AIKU računari Savjeti - Šta mi je potrebno za kupovinu na Internetu? 4

Šta mi je potrebno za kupovinu na Internetu?

Često imate potrebu da kupite neke proizvode ili usluge koje se ne mogu naći na domaćem tržištu ili su preskupe? I Internet se tu javlja kao logično rješenje . Statistike kažu da je Internet prodaja u 2015. godini ostvarivala promet od 1500 milijardi dolara a da je oko 80% korisnika Interneta barem jednom obavilo kupovinu posredstvom Interneta. A prodaja putem Interneta raste u prosjeku 20% godišnje.

Vrijeme je da i vi počnete kupovati putem Interneta ali niste sigurni odakle da krenete. Prije toga potrebno je da šta vam je potrebno za kupovinu? Donosimo vam listu stvari koje je potrebno da uradite/imate prije svoje prve online kupovine:

  1. KREDITNA ili DEBITNA platna kartica. Visa i Mastercard su najzastupljenije kod naših banaka a proces dobijanja traje od 15-30 dana. Potrebno je naglasiti da će vamVisa-Mastercard-credit-cards-e1387426494114 kartica služiti za plaćanja putem Interneta pošto neke verzije kartica (posebno debitne) nisu namjenjene za to. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa službenikom u banci koji je zadužen za kartično poslovanje. Jako je bitno da vaša kartica pored broja ima tzv. CVV sigurnosti kod (obično na poleđini kartice). Kartice se “vežu” za tekući računa na koji uplaćujete iznos koji ćete trošiti. Naša preporuka je da koristite poseban račun koji nije vezan za vaša stalna primanja zbog sigurnosti.
  2. PAYPAL nalog. Nije nužno ali je poželjno da ga imate i da vam je kreditna kartica koju planirate koristiti verifikovana na PayPal servisu. PayPal je neka vrsta onpaypal_2014_logo_detail_transparentline banke tj. posrednika između vas i prodavca. Transakcije za vas kao kupca su besplaten a prodavac plaća određenu proviziju. Zbog čega ga korisiti? Veliki sajtovi za prodaju imaju odličnu integraciju sa ovim servisom i dovoljno je da se u toku transakcije prijavite sa svojim PayPal nalogom i obavite kupovinu. Druga velika prednost je mogućnost blokiranja uplaćenog iznosa putem ovog servisa ukoliko usluga ili proizvod nisu odgovarajući ili vam uopšte nisu stigli. Ovaj servis možete koristiti i za slanje novca prijateljim, rodbini itd.
  3. REGISTROVAN NALOG na stranicama gdje planirate kupovati (npr. Ebay, Amazon, Alibaba, Aliexpress itd.). Obično prodavci nude posebne pogodnosti i najavljuju vam raznBABA_AMZN_EBAY_GanCheeWeee akcije ukoliko ste njihov registrovani član. Za početak je poželjno da se držite poznatijih Internet prodavnica a vremenom kako stekneteInternet2 rutinu možete koristiti druge. Obavezno prije obavljanja transakcije provjerite u adresnoj liniji svog web pretraživača da li je uključen sigurnosti protokol za enkripciju između vašeg računara i prodavca. To možete veoma lako prepoznati po početku adrese npr. https://… (ovo “s” poslije HTTP) ili je prije adrese vidljiv katanac.
  4. PROVJERITE USLOVE KUPOVINE. Informišite se o samom proizvodu ili usluzi dodatno ako je to potrebno i provjerite da li imate možda nekih dodatnih troškova (poštarina, pakovanje, podešavanje i sl.). Kao i kod klasične prodaje prodavci to ponekad “zamaskiraju” pa cijena koja stoji na početku nije ista kao i ona kad dođete na kasu tj. završavate transakciju. Mada većina trgovaca daje garanciju za svoje proizvode, ponekad je cijena vraćanja samog proizvoda (ukoliko ne odgovara ili nije ispravan) skuplja od samog proizvoda pa i to imajte u vidu. Ako kupujete vrijednije stvari informišite se u pošti ili carini da li morate platiti carinu i ostale carinske troškove za proizvod.

Internet vam daje mogućnost da veoma lako kupite nešto u Kini ili Americe ili bilo gdje u svijetu. Ukoliko poštujete sigurnosne smjernice ta vrsta kupovine može biti i sigurnija nego klasična a ponekad vas trgovci iznenade pozitivno ljubaznošću i spremnošću na saradnju. Imali smo slučajeva da se pošiljka zagubi pa da nam prodavac ponovo pošalje ili vrati novac bezuslovno.

Pa srećan vam bio Internet šoping.

Scroll to top