređaji ne zahtijevaju miša, svi koriste isti koncept za komunikaciju s uređajem. To je, olovka, trackpad, ili  prosto prst se koristi umjesto tradicionalnog kompjuterskog miša. Međutim, većina tih uređaja podržavaju korištenje miš kao dodatni uređaj.

Scroll to top