AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 14

TASTATURA (KEYBOARD) – KRATKI VODIČ

Tastatura (Keyboard) je dio računarskog hardvera koji se koristi za unos teksta, znakova, i drugih komandi u računar ili neki sličan uređaj.

Iako je tastatura spoljni periferni uređaj desktop sistema, ili je “virtualni” kod  tablet PC-a, bitan  je dio kompletnog računarskog sistema. Poslije miša, vjerovatno  je najkorišteniji dio računara.AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 4

Microsoft i Logitech su među najpopularnijim proizvođačima tastatura, ali proizvode ih, naravno, i mnogi drugi.

Moderne tastature su napravljene po uzoru na klasične pisaće mašine. Širom svijeta dostupni su različiti rasporedi tastera – tipki (simbola – slova) na tastaturi, ali većina tastatura  su sa standardnim američkim tzv. QWERTY rasporedom slova. Raspored slova se može promijeniti i prilagoditi odgovarajućim standardima pojedinih zemalja ili  specifičnim zahtjevima korisnika.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 1

Tasteri na tastaturi mogu biti podijeljeni u nekoliko grupa na osnovu funkcije, i to:

  • Tasteri za kucanje – alfanumerički (slovni, brojni, interpunkcijski i simbolički)
  • Kontrolni tasteri (kao npr. Ctrl, Alt, Esc…)
  • Funkcijski tasteri (F1, F2, F3 itd, sve do F12)
  • Tasteri za navigaciju (tasteri sa strelicama, Home, End, Page Up, Page Down, Delete i Insert)
  • Numerička tastatura (brojevi).

Neke tastature imaju i dodatne funkcije kao što su  npr. kontrola jačine zvuka, tipke za isključenje uređaja  ili  za sleep mode, ili čak i ugrađenu kuglicu miša koja ima  za cilj pružiti jednostavan način za korištenje i tastature i miša, bez potrebe da se podigne ruka sa tastature.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 2

Postoje raličite vrste tastatura, dijelimo ih u odnosu  način povezivanja, te prema svrsi, cijeni, vrsti tastera, itd.

Kada je u pitanju način povezivanja, dijelimo ih na žične i bežične.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ

Žične tastature spojene su na matičnu ploču preko USB kabla, koristeći USB tip A konektor. Starije tastature povezivane su putem PS / 2 priključka. Tastature na laptopovima su naravno integrisane, ali tehnički se mogu smatrati “žičim”, obzirom na način kako su povezane.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 3

Bežične tastature su tastature koje ne koriste kablove, već komuniciraju preko Bluetooth ili WiFi (2,4 GHz, 5 GHz) veze.
Obe, i bežične i žične tastature zahtijevaju određene drajvere kako bi se koristitile. Drajvere za standardne, ne-napredne tastature obično ne treba preuzimati, jer su oni već uključeni u operativni sistem.

Kada govorimo o načinu upotrebe, odnosno namjeni, tada govorimo o mejnstrim, mobilnim, gejmerskim ili o ergonomskim tastaturama.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 5

Mejnstrim tastature su tastature klasičnog oblika i namjene. Radi se o tastaturama koje su relativno pristupačne, te ih odlikuju jednostavnost upotrebe i dizajna. Nerijetko dolaze sa dodatnim multimedijalnim tasterima, ili nekom specijalnom mogućnošću, poput otpornosti na prosute tekućine i sl.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 6

Mobilne tastature su tastature male mase i dimenzija. Njihova najbitnija karakteristika  je kompaktnost, kojoj je nerijetko sve podređeno, od veličine i količine tastera, preko rasporeda tastera, do karakteristika kao što su debljina, izdržljivost i sl.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 7

Gejmerske tastature su tastature namijenjene igračima. Ipak, često su zbog povišenog kvaliteta pogodne za upotrebu od strane zahtjevnijih korisnika, bez obzira da li žele da se igraju ili rade.

Takođe razlikujemo membranske i mehaničke tastature prema “kontaktu” tastera.

Membranske tastature se baziraju na korišćenju savitljive membrane, kao svojevrsnog sloja ispod tastera. Kada se pritisne taster, membrana ispod njega se takođe pritisne i pravi kontakt sa slojem ispod.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 9Mehaničke tastature su tastature koje ispod svakog tastera imaju switch, odnosno mikroprekidač. Dugotrajnije su, protokom vremena performanse im se ne smanjuju. Popularne su među korisnicima koji intenzivno koriste svoje tastature, zbog svojih odličnih karakteristika. Dijele se po tipu mikroprekidača koji imaju različite taktilne karakteristike, što se korisniku najlakše sugeriše bojama (Red, Blue, Black, Brown…tasteri). Ove tastature su nenadmašne za korisnike koji izuzetno brzo kucaju i koji su u stanju da postignu izuzetno visoke brzine koje na drugim tastaturama jednostavno ne bi bile moguće. Po pravilu ovakve tastature su među najskupljim na tržištu.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 8

AIKU računari Savjeti - TASTATURA-KRATKI VODIČ

Ergonomska tastatura  je posebno dizajnirana za ljude koji imaju medicinskih problema sa svojim rukama. Podijeljeni dizajn smanjuje potrebu za okretanjem zgloba i obezbjeđuje prostor u centru za numerički skup tastera, čime je olakšano korišćenje sa obe ruke. Nagnuti tasteri i oslonci za dlan minimizuju pokrete dlanom što dodatno umanjuje napetost mišića. Kursorski tasteri za palac, Return ili Enter, Space, BackSpace i drugi često korišćeni tasteri smanjuju pokrete šake i ruke.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 15

Tableti, telefoni, i drugim računari sa tač interfejsom ne uključuju tastature. Međutim, većina njih ima USB portove ili bežične tehnologije koje omogućavaju priključenje eksterne tastature.
Laptop i netbook imaju integrisane tastature, ali, kao i tableti, mogu imati eksterne tastature priključene putem USB-a.

AIKU računari - TASTATURA-KRATKI VODIČ 11

U svakom slučaju , ukoliko želite novu tastaturu, odlučite se prvo za koje funkcije će vam prvenstveno  će vam služiti, odnosno koji ste tip korisnika. Da li ste klasični gejmer, ili više koristite računar za muziku i filmove, ili vaš posao zahtijeva dugotrajno kucanje, pa bi bilo dobro da odaberete ergonomski dizajniranu tastaturu.

Comments are closed.

Scroll to top