Kako izabrati tablet?

aiku TabletTreba ti tablet i to odmah!!!

Možda je to tvoj prvi tablet a možda si imao/la veće nekoliko. Možda tražiš zamjenu za svoj laptop ili jednostavno još jadan ekran više. Koji god da je razlog, spremili smo ti brzi i kratki vodič za kupovinu novog tableta.

  1. Koje se tvoje potrebe?
   Šta želiš raditi sa tabletom? Gledati filmove, čitati, kreirati dokumente ili obrađivati slike. Da li ti je potrebna tastatura, da li ti je bitan stili i kvalitetna web kamera? Želiš li da je sličan smartfonu ili laptopu? Na tržištu postoji veliki broj različitih veličina tableta sa različitim opcijama. Ono što želiš da radiš sa tabletom će odrediti kakav da tražiš i šta da kupiš.
  1. Izaberi operativni sistem na tabletu!ios andorid windows
   Android i iOS imaju dominantnu ulogu na tržištu tableta ali u zadnje vrijeme sve više im se približava i Windows.Android koji pokreće većinu pametnih telefona veoma je zastupljen i kod tableta. Pošto je Google proizvođač ovog operativnog sistema veoma se dobro integriše sa njegovim servisima kao što su Gmail, Google+, Maps, Hangouts, Youtube, Google Drive itd. Veliki broj aplikacija na Play Store za bilo koju vrstu posla je dobar ali i loš pošto se dosta tih aplikacija koriste i na pametnim telefonima ponekad nisu baš optimizovane za tablete. Dobro stvar je što jedan nalog na google.com platformi može da se dijeli na više uređaja pa to olakšava upotrebljivost i sinhronizaciju. iOS je Apple proizvod i koristi se na iPad tabletima. Veoma je brz i pouzdan i jednostavan za korištenje. Mana mu je što ne možete da uređujete izgled korisničkog interfejsa kako se vama sviđa i cijena aplikacija (kojih ima blizu 800.000) su nešto više nego za Android uređaje.Windows vam donosi dosta sličnosti sa stonim računarima pa ako ste se navikli ne njih neće vam biti teško da se snađete na tabletima koji imaju instaliran ovaj operativni sistem. Ako stalno koristite Microsoft Office paket, koji je potpuno kompatibilan,   onda je ova vrsta operativnog sistema za tablet pravi izbor za poslovne svrhe. Sve veći broj aplikacija povećava preduktivnost Windows baziranih tableta.
  1. Karakeristike koje želiš na svom tabletu. Veličina ekrana je prvo što biraš. Kreće se od 7” do 13”. Ako tablet koristiš povremeno, bitni su ti gabariti i mobilnost onda ti vjerovatno odogovara i 7”. Međutim ako svakodnevno koristiš tablet onda je bolji izbor veći ekran npr. 10” što povećava i čitiljivost. Rezolucija ekrana je nešto na šta posebno treba obratiti pažnju. Kod jeftinijih modela rezolucija je obično 1280x800px a ako želiš HD kvalitet slike onda biraj rezolucije od 1920x1080px pa na više. PPI ili broj piksela po inču nam govori koliko je slika koju posmatramo na ekranu oštra. Više je bolje. Performanse se obično vežu za procesor, radnu memoriju i grafiku. Za bolje performanse birajte procesore sa bar 4 jezgra i većim radnim taktom koji se mjeri u GHz. Radna memorija ne bi trebala biti manja od 2 GB. Ukoliko vam tablet služi za igranje igrica obratite pažnju na grafički čip koji se koristi u tabletu.WiFi povezivanje je odlično ako u blizini imate ruter sa kog dobijate Internet ali ako ste često na terenu gdje nema WiFi signala razmislite da uzmete tablet sa 3G ili 4G opcijom povezivanja putem mobilne telefonije. Ova druga varijanta je nešto skuplja ali mobilnost ima svoju cijenu.Baterija je bitna stavka prilikom kupovine tableta. Od njenog kapaciteta zavisi vaše vrijeme autonomije bez priključenja na električnu mrežu tj. da se puni. Dužina trajanja baterije zavisi od samog njenog kvaliteta, onog što vi pokrećete tj. radite na tabletu i njene starosti. Već nakon 12-18 mjeseci korištenja možete očekivati lošiju autonomiju i češće punjenje.

   Memorija za podatke na tabletu zavisi od vaših potreba i onoga šta čuvate na njemu (muzika, filmovi, dokumenti i sl.). Kapacitet interne memorije (ROM-a) kod Android i Windows tableta   se dodatno može proširiti najčešće microSD karticom dok kod iPad uređaja to nije moguće. Ukoliko vam treba dodatnog prostor rješenje možete pronaći i online (free cloud storage).

   Dodaci kao što su web kamera ili tastatura vam olakšavaju posao na tabletu. Nemojte očekivati kvalitet slike kao na fotoaparatu ali za Skype pozive i selfije će vam biti više nego dovoljno. Pored tastatura koje dolaze zajedno sa zaštitnom torbicom tableta možete da koristite i neke bežične koje vam uveliko ubrzavaju unos tekst nego putem ekrana osjetljivog na dodir.

 1. Kupite tablet!
  Dali smo ti smjernice na šta obratiti pažnju kod izbora tableta a na tebi je da se odlučiš. I naravno uživaš u korištenju.
Scroll to top