AIKU računari Savjeti - Kako "ohladiti" laptop?

Kako “ohladiti” laptop?

U ove vruće ljetne dane česte se dešava da se laptop ili računar ugasi sam od sebe. To su prvi znakovi da je potrebno bolje ohladiti laptop kad vanjska temperatura pređe 35°C u hladu. Vrijeme je da izvršite monitoring temperatura procesora i grafičke kartice kao i ventilatora i hladnjaka koji imaju ulogu odvođenja topline. Kod računara to nije nekakav problem potrebno je da otvorite stranicu kućišta izvršite vizuelno inspekciju kulera/ventilatora  (eventualno očistite prašinu ako je potrebno). Kod laptopa je to malo komplikovanije ali temperaturu možete da pogledate i pomoću posebnih programa o kojim smo već pisali.

aiku diy_cooling

Da rashladite laptop dovoljno je da ga odignete sa zadnje stranje od podloge i na taj način poboljšate cirkulaciju vazduha ispod njega. Na ovaj način možete da smanjite temeraturu procesora i do 5°C . Možete da iskoristite za tu namjenu odstojnike za namjestaj, komad drveta ili čak knjigu (sve zavisi od vaše mašte i kreativnosti).

Aiku recenzija podloge za hlađenje GLCF910

Ako ne želite da eksperimatišete onda vam predstavljamo dvije podloge za hlađenje marke Gigatech. Prva je model GLC-F910 namjenjena za laptope veličine do 17,3”. Pored metalne perforirane podloge za bolju prozračnosto posjeduje i jedan ventilator većeg prečnika (120mm)  za aktivno dovođenje vazduha ispod laptopa. Brzina obrtanja venilatora se može podešavati od 750-1500 obrtaja u minuti a napaja se putem USB priključka.

AIKU recenzija za GLCF965

Druga podloga za hlađenje od istog proizvođača je model GLC-F965. U odnosu na prethnodi model ima mogućnost podešavanja nagiba pod kojim stoji laptop kao i dvije zadrške koje čuvaju laptop da ne sklizne sa podloge. Pored glavne funkcije aktivno hlađenog postolja za laptop može da se koristi i kao stalak za veće tablete ili note  (za muzičare).

Oba modela možete kupiti u našoj prodavnici po povoljnim cijema a mi smo tu da vas dodatno savjetujemo i odgovorimo na sva vaša pitanja.

Scroll to top