AIKU računari Savjeti - Kako kupovati na Ebay.com?

Kako kupovati na Ebay.com?

Želiš početi sa kupovinom na servisu Ebay.com ali ne znaš odakle krenuti. Imaš Paypal nalog ili kreditnu karticu ali ne znaš šta dalje. U ovom tekstu donosimo ti uputstvo korak po korak za siguran početak kupovine (a možda i prodaje ako imaš šta za ponuditi).

Ebay.com je samo posrednik između kupaca i prodavaca znači oni sami se na bave prodajom već samo posreduju. Prema  statistikama,  Ebay.com trenutno ima 162 miliona korisnika/kupaca. Prodavaca je oko 25 miliona koji nude preko 800 miliona proizvoda.

 1. Prvo što je potrebno je proći kroz proces registracije. Za registraciju je potrebno unijeti email adresu, lozinku, ime i prezime i broj telefona te se složiti sa uslovima korištenja (User Agreement) ovog servisa i pritisnuti dugme “Register”. Nakon registracije potrebno je da unesete svoju adresu i podatke za Paypal.
  ebay_registracija
 2. Drugi korak je pronaći proizvode koji nas interesuju. Postoje dva načina, da unesete naziv proizvoda direktno u polje za pretragu (Search…) ili da pretražujete po kategorijama proizvoda. Mi smo odabrali da tražimo Iphone za primjer upisujući pojam direktno i dobili smo ove rezultate.
  ebay_rezultati
  Ukoliko želite pretraživati po kategorija možete da odaberete sa ove liste ono što vas interesuje.
  ebay_kategorije
 3. Slijedeći korak je istraživanje samog proizvoda kojeg smo odabrali. Gledamo cijenu, opis, uslove slanja tj. poštarinu ili bez poštarine (Free shipping), ponuđene slike i eventualne napomene. Dobro pročitaj sve napomene i opis kao i slike da bi bili sigurni da je to to što želiš i da li je stanje stvarno kao na slici. Prodavci nekad namjerno zamaskiraju nedostatke stavljajući slike novih proizvoda a u stvari su polovni ili imaju neki nedostatak.
  ebay_detalji
 4. Provjera prodavca se veoma lako može obaviti pregledom njegovih prethodnih prodaja i ocjena koje je dobio od kupaca. Ocjenjuje se opis artikla, komunikacija, vrijeme slanje i troškovi pakovanja i  slanja.
  ebay_feedback_profil
  Evo i tumačenja kako se dolazi do rejtinga za prodavca na našem primjeru.
  ebay_feedback_objasnjenje
 5. Kada smo sigurni da je to to što želimo kupiti i ako prodavac ima dobar rejting onda prelazimo na kupovinu klikom na dugme BUY IT NOW i dobijamo ekran kao na slici sa sumiranjem uslova kupovine. Nakon potvrde na dugme COMMIT TO BUY bićemo preusmjereni na plaćanje putem Paypal naloga gdje se trebamo prijaviti i automatski će se iznos koji je naveden skinuti sa vašeg računa. Na email  stiže potvrda transakcije sa Ebay.com i Paypal.com a prodavac  šalje obično obavještenje kad je proizvod poslat.
  ebay_kupovina
  Možda ti ovo izgleda komplikovano ali u stvari nije toliko kad obavite nekoliko kupovina i shvatite da je cijeli proces maksimalno automatizovan. Ebay.com se trudi da kupovina bude što sigurnija pa čak nude i dodatno osiguranje uz minimalne provizije. Ovdje nismo obradili aukcije ali o tom u nekom drugom tekstu. Ukoliko imaš nekih pitanja slobodno nas kontaktiraj.

Ugodnu i sigurnu kupovinu ti želimo.

Scroll to top