AIKU računari - Kako izabrati grafičku karticu?

Kako izabrati grafičku karticu?

Jedan od izbora prilikom kupovine računara ili nadogradnje postojećeg jeste izbor grafičke kartice. On prvenstveno zavisi od toga za šta će se računar najviše koristiti. Takođe je važno da li  vaša matična ploča može podržati karticu, kao i koje portove monitora imate na raspolaganju.

Na primjer, ne bi bilo pametno da se odlučite za najjeftiniju grafičku kartu ako ste hardcore igrač, a isto tako pogrešno je odabrati grafičku karticu višeg nivoa kada želite samo pretraživati Internet ili YouTube.

Još jedan faktor koji utiče na vrstu video kartice je vrsta monitora koji imate. Video kartica se direktno priključuje na monitor putem video kabla,  te je važno znati da nemaju svi monitori i sve kartice odgovarajuće priključke.

Uzmimo u obzir da postoje četiri glavne kategorije kada je u pitanju upotreba računara i potreba za grafičkim karticama: uobičajena upotreba, grafički dizajn, „light“ gejming i ozbiljni gejming.

AIKU računari - Kako izabrati grafičku karticu? 1

Grafičke kartice za uobičajena upotreba

Uobičajena upotreba računara podrazumijeva korišćenje računara za obradu teksta, web pregledanje, gledanje video snimaka ili slušanje muzike. Ovo su vrlo česti zadaci koji ne zahtijevaju veliku obradu video signala.

Za ovu kategoriju svaki izbor video procesora je dobar. Može se integrisati u računarski sistem ili biti posebna kartica. Jedini izuzetak u ovom slučaju je video izuzetno visoke rezolucije kao što je 4K.

Iako mnogi računari mogu lako da dođu do prikaza rezolucije 2560×1440 mnoga integrisana rešenja i dalje nemaju kapacitet za pravilan prikaz na novim UltraHD rezolucijama.

Grafički dizajn

Pojedinci koji žele da rade grafički dizajn ili uređivanje videa, poželjeće još nekoliko funkcija sa video kartice. Za grafičke dizajne, uopšte dobro je da imate veću rezoluciju.

Mnogi high-end displeji mogu podržavati 4K ili UltraHD rezolucije, što omogućava vidljive detalje. Da biste koristili takve prikaze, moraćete da imate DisplayPort konektor na grafičkoj kartici.

Apple računari koriste port koji se naziva Thunderbolt koji je kompatibilan sa DisplayPort-om.

Korisnici Adobe Photoshop CS4 i kasnijih mogu imati koristi od grafičke kartice u poboljšanju performansi. Poboljšanje zavisi od brzine i količine video memorije na grafičkim procesorima. Preporučuje se da na grafičkoj kartici ima najmanje 2 GB namjenske memorije, a poželjno je 4 GB ili više. Što se tiče tipa memorije na grafičkoj kartici, GDDR5 je preferiran nad DDR3 karticama zbog povećane brzine memorije.

AIKU računari - Kako izabrati grafičku karticu? 2

„Light“ gejming

Kada pomenemo gejming u kontekstu video kartice, govorimo o onima koje koriste 3D grafički akcelerator. Igre poput Solitaire, Tetris i Candy Crush ne koriste 3D akcelerator i dobro će raditi sa bilo kojom vrstom grafičkog procesora.

Ovo je kategorija kartice koju želite pogledati ako igrate 3D igre i želite da se krećete što je brže moguće i da imate sve funkcije za poboljšanje detalja.

Kartice u ovoj kategoriji bi trebale u potpunosti podržavati DirectX 11 grafički standard i imati najmanje 1 GB video memorije (2 GB poželjnije). Treba napomenuti da će DirectX 11 i 10 igre raditi samo na Windows 7 i kasnijim, korisnici operativnog sistema Windows XP su i dalje ograničeni na DirectX 9 funkcije.

Ozbiljan gejming

Da li je vaš računar predviđen da bude vaš vrhunski igrački sistem? Obavezno izaberite video karticu koja odgovara mogućnostima sistema. Na primjer, trebalo bi da bude u stanju da podrži sve trenutne 3D igre na tržištu uz prihvatljivu brzinu kadrova kada su svi grafički detalji okruženja uključeni.

Dakle, želite da vaš računar bude vrhunski igrački sistem, tada morate da odaberete karticu koja odgovara takvom sistemu.

