AIKU računari - Optical Disc Drive 6

Optical Disc Drive

Optički uređaji ( Optical Disc Drive ) preuzimaju i / ili skladište podatke na optičke diskove kao što su CD, DVD i BD (Blu-ray disk), te je moguće čuvati mnogo više informacija nego ranije kada je na raspolaganju  bio prenosni medij kao što je disketa.
Danas se koristi različita terminologja kada je u pitanju optički uređaj kao npr. disk uređaj, ODD ( Optical Disc Drive – skraćenica ), CD, DVD uređaj ili BD disk.

Najpoznatiji prozvođači optičkih uređaja su LG, Memorex, i NEC.

Optički uređaj (Optical Disc Drive) je dio računarskog hardvera veličine knjige. Na prednjoj strani uređaja je dugme  Open / Close koje izbacuje i uvlači  vrata ležišta uređaja, kako bi  se medij poput CD-a, DVD-a i BD-a mogao ubaciti i ukloniti iz uređaja.

AIKU računari - Optical Disc Drive 1

Stranice optičkog uređaja imaju prethodno izbušene rupe sa navojem za lako montiranje u ležište od 5,25 inča u kućištu računara. Optička disk jedinica je postavljena tako da se kraj sa priključcima okreće unutar računara, a kraj sa ležištem za uređaj je okrenut ka vani.

Zadnji kraj optičkog uređaja sadrži priključak za kabl koji se spaja na matičnu ploču. Vrsta kabla koji se koristi će zavisiti od vrste uređaja, ali je gotovo uvijek uključena u kupovinu. Tu je takođe i priključak za struju iz napajanja.

Većina optičkih uređaja imaju svoje postavke jumpera sa zadnje strane koje omogućavaju da matična ploča prepozna uređaj kada ih ima više od jednog.

Ove postavke se razlikuju od uređaja do uređaja.

AIKU računari - Optical Disc Drive 2

Formati medija optičkog disk uređaja

Većina optičkih diskova može pokrenuti i / ili snimiti veliki broj različitih formata diskova.

Različiti formati optičkih diskova podrazumjevaju CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-RAM, DVD-R, DVD + R, DVD-RW, DVD + RW, DVD-R DL, DVD + R DL, BD -R, BD-R DL i TL, BD-RE, BD-RE DL i TL, i BDXL.

AIKU računari - Optical Disc Drive 3

“R” u ovim formatima znači “snimiti” i “RW” znači ponovno ispisati (eng. “rewritable” ). Na primjer,  na DVD-R disk se može upisivati samo jednom, nakon čega se podaci na njima ne mogu mijenjati, samo čitati. DVD-RW je sličan, ali s obzirom da je u “rewritable“ formatu, kasnije možete izbrisati sadržaj i pisati nove informacije koliko želite.

Diskovi za snimanje su idealni za fotografije, da ih ne bi slučajno izbrisali. Ponovo ispisivi disk može biti pri ruci za skladištenje backup podataka koje ćete na kraju izbrisati da biste oslobodili prostor za nove sigurnosne kopije.

AIKU računari - Optical Disc Drive 4

Diskovi koji imaju prefiks “CD” mogu pohraniti oko 700 MB podataka, a DVD može sačuvati oko 4,7 GB (gotovo sedam puta više). Blu-ray diskovi imaju 25 GB po sloju, dvoslojni BD diskovi mogu pohraniti 50 GB, i troslojni i četveroslojni u BDXL formatu mogu pohraniti 100 GB odnosno 128 GB.

Neke desktop i prenosive konzole  za video igre takođe koriste optičke diskove i rade na isti način kao one spojene na PC.

Kako koristiti računar bez optičkog disk uređaja

Ne dolaze svi računari danas sa ugrađenim disk uređajem, što je problem ako imate disk koji želite učitati ili “narezati”. Postoje neka rješenja za vas…

Prvo rešenje bi bilo da koristite drugi računar koji ima optički disk uređaj. Možete kopirati datoteke sa diska na flash disk, a zatim kopirati datoteke sa flash diska na računar kada su vam potrebne.

DVD ripping softver je koristan ako želite da napravite sigurnosnu kopiju DVD-a na vaš računar.

Ako datoteke sa diska postoje online kao što su na primjer drajveri za štampač, gotovo uvijek možete samo preuzeti isti softver sa web stranice proizvođača ili druge web stranice za preuzimanje drajvera.

Digitalni softver koji danas kupite je preuzet direktno od softver distributera u svakom slučaju, pa  se kupovina softvera kao što su MS Office ili Adobe Photoshop može završiti potpuno bez optičkog optičkog disk uređaja. Steam je popularan način za preuzimanje PC video igara. Bilo koja od ovih metoda će vam omogućiti da preuzmete i instalirate softver bez potrebe za diskom.

Neki programi  se  možda neće pravilno instalirati bez datoteke sa diska. Ako ste preuzeli aplikaciju ili snimili disk na računar, dostupni su besplatni alati koji mogu koristiti te datoteke u virtuelnom disk okruženju za simulaciju fizičkog disk uređaja.
Neki ljudi koriste diskove kao način da naprave backup svojih datoteka, iako mogu pohraniti kopije svojih podataka i bez optičkog diska. Online backup servisi pružaju način za backup datoteka online. Offline backup alat se može koristiti za spremanje datoteka na flash disk, drugi računar na vašoj mreži, ili eksterni hard disk.

AIKU računari - Optical Disc Drive 5

Ako odlučite  da vam  ipak treba optički disk, ali želite ići lakšim putem i izbjeći otvaranje računara da ga instalirate, možete kupiti eksterni disk koji radi uglavnom na  isti način kao interni, ali se priključuje na računar preko USB-a.

Scroll to top