AIKU računari - Stadia-budućnost gejminga

Stadia – budućnost gejminga

Stadia – novi Google Cloud Gaming servis, koji će podržavati najkvalitetniji striming igara i HDR standard prikaza. Zamislite svijet u kom vam  ne treba skup gejmerski hardver da biste odigrali najnovije izdanje neke igre. Svijet u kojem sve što trebate učiniti je otvoriti Chrome, odabrati igru koju želite igrati i odmah je pokrenuti bez potrebe za dugim download-om ili iznenađujuće veliki patch.

To je osnovna ideja Google-ovog cloud gejming servisa, Stadia. Od Chrome kartice do 4K, 60fps igre, za pet sekundi. Nema instalacije. Google obećava da je snaga računara u Google Stadia's cloud ekvivalentna konzoli koja radi na 10,7 GPU terraflopa, što je više nego kombinacija PS4 Pro i Xbox One X. Ako Google ispuni ovo obećanje, onda bi to mogla biti značajna izmjena na polju igara.

Umjesto da zahtjeva vrhunski hardver, Stadia (koja je bila prototip pod nazivom Project Stream) vam omogućava da koristite bilo koji računar da biste igrali video igre. Google obrađuje sva teška pokretanja na vlastitim serverima, koji mogu obraditi najnoviju verziju igre pri visokim rezolucijama i brzinama kadrova, kodirati je u stream, i prenositi vam stream putem interneta.

Po lansiranju Google obećava da će Stadiu podržavati desktop računari, laptopi, tableti i smartfoni – bez potrebe za posebnim hardverom, radiće na Google-ovom vlastitom data centru.

Pređimo na stvar

Šta je Stadia zapravo? Velika Google igra -“Netflix za gejming“, streaming servis koji je pravi konzolni konkurent sledeće generacije, (i potencijalno vodeći) .

Kada je lansiranje? U 2019.-oj godini na teritoriji SAD, Kanade i UK.

Koliko će koštati? To ostaje da se vidi – još nije sigurno da li ćete morati da platite za pojedinačne igre, ili  ćete plaćati pretplatu, ili će biti u pitanju kombinacija.

Kako radi Google Stadia

Sve dok ste povezani na internet uz brzu i stabilnu vezu i koristite nedavnu verziju Chrome preglednika na radnoj površini, dobijaćete podešavanje koje je potrebno da biste koristili Stadiu.

Igranje video igre uz Stadiu je jednostavno uz otvaranje nove kartice u Chrome-u i odlazak na početnu stranicu usluge Stadia.com servisa, ili povezivanje na YouTube video link o igri.

Google će vas podstaći da pokrenete test veze koji provjerava vašu propusnost na internetu, kašnjenje između vašeg računara i poslužitelja i gubitak podataka. Google zahtjeva brzinu protoka od 15Mbps, latenciju ispod 40 ms i gubitak podataka ispod 5%. Sa ispunjenjem ovih zahtjeva bićete spremni za igru.

AIKU računari - Stadia - budućnost gejminga

Beta Project Stream nudi Assassin's Creed Odyssey, što nije ništa drugo do zahtjevan naslov. Kada pokrenete igru na Chrome kartici, ona će ići preko cijelog ekrana i raditi kao da je pokrenuta na odgovarajućem gejming računaru (samo bez teškog grafičkog podešavanja). Možete igrati sa tastaturom ili mišem ili povezati kontroler i igrati na taj način.

AIKU računari - Stadia-budućnost gejminga 2

Sve vaše komande na računaru se šalju na Googleove servere, obrađuju u igri, i sve što se događa strimuje se direktno vama. Zato je latencija toliko važna, jer ne možete osjetiti pravo iskustvo igre ako se sve što radite u igri pojavi za sekundu kasnije.

Ograničenja Stadie još uvijek su u detaljima, ali Google je izjavio da će Stadia na kraju moći skalirati do 8K / 120 + fps frejmova, pri čemu 4K / 60 fps radi kao norma. To je daleko iznad standardne ljestvice za kvalitetno PC igranje.

U stvari, otvarate novu karticu koja povezuje sve vaše ulaze na high-end gaming PC koji prenosi natrag vizuale i zvuk na ekran vašeg računara. Ovaj sistem je jednostavniji od nekih drugih, koji vam postavljaju virtuelnu radnu površinu koja zatim daljinski pokreće Steam, Origin, Battle.net ili ono što imate.

U slučaju Assassin's Creed Odyssey na Stadiji, i dalje se morate prijaviti na Ubisoft nalog za igranje, ali beta testeri nisu obavezni da posjeduju igru.

Stadia će takođe raditi sa Google Chromecastom – moći ćete da strimujete njene igre direktno na bilo koji TV koristeći Googleov streaming dongle, da ne spominjemo telefone i računare.

Google's Stadia gamepad

AIKU računari - Stadia-budućnost gejminga 1

Moći ćete da koristite tastaturu i miša ili gamepad da biste igrali Stadiu. Posebno ističemo potpuno novi hardver – Google-ov Stadia gamepad. Kada je u pitanje latencija – sama igračka konzola se direktno povezuje sa Googleovim cloud-om, koji oduzimaju nekoliko koraka iz lanca prenosa podataka, smanjujući zaostajanje između vaših ulaznih podataka koje igra registruje. Takođe ima namjenski taster Google pomoćnika, za koji Google tvrdi da će imati informacije o igri koju igrate, nuditi savjete kada je to potrebno ili  će  da vam dozvoljava pristup posebnim funkcijama u igri od programera.

U ovom trenutku nije jasno da li će Google zahtijevati od igrača da kupuju igre i plaćaju uslugu streaminga u odvojenim transakcijama, ili će pristup odabranim igrama biti uključen u uslugu.

Scroll to top