AIKU računari - Početni vodič za gejming

Gejming računar

Spadate u grupu ljudi koji vole gejming? Da li želite da koristite računar kao gejmerski računar? Možete krenuti pravo u kupovinu novog računara ili možete razmotriti mogućnost nadogradnje računara koji imate.

Što više znate o načinu funkcionisanja računara, lakše  ćete donositi odluke o tome koje dijelove vrijedi nadograditi. Mogli  biste da nadogradite samo jedan ili dva dijela hardvera i dobiti računar dovoljan za gejming, ali isto tako možda ćete morati da zamijenite gotovo sve (ili ništa) prije nego što spremite računar.

Ovaj tekst će vam ukazati na šta  bi trebalo da se obrati posebna pažnja kada se bavite gejmingom i kako iskoristiti ono što već imate na računaru da bi izbjegli plaćanje nadogradnje, ako vam nije potrebna.

Gejming računar je mnogo jači od običnog računara, jako je važno održavanje i hlađenje komponenti računara, ako želite da vaš hardver dugo traje.

CPU

CPU ili centralna procesorska jedinica je ono što obrađuje uputstva iz aplikacija. Okuplja informacije iz programa, a zatim dekodira i izvršava komande.  Generalno je važna u svakodnevnim računskim potrebama, ali je posebno bitna komponenta koju treba razmotriti kada razmišljate o gejmingu.

CPU

Procesori mogu biti izgrađeni sa različitim brojem jezgara, kao što su dvojezgreni (2), četvorojezgreni (4), hexa-jezgro (6), okta-jezgro (8) itd. Ako tražite visoke performanse sistema, quad-core ili hexa-core procesor  vrlo dobro funkcioniše u  višenamjenskim aplikacijama.

Brzine se razlikuju u zavisnosti od modela i napona, ali kako bi se izbeglo zagušenje, obično želite procesor koji radi na minimum od 2.0 GHz, naravno 3.0 GHz i 4.0GHz su još bolji.

Matična ploča

Još jedna važna komponenta prilikom razmatranja gejming računara je matična ploča računara. Na kraju CPU, memorije i video kartice se nalaze ili direktno se priključuju na matičnu ploču.

Matična ploča

Ako sastavljate računar, tražite matičnu ploču koja ima dovoljno prostora za količinu memorije koju želite da koristite i veličinu video kartice koju ćete instalirati. Takođe, ako planirate da instalirate dve ili više grafičkih kartica, provjerite da li  vaša matična ploča podržava SLI ili CrossFireX (NVIDIA i AMD termine za konfiguracije sa više grafičkih kartica).

Memorija

Ovaj dio hardvera se često naziva RAM-om. Memorija na računaru daje prostor za podatke kojima CPU pristupa. Ona Vam omogućava da računar brzo koristi podatke, tako da više RAM-a na računaru znači da će program ili igru ​​koristiti mnogo brže.

Potrebna količina memorije se drastično razlikuje u zavisnosti od toga za šta se računar koristi. Gejming računaru je potrebno više RAM-a od one koja se koristi za jednostavno pretraživanje interneta, ali i u domenu igara, svaka igrica ima svoje potrebe za memorijom.

RAM

Običan računar koji se ne koristi za gejming može da se izvuče sa 4 GB sistemske memorije, možda čak i manje. Međutim, gejming računaru je potrebno 8 GB RAM-a ili više. U stvari, neke matične ploče mogu podržati ogromne količine memorije, kao što su 128 GB, pa su vaše opcije skoro beskrajne.

Kao opšte pravilo, možete pretpostaviti da je 12 GB memorije dovoljno za podršku većini igara, ali svakako obratite pažnju na sistemske zahtjeve (system requirements ) na igarama koje preuzimate ili kupite.

Ako  na igri stoji  da joj je potrebno 16 GB RAM-a i imate samo 8 GB, velike su šanse da jednostavno ne radi glatko, ili čak da ne radi uopšte, osim ako  je nadogradite da biste popunili tih 8 GB praznine. Većina PC igara ima minimalni preporučeni zahtjev, kao što su 6 GB minimum i 8 GB preporučeni. Generalno, ove dve opcije su samo nekoliko gigabajta.

Malo istražite prije nego što bilo šta kupite da biste videli u koju grupu spada većina vaših omiljenih igara kada je u pitanju količina RAM-a koja im je potrebna, i koristite to kao vodič za odlučivanje o količini memorije vašeg gejming računara.

Grafička kartica

Još jedna važna komponenta za gejming računar je grafička kartica. Danas postoji veliki izbor grafičkih kartica na tržištu iz reda budžetskih modela do 50 dolara sve do ekstremnih multi-GPU rešenja koje mogu koštati 600 dolara ili više.

Grafička karta

Ako tek počinjete igrati igrice na računaru, potražite grafičku karticu koja ima najmanje GDDR3 video RAM (GDDR5 ili GDDR6 je, naravno, još bolje) i podržava DirectX 11. Većina, ako ne i sve, video kartice imaju ove karakteristike.

Hard disk

Na hard disku se čuvaju datoteke. Dok god je video igra instalirana na vaš računar, ona će zauzimati skladišni prostor hard diska. Iako je za prosječnog korisnika računara u potpunosti u redu, recimo, 250 GB prostora na hard disku, ili čak i manje, međutim treba razmišljati unaprijed kada je u pitanju korišćenje tako malog prostora za igrice.

Na primjer, možda je za video igricu koju želite preuzeti potrebno oko 50 GB prostora na hard disku, instalirate je i igrate, a zatim preuzmete nekoliko nadogradnji u igri i neke zakrpe kasnije, a sada imate 60 ili 70 GB za samo jednu igru.

Čak iako želite samo pet video igara uskladištenih na vašem računaru tražite 350 GB.

Hard disk

Zbog toga je važno imati veliki hard disk na računaru. Srećom, većina desktop računara može podržati dve ili čak tri hard disk jedinice, tako da ne morate brinuti o uklanjanju trenutne i nadogradnji na potpuno novi veliki hard disk – samo dodajte još jedan pored svog primarnog, već postojećeg.

Pored veličine, trebalo bi razmisliti o tome koji tip hard diska želite. SSDs su mnogo brži od tradicionalnih hard diskova, ali su i skuplji po gigabajtima. Ako vam je potrebno, međutim, možete uspjeti i sa hard diskom.

SSD-ovi takođe dobro funkcionišu na desktop računarima jer nude brže pokretanje sistema i veće brzine prenosa datoteka.

Scroll to top