AIKU računari - Šta je PDF datoteka i zašto se oslanjamo na njih?

Šta je PDF datoteka i zašto se oslanjamo na njih?

Iako druge datoteke gube na popularnosti, PDF-ovi su i dalje popularan izbor (uprkos tome što Adobe Reader postaje nepotreban).

Istorija PDF-a

PDF predstavlja format za prenos dokumenata. Kreiran od Adobe-a, prvi put je pokrenut početkom devedesetih kao način čuvanja potpunog dokumenta u jednoj datoteci. Budući da je web bio u početku, kada je PDF bio u porastu, uglavnom su se koristili za desktop publikovanje dokumenata za štampu. Kompanije su koristile PDF za čuvanje postera, letaka i drugih sličnih vrsta datoteka za fizičku štampu.

Preuzimanje PDF-a je bilo potrebno za prenos. Adobe Acrobat nije bio lako nabaviti, PDF-ovi nisu imali sve funkcije integracije koje imaju danas, a korišćenje dial-up-a za preuzimanje velikog PDF-a je bilo jako sporo. Poslije nekoliko godina, Adobe je objavio Adobe Reader za sve, a PDF je na kraju pobijedio nekoliko konkurenata kako bi postao  fajl standard za fiksne dokumente.

Interesantno je da je PDF izvorno bio vlasnički format, što znači da je Adobe kontrolisao PDF datoteke i kako one funkcionišu. 2008. su izgubili vlasništvo i PDF postao open standard. Sada PDF-ovi i dalje imaju osnovni skup svojstava, ali su oni nezavisni od Adobe-a. Možete pronaći desetine drugih besplatnih čitača PDF-a.

AIKU računari - Šta je PDF datoteka i zašto se oslanjamo na njih? 1

Kako funkcionišu PDF datoteke

Da vidimo zašto je PDF bio takva revolucija kada se pojavio, moramo shvatiti standard koji je bio u to vrijeme. Početkom devedesetih godina, profesionalni softveri koji su korišteni za kreiranje grafike i dokumenata rezultirao je nepodnošljivo velikim datotekama, posebno kada su imali ugrađene slike, fontove i druge grafičke elemente. Mašine u tom momentu su imale  samo mali dio procesne snage računara koji sada koristite, što znači da je svaki djelić efikasnosti bio od vitalnog značaja.

U pokušaju da to riješe, programeri softvera su počeli da koriste veze sa drugim resursima na računaru. Recimo da ste u svom dokumentu koristili poseban font. Umesto da čuvate sve podatke za ovaj font unutar vašeg dokumenta, on će izvući potrebne informacije iz fascikle za instalaciju fonta na vašem računaru. Ovo je smanjilo opterećenje u čuvanju datoteke tako što ju je učinilo lakšom.

Ovo bi funkcionisalo sve dok niste prenosili font sa vašeg računara. Međutim, ako ste datoteku prenijeli na drugi računar koji nije imao instaliran font, tad ne bi dobro ispalo. Možete zamisliti  napor i potrošeno vrijeme  za stvaranje važnog dokumenta, a onda na kraju on izgleda grozno, jer niste održavali veze grafičkih elemenata.

PDF je ovo promijenio. Adobe je pronašao način da sakupi sve dijelove datoteke u  sastavi ga u manju cjelinu. Očigledno, ovo je  bio mnogo efikasniji način od onih koji su koristili programeri prije PDF-a. Zbog toga su PDF-ovi postali standard.

AIKU računari - Šta je PDF datoteka i zašto se oslanjamo na njih? 2

Zašto su važni

Prenosivost u PDF-u je značajana: PDF-ovi izgledaju isto bez obzira na kom se uređaju pregledaju. Bilo da koristite Windows 10, Mac, Chrome OS, Android, Windows Phone, iPad ili Windows XP – na bilo kom softveru i hardveru, PDF-ovi ostaju konzistentni. Informacije sadržane u PDF-u nisu zavisne od tvorca ili uređaja za pregledanje. Za PDF nije problem uključivanje fontova, slika, grafikona i slično .

Generalno, PDF-ovi su namijenjeni za pregled. Ono što vidite kada pritisnete Save (Sačuvaj) je ono što će  vidjeti neko drugi kad pogleda dokument koji dobije. I čak ne morate imati instaliran čitač – najsavremeniji pretraživači otvaraju PDF datoteke bez problema. Dok uređujete PDF datoteke, ograničeni ste na nekoliko opcija besplatno, osim ako ne platite za premium softver, kao što su Adobe Acrobat, Foxit PhantomPDF ili Nitro.

Zašto su i dalje popularni

Osim opisane prenosivosti, PDF-ovi imaju nekoliko karakteristika koje su doprinijele njihovoj stalnoj popularnosti.

PDF-ovi omogućavaju fino podešene bezbednosne postavke. Kada kreirate PDF, možete isključiti mogućnost pregledača da odštampa dokument, ostavi komentare na njemu ili kopira tekst. Stoga, kada vlade i firme postavljaju online formulare, mogu ih ograničiti kako bi spriječili zloupotrebu. Takođe  možete zaštititi PDF pomoću lozinke.

AIKU računari - Šta je PDF datoteka i zašto se oslanjamo na njih? 3

Vjerovatno ste primijetili da PDF-ovi takođe rade  i sa popunjavanjem polja. Kreator PDF-a može postaviti označene blokove bilo gde u dokumentu kako bi pokazao gdje bi želio da potpisnik doda informacije. Čak i ako imaju ograničeno uređivanje, pregledač i dalje može upisati svoje ime, adresu i druge relevantne informacije u ova polja. PDF-ovi podržavaju elektronsko potpisivanje, tako da možete dodati vašu saglasnost na dokument, bez potrebe da ga odštampate.

Manje funkcije kao što su dodavanje komentara, označavanje, pečati, plus hiperlinkovi i drugi  live sadržaji zadržali su PDF dokumente  kao relevantne u tekućoj deceniji. Softver za optičko prepoznavanje može uslikati dokumente i lako ih pretvoriti u PDF datoteke, a neki nezavisni izdavači čak izdaju knjige kao PDF datoteke. Njegova jednostavna upotreba, solidan skup funkcija i sveobuhvatnost sadržali su PDF u svakodnevnom životu računara.

Scroll to top