AIKU računari - Kada vruće postaje prevruće? 1

Kada vruće postaje prevruće za računar?

Visoka temperatura, može uticati na performanse vašeg računara i životni vijek hard diska. Ali kako biti siguran da li je u pitanju pregrijavanje ili  je samo vruć? Treba  li da se brinete?

Teško  je utvrditi da li visoka temperature upravo oštećuje vaš  PC prije nego što ga uništi. Postoji nekoliko stvari na  koje treba obratiti pažnju.

Kako  nastaje toplota?

Toplota je prirodni nusproizvod električne energije. Sve što koristi energiju da se aktivira (da li je to računar, motor automobila ili vlastito tijelo) rezultuje transferom toplote. Naravno, količina potrebne električne energije zavisi od zadatka koji se izvodi. Komponente u računaru emituju toplotu, posebno Central Processing Unit (CPU) i Graphics Processing Unit (GPU).

AIKU računari - Kada vruće postaje prevruće? 2

Overclocking, posebno, stvara prekomjernu toplotu. Overkloking je proces podizanja frekvencije neke računarske komponente iznad njene fabričke vrijednosti. Najčešće, ljudi overklokuju svoje procesore, i njihove RAM. Rezultat svega je poboljšanje performansi uređaja, ali se zahtijeva veći napon za obavljanje poslova. Ova veća potreba za električnom energijom će dovesti do toga da CPU generiše više toplote, te je potrebno posebnu pažnju obratiti na sistem odvođenja toplote.

Igranje igrica, gledanje DVD-a, snimanje, narezivanje i i dijeljenje datoteka stvara pritisak na procesor, kao i redovno održavanje sistema, uređivanje i kodiranje. Obavljanje više zadataka odjednom može dovesti do pregrijavanja i stvoriti problem.

AIKU računari - Kada vruće postaje prevruće? 5

Na šta treba da obratite pažnju

Iako toplota utiče na performanse, to rijetko ometa vaše korištenje PC-a. Ako je vaš računar spor i “zamrzava”, to je znak da je unutrašnjost pregrijana.

Mogli bi čuti da ventilatori rade brže, bučnije, nego obično; računar će pokušati da se ohladi sam preko hladnjaka (prirodno-termoprovodna komponenta obično napravljena od aluminijuma) i ventilatora koji odvodi toplotu iz procesora i samog kućišta.

Računari imaju sigurnosne komponente koje gase  pregrijane  dijelove radi sprečavanja trajnog oštećenja. U nekim slučajevima, cijeli sistem će se isključiti i neće se u potpunosti ponovno pokrenuti sve dok se dovoljno ohladi. Ako je neispravan hardver, omogućiće vam pristup datotekama  vrlo kratko, prije nego što se ponovo ugasi.

Ako imate pristup unutrašnjosti računara, lagano dodirinite ​​komponente. Očekujte da će biti tople, ali nijedna ne bi trebalo da bude toliko vruća da je ne možete dodirnuti rukom.

Da li je to pregrijavanje ili je samo toplo?

Naporni zadaci za CPU, GPU, Hard disk (HDD), i optički disk (ODD), treba da podignu svijest o temperaturi računara, ali ne treba da budete paranoični. Računala generišu toplotu i bez štetnog uticaja. Ako čujete ventilator da radi, to je sasvim normalno. Međutim, ako stalno radi zabrinjavajuće bučno, i brzo, to je znak pregrijavanja.

AIKU računari - Kada vruće postaje prevruće? 3

Isto tako, ukoliko ne čujete ventilator to može biti problem: u stvari, to bi mogao biti uzrok problema! Slomljen ventilator može biti razlog pregrijavanja vašeg sistema.  Tada obratite pažnju na performanse računara. Ukoliko radi sporije nego što je normalno, čak i kada pokušava da završi jednostavan zadatak; to bi moglo dovesti do gašenja ili samostalnog restartovanja; “zamrzavanja” i pokazati Blue Screen Of Death!

I druge stvari mogu  uticati na performanse, tako da je važno da provjerite  da nije malware u pitanju.

Osim slomljenog ventilatora, loš protok vazduha uzrokovan loše pozicioniranim komponentama ili blokadom otvora može biti uzrok pregrijavanja. Okolina jednako utiče na zagrijavanje, odnosno   položaj vašeg računara – ako je, na primjer, u zatvorenom prostoru ili u prašini koja blokira otvore za ventilaciju gdje je temperatura okoline u prostoriji visoka …

Koji je najbolja temperatura za vaš PC?

Računar je dizajniran da radi maksimalnim kapacitetom na sobnoj temperaturi – to jest, ni previše vruće ni prehladno. Sobna temperatura podrazumijeva između 20 ° C i 26 ° C , u prosjeku oko 23 ° C. Sve više od 27 ° C potencionalno oštećuje računar. Naravno, posebno je potrebno paziti ljeti.

Hladnoća svakako nije opasna kao pretjerana toplota. Temperature  ispod 20 ° C nisu one kojih se treba plašiti.

Dobra ideja  je da pazite na CPU,  što je dostupno preko BIOS-a. Nakon restartovanja računara, imate kratko priliku da provjerite BIOS. Alternativno, možete koristiti razne aplikacije za praćenje.
CPU će raditi na višoj temperaturi od temperature prostorije, tako da bez panike kada je prvi put vidite. Iz uputstva proizvođača vašeg Sistema je vidljivo pod  kojim uslovima se očekuje da će hardver funkcionisati normalno.

Generalno  ipak, CPU ne bi  trebalo da radi na temperature većoj od 75 ° C .

Potencijalno jednostavna rješenja uključuju mijenjanje okruženja (na primjer, premjestite računar ili laptop u hladniju sobu ljeti,), i koristite specijalne kompresore vazduha da po potrebi deblokirate otvore. Laptopi se lakše ohlade od desktop računara, ali su skloni generisanju previsoke temperature zbog manjeg hladnjaka i područja u kojem rasipa toplotu. Ako ste zabrinuti, jer se  vaš procesor pregrijava, postoje brojne stvari koje možete učiniti uključujući delidding ili instalaciju ventilatora.

AIKU računari - Kada vruće postaje prevruće? 4

Zaključak iz svega do sada navedenog? U idealnom slučaju, u prostoriji bi trebalo da bude oko 23 ° C, najviše 27 ° C , sve više od toga može biti štetno za vaš računar.Procesor, u međuvremenu, ne bi trebalo da bude topliji od 75 ° C.

Možete učiniti još par stvari: držite svoj PC dobro ventiliranim, brišite prašinu iz otvora i ventilatora, dajte svom računaru vremena da se sam ohladi, pridržavajte se uputstava proizvođača…

Takođe važno je imati na umu da se problemi sa visokim temperaturama lako rješavaju, osim  u slučaju kada stavite svoj sistem pod preveliko opterećenje.

Scroll to top