AIKU računari - Koliko mi je RAM-a potrebno?

Koliko mi je RAM-a potrebno?

Većina specifikacija računarskog sistema navodi sistemsku memoriju ili RAM odmah nakon CPU-a. Koliko mi je RAM memorije dovoljno?

Pravilo koje bi bilo pametno koristiti za sve računarske sisteme za određivanje da li ima dovoljno memorije jeste da pogledate zahtjeve softvera koje namjeravate pokrenuti.

Provjerite web stranicu za svaku od aplikacija i operativni sistem koji namjeravate pokrenuti i potražite minimalne i preporučene zahtjeve.

Obično želite da imate više RAM-a od minimuma i idealno barem isto kao i najviša preporuka. Prikaz daje opštu sliku o tome kako će se sistem pokrenuti sa različitim količinama memorije:

Minimum: 4GB

Optimalno: 8GB

Idealno: 16GB ili više

Predloženi opseg je generalizacija zasnovana na najčešćim računarskim zadacima. Najbolje je provjeriti zahtjeve predviđenog softvera za donošenje konačne odluke. Ovo ne važi za sve zadatke računara, jer neki operativni sistemi koriste više memorije od drugih.

Ako namjeravate da koristite više od 4GB memorije na sistemu zasnovanom na operativnom sistemu Windows, morate imati 64-bitni operativni sistem da biste prošli preko 4GB barijere.

AIKU računari Savjeti - Koliko mi je RAM-a potrebno?

Da li  je tip stvarno važan?

Vrsta memorije je važna za performanse sistema. DDR4 je objavljen i sada je, više nego ikada, dostupan za sve više desktop sistema.  Mada još uvijek ima dosta sistema koji koriste DDR3. Provjerite koji tip memorije se koristi na računaru jer nije zamjenljiv i od vitalnog je značaja ako planirate nadogradnju memorije u budućnosti.

Tipično, memorija je navedena uz korištenu tehnologiju i brzinu takta (DDR4 2133 MHz) ili njegovu projektovanu propusnost (PC4-17000). Ispod je grafikon koji prikazuje redosled tipa i brzina od najbrže do najsporije:

DDR4 3200 MHz ili PC4-25600

DDR4 2666 MHz ili PC4-21300

DDR4 2133 MHz ili PC4-17000

DDR3 1600 MHz ili PC3-12800

DDR3 1333 MHz ili PC3-10600 / PC3-10666

DDR3 1066 MHz ili PC3-8500

DDR3 800 MHz ili PC3-6400

Te brzine su relativne u odnosu na teorijske propusne opsege svakog tipa memorije na datoj brzini u poređenju sa drugim. Računarski sistem će moći koristiti samo jedan tip (DDR3 ili DDR4) memorije i ovo bi trebalo koristiti samo kao poređenje kada je CPU identičan između dva sistema. To su i JDEC memorijski standardi. Druge brzine memorije su dostupne iznad ovih standardnih ocjena, ali su uglavnom rezervisane za sisteme koji će biti overklokovani.

AIKU računari Savjeti - Koliko mi je RAM-a potrebno? 1

Dual-Channel i Triple-Channel

Jedna dodatna napomena za računarsku memoriju su dual-channel i triple-channel konfiguracije. Većina desktop sistema može ponuditi poboljšani propusni opseg memorije kada je memorija instalirana u parovima ili trojkama. Označen je kao dvokanalni kada je u parovima i trokanalni kada je tri.

Trenutno, jedini korisnički sistemi koji koriste trostruki kanal su Intel socket 2011 bazirani procesori koji su specijalizovani. Da bi ovo funkcionisalo, memorija mora biti instalirana u odgovarajuće odgovarajuće skupove. To znači da će radna površina sa 8GB memorije funkcionisati samo u dvokanalnom režimu kada postoje dva 4GB modula iste brzine ili četiri 2GB modula iste brzine.

Ako je memorija pomiješana, kao što su moduli od 4GB i 2GB ili različite brzine, onda dvokanalni režim neće funkcionisati, a propusni opseg memorije će biti nešto usporen.

Proširenje memorije

Još jedna stvar koju ćete možda razmotriti je koliko memorije može podržati sistem.

Većina desktop sistema imaju tendenciju da imaju četiri do šest memorijskih slotova na ploči sa modulima instaliranim u parovima.

Manji form factor sistemi obično imaju samo dva ili tri RAM slot-a. Način korišćenja ovih slotova može igrati ključnu ulogu u tome kako možete nadograditi svoju memoriju u budućnosti.

Na primjer, sistem može doći sa 8GB memorije. Sa četiri memorijska priključka, ova količina memorije može se instalirati sa dva memorijska modula od 4GB ili sa četiri modula od 2GB.

Ako posmatrate buduće nadogradnje memorije, bolje je kupiti sistem koristeći dva 4GB modula jer postoje dostupni slotovi za nadogradnje bez potrebe za uklanjanjem modula i RAM-a radi povećanja ukupne količine.

Scroll to top