AIKU računari - Kako iskoristiti stari Windows XP ili Vista računar?

Kako iskoristiti stari Windows XP ili Vista računar?

Kako sigurno iskoristiti sistem Windows XP i Vista sada kada je podrška završena? Hoćete nadograditi na noviji OS kao što je Windows 10?

11. aprila 2017. prestala je Microsoft-ova podrška za Windows Vista. To znači da Vista neće primati nikakva sigurnosna ažuriranja, niti će Microsoft pružiti bilo kakvu podršku za nju. Ali to ne znači da ga morate prestati koristiti.

Donosimo vam par prijedloga kako biste iskoristili vaše stare Windows Vista i XP sisteme koji ostaju savršeno sigurni. To su aktivnosti koje vas neće izložiti prijetnjama za koje neće biti zakrpe.  Sve to znači da ne želite da jednostavno nadogradite Windows 10, naravno.

1. Old-School gejming

Mnoge moderne igre ne podržavaju starije operativne sisteme (OS), ali to ne znači da ne možete dobiti ispravku igre. I XP i Vista imaju uključene igre, kao što su Minesweeper i Solitaire, ako tražite nešto jednostavno da vam ispuni vrijeme. Ne zahtijevaju ni da budete povezani na internet, tako da možete gotovo neograničeno uživati u njima…

Inače, ako ignorišete sve što je objavljeno u proteklih sedam godina, postoji ogroman katalog igara na koje možete prionuti. Ako imate nešto na i na disku, ubacite ga i uživajte. Možete čak i besplatno preuzeti neke starije PC igre.

AIKU računari - Kako iskoristiti stari Windows XP ili Vista računar? 1

Takođe, pogledajte sajtove kao što je GOG.com. Iako sada prodaje sve najnovije naslove, prvobitno je bio predstavljen kao mjesto gdje možete naći dobru dobru staru igru koja je kompatibilna za sisteme sa operativnim sistemom XP i novijim.

2. MS Office

Office 2010 je bila poslednja verzija Microsoftovog paketa koji podržava XP i Vista. Iako ga Microsoft više ne prodaje direktno, još uvijek ga možete preuzeti od nekih online trgovaca. Ako vam ne treba bilo kakva fensi funkcija koju nude noviji Office paketi, verzija iz 2010. će savršeno obaviti posao za obradu teksta, obračunske tabele, prezentacije i još mnogo toga.

AIKU računari - Kako iskoristiti stari Windows XP ili Vista računar? 2

Ako već imate licencni ključ za Office 2010 i izgubili ste instalacijski medij, možete skinuti ranije verzije Office-a sa Microsoftove web lokacije. Jednostavno unesite ključ od 25 znakova, odaberite svoj jezik i započnite preuzimanje. Napominjemo da se proširena podrška za Office 2010 nudi samo do 2020. godine.

Naravno, ne morate da koristite Microsoft Office, pogotovo ako samo želite nešto što će obaviti posao sa malo buke. Postoji veliki broj odličnih alternativa za Office, kao što je besplatni LibreOffice, koji podržavaju XP i Vista.

3. Media Player

Možete pretvoriti vaš cijeli sistem u namjenski media player. Možda ga povežete u dnevnoj sobi i koristite kao muzički i video plejer. Ne morate da budete povezani sa internetom ako samo želite da slušate CD-ove i DVD-ove. Čak ćete moći da koristite Windows Media Center, koji je sada ukinut iz modernih verzija operativnog sistema Windows.

AIKU računari - Kako iskoristiti stari Windows XP ili Vista računar? 3

Platforme za streaming muzike kao što je Spotify će raditi za Vistu za sada, iako nisu zvanično podržane. Alternativno, možete pretvoriti računar u medijski server. To će ga učiniti primarno uređajem za pohranu, iz kojeg možete koristiti druge sisteme za povezivanje. Iskoristivost može varirati u zavisnosti od toga koliko je jak računar.

4. Donirajte snagu vašeg procesora

Ako ne morate aktivno da koristite računar, možete da donirate snagu njegovog procesora za neku višu svrhu. Istraživački projekti širom svijeta rade sa ogromnim količinama podataka. Ove informacije treba obraditi i analizirati, ali upotreba nekoliko računara nije dovoljno brza da se nosi sa količinom. Kao takav, možete pozajmiti procesor vašeg sistema kako biste pomogli da se ti podaci obrade.

5. Reciklirajte dijelove

Samo zato što vaš OS više nije podržan, to ne znači da su komponente u njegovom kućištu potpuno beskorisne. Neke od njih možete izvaditi i staviti ih u noviju verziju da biste dobili poboljšanja u performansama. Ipak, imajte na umu da ako ste kupili svoj sistem kada je XP ili Vista prvi put pokrenut, moguće je da su vaše komponente zastarjele i spore u odnosu na moderne alternative.

AIKU računari - Kako iskoristiti stari Windows XP ili Vista računar? 4

Dio koji ćete vjerojatno najbolje iskoristiti je hard disk. Čak i ako je spor, mogao bi i dalje raditi kao arhivsko skladište. Možda ćete moći koristiti RAM, zavisno od njene kompatibilnosti s drugim sistemom.

6. Budite zaštićeni

Obzirom da je sada vaš računar sada podložan prijetnjama koje Microsoft više neće zakrpiti, važno je da koristite ažurirani softver za zaštitu od virusa. Iako vas to ne mora nužno zaštititi od svih nedostataka u OS-u, oni mogu pomoći u borbi protiv stvari kao što je malware.

AIKU računari - Kako iskoristiti stari Windows XP ili Vista računar? 5

7. Deep Freeze

Možete razmotriti i „zamrzavanje“ vašeg sistema. To podrazumijeva pravljenje slike ili kopije vašeg sistema u određenom stanju koje možete vratiti nazad. To znači da ako je vaš sistem preplavljen virusima, možete vratiti sat nazad kada je bio čist. Možete je čak podesiti tako da se ova slika koristi svaki put kada se računar uključi, što znači da se njeno stanje ne može trajno promijeniti.

Scroll to top