AIKU računari - 3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne) 9

3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne)

USB hub je uređaj koji proširuje jedan USB priključak u nekoliko, tako da imate više priključaka na raspolaganju.AIKU računari - 3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne) 1

USB hub je  obično čest  desk dodatak, ali čini  se da mu je popularnost oslabila u posljednjih nekoliko godina. Ima li još uvijek dovoljno razloga za njihovo korištenje, ili su oni postali u velikoj mjeri nepotrebni? To zavisi od situacije, ali postoje jos uvijek neke okolnosti u kojima je stvarno koristan.

Evo nekoliko argumenata za obe strane. Provjerite ih.

Nabavite Hub ako koristite Laptop

Iako postoje laptopi koji dolaze sa gomilom USB portova, mnogi od njih i dalje imaju samo dva, što zaista nije jako puno u našim trenutnim USB-zasićenim okolnostima. Kad radite, i koristite npr. USB tastaturu i USB miš, nemate nikakve portove za punjenje uređaja,  ili da povežete vanjski hard disk, ili štampač.

AIKU računari - 3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne) 2

To nije neki veliki problem, ali bilo bi lijepo da sve te stvari mogu da rade odjednom.

Naravno, da li će USB hub poboljšati vaše laptop iskustvo u velikoj mjeri zavisi od toga šta činite sa svojim laptopom. Ako ste stalno u pokretu i ne trebate miš ili tastaturu, nećete imati ovaj problem. Možda ćete eventualno samo trebati ponekad puniti svoj iPad ili koristiti eksterni  hard disk. Ali ako koristite laptop kao primarni računar, ili redovno radite nešto više od samog slanja e-pošte i pisanja dok putujete, mali USB hub može biti veoma koristan alat.

Nabavite USB hub ako želite imati port za punjenje

Jedan od najboljih načina upotrebe USB hub-a je punjenje različitih uređaja odjednom. I dok pasivni USB hub mora biti priključen na računar, powered hubs ili aktivni dozvoljavaju da punite uređaje bez obzira da li je računar na stolu, jer imaju svoj izvor napajanja.

AIKU računari - 3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne) 3
Većina ima dosta uređaja  koji se mogu puniti preko USB-a, iPad, iPhone, GPS, Kindle i sl. i sve ih  treba redovno puniti. I stvarno je zgodno imati mogućnost da ih priključite na istom mjestu, bez potrebe da tražite utičnice ili računarski USB port.

Nabavite USB hub ako morate prebaciti podatke

Ovo je vjerovatno rijedak slučaj, ali ako se nađete u situaciji da trebate prebaciti mnogo podataka između gomile različitih uređaja, USB hub može biti veoma koristan.

Ako želite da napravite rezervnu kopiju slika sa računara, dijeliti mobilne podatake putem USB veze, preuzimati slike iz fotoaparata, štampati neke dokumente, i sl., visoko-kvalitetan USB hub vam može pomoći da sve učinite  u isto vrijeme.

AIKU računari - 3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne) 4

Ovo doduše nije uobičajena situacija za većinu ljudi, to bi opravdalo kupovinu USB hub-a, ako se to događa na redovnoj osnovi. Ako ipak vršite prebacivanje ovako puno podataka, ulaganje u USB hub će učiniti vaš život lakšim.

AIKU računari - 3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne) 5

Ako si “all Wireless” ne treba ti USB hub

Mnogo uređaja danas izbjegava žične veze i zamjenjuje ih bežičnim. Bluetooth tastature, miševi, printeri, skeneri i drugi perifernii uređaji postaju sve češći, čak i sa povećanim trajanjem baterije i boljim povezivanjem, oni ipak daju USB uređaju solidnu prednost (iako ipak postoje neki dobri argumenti protiv Bluetooth uređaja).
Takođe, postoji niz uređaja koje možete spojiti na bežični ruter, uključujući hard diskove, štampač i uređaje  za pohranu, što znači da je potrebno manje USB ili Bluetooth-povezanih uređaja. Ako ovo dobro iskoristite, možete proći možda čak i bez USB porta.

AIKU računari - 3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne) 6

Ovo je najveći argument protiv USB hub-a, i to je razlog zašto novi MacBook ima samo jedan port: za značajan dio ljudi, to je sve što je potrebno.

Postoji mnogo USB adaptera u koje možete priključiti svoje uređaje kada im je potrebno da se napune – pogotovo sada kada  i zidne utičnice i produžni kablovi za struju imaju USB port – i sa povećanjem trajanja baterije, ne morate ih puniti tako često.

Ne uzimajte USB hub ako imate Extra Ports

Čak i ako nemate puno USB portova, i dalje imate druge opcije.

Mnogi monitori, na primjer, sada dolaze sa USB portom koji možete koristiti za povezivanje i napajanje uređaja. Ako možete iskoristiti HDMI port da ga spojite na računar, dobićete port ili dva (ili više) bez zauzimanja USB portova koje nudi  računar.

AIKU računari - 3 razloga zašto trebate USB hub (ili možda ne) 7
Ruteri često imaju USB portove, i oni se mogu koristiti za povezivanje nekih uređaja. Najbolje je povezati nešto što ne koristite često, naravno pod uslovom da je vaš ruter je u neposrednoj blizini računara, što ponekad i  nije slučaj, ali to je još jedna dobra opcija.

Imate li USB Hub?

U danima kada imamo sve veći  broj bežičnih perifernih uređaja, USB hub možda ne izgleda kao dobra investicija, iako je prilično pristupačan. Ali, postoje neki slučajevi u kojima ima smisla imati jedan – pogotovo ako koristite laptop.

S druge strane, postoji mnogo tehnologija koje mogu otkloniti potrebu za njim. Kao i kod većine stvari, to zavisi od vaše situacije.

Scroll to top