AIKU računari - Top 7 savjeta za rješavanje najčešćih problema sa računarima / laptopima

Top 7 savjeta za rješavanje najčešćih problema sa računarima / laptopima

  1.  Moj računar je spor

   Usporen racunarRazloga za ovaj problem može biti i hardver i programi na računaru. Za početak deinstalirajte sve programe koje ne koristite na računaru, očistite privremene  fajlove pomoću Disk Cleanup opcije (Start/Accessories/System Tools) ili možete da koristite odličan program CCleaner koji čisti i registri bazu. Česta greška koju korisnici prave (misleći da će imati bolju zaštitu) je instalacija dva antivirusna programa koji opterećuju resurse računara u isto vrijeme i drastično ga usporavaju. Deinstalirajte jedan i pokušajte preskenirati cijeli sistem da nemate možda neki virus koji blokira rad samog računara.
   Hardverski problemi sa računarima najčešće mogu biti nedovoljno radne (RAM) memorije, nedovoljno prostora na hard disku ili slab procesor. Ili je kombinacija svega navedenog što je znak da treba mjenjati računar.

  1.  Moj računar se “zamrzava”

   Moj racunar se zamrzavaI u ovom slučaju problem može biti i hardverski i softverski. Treba krenuti sa kontrolom temperature procesora pa testiranjem memorije. Odličan program za testiranjem stabilnosti i temperature je OCCT i besplatan je za korištenje. Drugi program koji vam je potreban je Memtest86+ koji radi nezavisno i potrebno ga je pokretati sa CD ili USB memorije.
   Ukoliko ste prije nastanka problem instalirali neke nove programe ili drajvere, probajte da ih deinstalirate i možda na taj način rješite problem. Ostaje vam i opcije vraćanje stanje sistema na datum prije nastanka problema (Start/All programs/Accessories / System Restore. Postoji mogućnost i da vam je neki od zlonamjernih programa zarazio sistem pa je potrebno skenirati sistem antivirusnim programom.

  1.  Zaboravio sam napraviti rezervnu kopiju podataka

   Kad je ovaj problem u pitanju jako je teško a ponekad i nemoguće vratiti podatke koji su vam bitni. Najbolja praksa koje se trebamo pridržavati je da pravimo rezervnu kopiju bitnih podataka na bar dva različita mjesta. Nabolja varijanta je da jednu kopiju pravite na prenosnom mediju (CD,DVD ili usb fleš momorija) a drugu na nekom od Internet servisa kao što su Google drive ili DropBox. Više o ovim servisima možete pročitati u ovom tekstu. Zapamtite da su male šanse da spasite podatke sa harddiska ako je fizički oštećen ili otkazao. Postoje šanse ali su jako male, jako skupe i bez garancije.

  1. Stalno mi se mjenja prva strana u Internet pregledaču i “iskaču” mi reklame

   Pocetna strana zamjenjenaU blažoj varijatni preuzeli ste neki od reklamnih dodataka za svoj Internet pregledač. Ove dodatke možete veoma lako da uklonite iz sekcije Add-ons u Mozila Firefox ili More Tools / Extensions u Google Chrome. Ako ovo rješenje na pomaže onda ste vjerovatno zaraženi nekim od zlonamjernih programa (Spyware, Adware, Malware, Trojans, Dialers, Worms, KeyLoggers, HiJackers, Parasites, Rootkits, Rogue) i potrebno je cijeli sistem skenirati i ukoniti ih pomoću programa kao što su SuperAntiSpyware ili slično. Jedna važna napomena da većina antivirusnih programa ovu vrstu zlonamjernih programa ne mogu da detektuju pa vam je iz tog razloga potreban poseban program.

  1. Ne mogu ne Internet

   U zavisnosti koju vrstu pristupa Internetu koristite (ADSL, kablovski ili WiFi) treba krenuti od rutera ili modema. Obično poziv ka tehničkoj podršci može da riješi nedoumicu da li je problem do njih ili do vas. Slijedeće što treba pogledati je da niste kojim slučajem isključili mrežni adapter i da li je sve pravilno povezano (možete provjeriti u Control Panel\All Control Panel Items\Network and Sharing Center) tj. da li je sve povezano kako treba. Virusi i zlonamjerni programi ponekad mogu da vam izmjenu parametre na mrežnoj kartici ili je totalno blokiraju pa i na to morate obratiti pažnju prilikom rješavanja ovog problem. Odličan program za resetovanje mrežnih postavki na osnovna podešavanja je Complete Internet Repair.

 1. Računar se sam isključuje

  racunar se sam iskljucuje
  aiku_pregrijavanje

  Ovaj problem sa računarima i laptopima može nastati zbog više stvari. Prvo treba provjeriti napon na utičnici jer računari imaju manji prag tolerancije od stalih uređaja na varijacije u naponu. Samo napajanje koje opslužuje cijeli računara može biti neispravno ili neadekvatno (npr. ako ste instalirali novu grafičku kartu koja traži jače napajanje) ali je ovo jako teško testirati u kućnim uslovima tako da vam ostaje servis. Neispravan sistem za hlađenje (ventilatori) može da dovede do pregrijavanja procesora i isključenja računara da bi se zaštitio. Vizuelnom kontrolom unutrašnjosti računara možete da ustanovite da li je prašina i neispravan ventilator u pitanju. Kod prenosnih računara (laptopa ) ovo je posebno izraženo i ukoliko vam se isklučivanje često dešava preporučujemo da što prije svoj laptop odnesete u servis jer je jako teško ovaj tip kvara otkloniti u kućnim uslovima. Temperaturu možete da kontrolišete u BIOS-u ili instaliranjem nekog od programa za monitoring temperature komponenti računara.

 2. WiFi signal mi je nestabilan

  Losa WiFi vezaAko vam Internet često “puca” a povezani ste bežičnim putem (Wi Fi ili wireless) vjerovatno je u pitanju slab kvalitet veze između vašeg računara ili laptopa i rutera. Kvalitetno bežično povezivanje traži otvoren prostor ili prostor bez mnogo prepreka kao što su armirani zidovi, metalni predmeti i sl. zbog samog načina prostiranja radio talasa kao i kvaliteta antena i uređaja koji se koriste za povezivanje. Kvalitet možete poboljšati i promjenom pozicije rutera u kući ili poslovnom prostoru. Ako niste u mogućnosti promjene pozicije rutera, možete pokušati sa zamjenom antene sa većim dometom ili “home made” rješenjem da stavite neku reflektujući objekat iza rutera (alu folija ili nekakva metalna ploča) okrenuta u pravcu gdje vam pokrivenost signalom najviše treba.

Scroll to top