AIKU računari - Kako izgleda vaša radna površina (Desktop)?

Kako izgleda vaša radna površina (Desktop)?

Ako ste primjetili da je vaš nekad „brz“ računar značajno usporio, pažljivo pogledajte kako izgleda vaša radna površina (Desktop). Da li je zatrpana ikonama, snimcima ekrana i datotekama? Svaka od tih stavki zahtijeva memoriju koju bi vaš računar mogao bolje iskoristiti na drugim mestima. Da biste ubrzali računar, očistite Windows desktop.

Koliko datoteka se nalazi na vašoj radnoj površini?

Svaki put kada  se Windows pokrene, radna memorija se koristi za prikaz svih datoteka na radnoj površini i za lociranje položaja svih datoteka koje predstavljaju prečice.

Ako na desktopu ima desetine datoteka, one koriste puno radne memorije, u suštini bez svhe ili prednosti. Sa manjom raspoloživom memorijom, računar radi sporije jer mora da razmjenjuje informacije od radne memorije do hard diska. On čini „memory paging“ da bi mogao da radi više stvari istovremeno, odnosno,  sve što korisnik  u tom momentu želi.

AIKU računari - Kako izgleda vaša radna površina (Desktop)? 2

Očistite svoju radnu površinu

Najbolje rješenje je staviti svoje dokumente u fasciklu ” My Documents ” kao i druge datoteke gdje pripadaju – bilo gdje drugo, osim radne površine. Ako imate puno datoteka, možete ih staviti u zasebne fascikle i označiti ih u skladu s tim. Kreirajte prečice na radnoj površini samo za fascikle ili datoteke koje često koristite. Pojednostavljivanje sadržaja radne površine oslobađa radnu memoriju, smanjuje vrijeme i frekvenciju hard diska i poboljšava odziv vašeg računara na programe koje otvorite i stvari koje radite. Jednostavno čišćenje radne površine čini da računar radi brže.

Kako se održava radna površina?

Što više radnih stavki imate, više  vremena  je potrebno da  se računar pokrene. Učinite svjesni napor da “parkirate” manje ikona na radnoj površini. Evo nekoliko prijedloga:

Obrišite sve prečice, slike ekrana ili datoteke koje više ne koristite.

Sakupite sve datoteke i fascikle koje želite da držite na radnoj površini i stavite ih u jednu fasciklu.

Sakrijte sve ikone na radnoj površini tako što ćete kliknuti na radnu površinu i poništiti izbor ” Show desktop icons ” u kontekstnom meniju (desni klik->View-> Show desktop icons). Ponovite proces da biste ih ponovo prikazali.

AIKU računari - Kako izgleda vaša radna površina (Desktop)? 1

Koristite Start meni u Windows 8 i 10 kao parking mjesto za prečice aplikacija. Prikačite bilo koju aplikaciju sa radne površine na Start meni tako što ćete desnim tasterom kliknuti i izabrati Pin to Start. Možda ćete morati da organizujete svoj Start meni u grupe kako biste sve uredili da bude uredno i lako dostupno.

Većina Windows operativnih sistema dolazi sa čarobnjakom za čišćenje radne površine. Ljudi ga vole ili mrze, ali vrijedi provjeriti.

Zakažite nedjeljno ili mjesečno čišćenje radne površine kako biste uklonili „lutalice“ koje ste prikupili na radnoj površini od poslednjeg čišćenja.

Softveri za čišćenje radne površine će vam pomoći da uklonite ikone i datoteke koje ne koristite, da organizujete svoje datoteke na desktopu, npr. CleanDesktop, NIT Desktop Cleaner, BeCleaned…

Par jednostavnih poteza, učiniće da gomilanje i bespotrebno kopiranje datoteka na vašoj radnoj površini postane stvar prošlosti, a vaš računar će se pokretati jednako brzo „kao nekad“.

Scroll to top