AIKU računari Internet Savjeti - Kako da izmjerite brzinu vašeg interneta? 4

Kako da izmjerite brzinu vašeg interneta?

Sa svih strana nas bombarduju reklamama, različitim „paketima“…. Svi povajderi tvrde samo jedno – da upravo oni nude najbrži internet za najnižu cijenu. Kako da izmjerite brzinu vašeg interneta i saznate da li je to stvarno tako?

Osnovna prednost koju nosi veća internet brzina jeste ušteda vremena prilikom preuzimanja sadržaja sa interneta, a naročito video datoteka. Takođe, brži internet korisnicima omogućava nesmetano korištenje interneta sa više uređaja, kao i korištenje web servisa za koje je potrebna brza i stabilna internet veza. Brzina interneta zavisi od više faktora kao što su na primjer: vrsta internet konekcije, stabilnost veze i naravno paket koji plaćate provajderu.

Najednostavniiji način da provjerite brzinu vašeg interneta jeste  da to uradite uz pomoć najpopularnijeg servisa za mjerenje brzine, a to je SpeedTest.net.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako da izmjerite brzinu vašeg interneta?

Dakle, prvi korak: idite na sajt http://speedtest.net/. Zatim sačekajte da se sajt učita i kliknite na „Begin Test“ .

AIKU računari Internet Savjeti - Kako da izmjerite brzinu vašeg interneta? 1

Test internet brzine će ubrzo početi nakon klika na lokaciju sa koje želite da vršite mjerenje ili klikom na  „Begin Test“ što automatski podrazumijeva najbolju lokaciju za mjerenje brzine. Tada će test početi, i za manje od minutu dobićete rezultat.

Prilikom testa izvršiće se ping test, što je inače kvalitet vaše veze, nakon toga izvršiće se test brzine download-a i upload-a. Kada se sve završi, rezultati će biti ispisani na ekranu, a možete ih podijeliti klikom na „Share this result“.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako da izmjerite brzinu vašeg interneta? 2

Brzina interneta može zavisiti od još dosta faktora, a osnovne brzine korišćenja se mogu podeliti na: brzinu klasičnog preuzimanja datoteka (Download), brzinu otpremanja (slanja) datoteka (Upload) i brzinu pretraživanja stranica (Web surf).

Brzina preuzimanja datoteka (Download) podrazumijeva preuzimanje datoteka sa određenih udaljenih servera kao što je npr skidanje programa, muzike, igrica i slično

Brzina otpremanja (slanja) datoteka (Upload)  podrazumijeva brzinu slanja podataka (Upload) npr. postavljanje slika na društvene mreže, postavljanje video snimaka na youtube i slično.

Brzina otvaranja web stranica zavisi i od samog kvaliteta veze  između udaljenih tačaka što se naziva „ping“. Ukoliko postoje skokovi i velika kašnjenja u vezi, onda će doći do znatno sporijeg i zagušenijeg otvaranja web stranica. Brzina web surfa takođe zavisi i od internet pretraživača koji koristite.

Dobijeni rezultati mogu varirati, zato bi trebali napraviti test u više navrata ili u različitim dijelovima vašeg doma. Dobijena brzina koju test pokazuje će vam vjerovatno biti manja od brzine koju su vam rekli da ćete imati, kad ste paket kupili. Ukoliko je razlika velika, nakon provjere da li vam je uređaj ispravan, kontaktirajte svog provajdera.

Scroll to top