Takođe, ako namjeravate igrati igrice na ekranima ekstremno visoke rezolucije ili preko 4K ekrana ili više ekrana, onda trebate pogledati grafičku karticu višeg nivoa.

Sve performanse 3D grafičke kartice trebaju podržavati DirectX 12 i imati najmanje 4 GB memorije, ali poželjno je i više ako namjeravate da je koristite pri vrlo visokoj rezoluciji.

Bitno je napomenuti da ako želite da dodate neku od ovih kartica na postojeći računar, pobrinite se da je napajanje dovoljno dobro za podršku ovakve grafičke kartice.

Mnoge od ovih kartica sada podržavaju i tehnologije promenljivih brzina kadrova, uključujući G-Sync ili FreeSync, da izglade sliku tokom igre. Ove karakteristike zahtijevaju specifične monitore i grafičke kartice. Trebalo bi da budete sigurni da su vaša kartica i monitor kompatibilni sa tom tehnologijom.

AIKU računari - Kako izabrati grafičke kartice? 4

Specijalni zadaci

Dok je primarni fokus za grafičke kartice bio na 3D akceleraciji, sve više aplikacija se sada koristi za postizanje poboljšanja matematičkih mogućnosti grafičkih procesora u odnosu na tradicionalne centralne procesore. Sada je čitav niz aplikacija napisan kako bi se iskoristile mogućnosti GPU-a za poboljšanje performansi.

Mogu se koristiti za pomoć u procesu prikupljanja podataka u naučnim istraživanjima kao što su Seti @ HOME ili cloud računarski zadaci. Mogu pomoći u smanjivanju vremena potrebnog za video kodiranje i konverziju, i moguće je ih koristiti za rudarenje kripto-valuta, kao što je Bitcoin.

Problem sa ovim specijalizovanim zadacima je taj što izbor video kartice dosta zavisi od programa koji će pristupiti kartici. Neki zadaci bolje funkcionišu kod određenih proizvođača grafičkih kartica ili možda čak i određenog modela procesora određenog brenda.

Na primjer, AMD Radeon kartice su oupšteno poželjne za one koji rudare Bitcoin zahvaljujući poboljšanim hash performansama. NVIDIA kartice, s druge strane, imaju tendenciju boljih performansi kada su u pitanju neke naučne aplikacije poput Folding @ home.

AIKU računari Savjeti - Kako izabrati grafičku karticu?

Kakav monitor imate?

Video kartica ne znači puno bez dobrog monitora, ali vaš monitor možda i nije prikladan za neke vrste video kartica.

Možda je potrebno da kupite drugačiji monitor za vašu video karticu ili je vaša kupovina video kartice određena tipom monitora koji imate.

Prva stvar koju treba da uradite kada utvrđujete kompatibilnost monitora sa video karticom je da pogledate iza, da biste vidjeli koje portove ima. VGA portovi su najčešći, ali možda ćete umjesto toga imati jedan ili više HDMI ili DVI portova.

Ukoliko je vaš monitor prilično star i ima samo jedan VGA port, i ništa drugo, treba da budete sigurni da vaša video kartica podržava VGA ili da kupite adapter koji može da konvertuje DVI ili HDMI sa video kartice u VGA port tako da vaš monitor radi sa karticom.

AIKU računari - Kako izabrati grafičku karticu? 5

Da li je vaša matična ploča kompatibilna?

Moguće je nadograditi video karticu na većini desktop računara, ali izuzeci se javljaju kada nema slobodnih portova za proširenje. Pored integrisane grafike, jedini drugi način korištenja video kartice je postavljanje na otvoreni port za proširenje.

Većina modernih sistema ima PCI-Express slot za grafičku karticu, koji se takođe naziva i x16 slot. Postoji nekoliko verzija PCI-Express-a od 1.0 do 3.0. Više verzije nude brži propusni opseg, ali su svi kompatibilni.

To znači da će PCI-Express 3.0 kartica raditi u PCI-Express 1.0 slotu. Stariji sistemi koriste AGP, ali više ne, u korist novog interfejsa.

Dakle, prije kupovine računara i same grafičke karte, prvo utvrdite za šta ćete ih najviše koristiti. Obavezno obratite pažnju na jačinu napajanja, jer i ono uveliko utiče na vrstu kartice koja može biti instalirana.

Scroll to top