AIKU računari - Linux-rješenje za vaš stari računar!

Linux-rješenje za vaš stari računar!

Svi imamo kod kuće jedan ili bolje rečeno najmanje jedan stari računar koji više niko ne koristi…. Razlog? Prosto, pregazilo ga vrijeme. Koristili ste ga možda i par godina, a onda, prosto prestali…. Jednostavno više nije bio dovoljno brz, nije mogao da pokrene program ili aplikaciju, niste imali odgovarajuću grafičku kartu, dovoljno RAM-a, prostora na disku, prestala je podrška za „to i to“ i tako u nedogled… S godinama se ovakav spisak samo povećavao, stavku po stavku…

AIKU računari - Linux-rješenje za vaš stari računar! 1

Mijenjali ste komponente računara, nadograđivali….i na kraju odustali…i kupili novi računar…drugi…treći….Njegove komponente bile su jače, ali sa kraćim rokom trajanja…ponekad koliko i garancija.

Desktop računari su „mrvicu“ izdržljiviji i manje osjetljivi od laptop računara, ali ipak vrlo brzo postanu prespori i preslabi.

AIKU računari - Linux-rješenje za vaš stari računar! 3

Podrška za Windows XP je odavno istekla. Recimo da ste postali svjesni da operativni sistem vašeg računara više nije podržan od strane firme koja ga je napravila i da postoji određen rizik korištenja takvog uređaja. Informisali ste se, i shvatili da nemate novca za novi računar, i na internetu vidjeli da postoje neki “Linuxi” i da su besplatni, a vašem starom računaru bi mogli produžiti život u ovim vremenima krize i besparice. A možda vam se negdje, na rubu pameti pojavila savjest, pa ste odlučili prestati koristiti isto tako “besplatan” piratski softver.

AIKU računari - Linux-rješenje za vaš stari računar! 2

Na jednom prašnjavom računaru postariji XP zamijenite nekom od distribucija Linux operativnog sistema i učinite ga upotrebljivim. Distribucija, koje su „lagane“ i mogu u potpunosti iskoristiti stariji hardver i pritom funkcionisati kao da je računar nov – ili barem noviji nego što jest.

AIKU računari - Linux-rješenje za vaš stari računar! 4

Instalacija je jednostavna i ne bi trebala predstavljati problem. Ponuđeni koraci su logični trebali bi se snaći bez problema. Instalacija traje oko pola sata, što je  za očekivati, ako uzmete u obzir slabašne karakteristike vašeg starog računara. Veliki plus je potpuno lokalizovana instalacija u latiničnom ili ćiriličnom pismu kao i velik broj programa na našem jeziku. 

Većinu aplikacija možete skinuti preko već preinstaliranog softverskog centra (Sofware Centre). Možete pronaći svašta, od uređivača teksta do programa za 3D modeliranje. Nađite šta vam treba, označite i stisnite install. Najvažnije, sve je besplatno!

AIKU računari - Linux-rješenje za vaš stari računar! 5

Linux može bez previše poteškoća pokretati sve video formate što mu je ujedno i najveća prednost, zbog svoje dobre iskoristivosti – to se odnosi na HD i Full HD filmove za koje je inače potrebna dobra grafička kartica i prilično puno resursa.

Odlični su i za slušanje muzike, odnosno za razvrstavanje vaše muzičke kolekcije, reproduciranje muzike, snimanje istih preko aplikacija za slušanje MP3-ja …

Linux vam može ponuditi lagani Office Suite (LibreOffice ili OpenOffice), hrpu različitih internet preglednika, kancelarijiskih alata i audio/video playera. Besplatne aplikacije su samo dodatak, male su, funkcionalne i zadovoljavaju 99 % potreba.

Odaberite neku od ditribucija Linuxa, u skladu sa vašim potrebama (Mint, Puppy Linux, XUbuntu, Lubuntu – naš omiljeni, Zanwalk,  SliTaz, …) i oživite vaš stari računar.

AIKU računari - Linux-rješenje za vaš stari računar! 6

Ukoliko ste vaš stari računar (ili računare) davno deportovali iz kuće, dovoljno je da nas kontaktirate  i kupite polovan (stariji) računar. To nije velika investicija, mogu se naći  po početnoj cijeni do 25 EUR. „Preuredite“  ih tako da budu potpuno funkcionalni, da na njima možete obavljati sve što poželite pa čak i programirati, a da to nije igranje video igara ni korištenje zahtjevnih aplikacija za obradu zvuka i slike. I naravno da naučite nešto novo.

Pozovite nas: 051 810 710

Kontaktirajte nas na Fejsbuku: https://www.facebook.com/aiku.gradiska/

Pošaljite nam poruku

Ili nas posjetite i pogledajte ponudu računara.

 

Scroll to top