AIKU računari Savjeti - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje?

Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje?

Ako se brinete da je datoteka koju preuzimate možda zlonamjerna, ne morate da je preuzimate i oslanjate  na svoj antivirusni program. Možete skenirati datoteku u potrazi za zlonamjernim softverom sa preko 60 antivirus engines prije nego što je preuzmete – sve sa jednim alatom.

To nije zamjena za osnovnu zaštitu na mreži koja može spriječiti lažne i druge prijetnje, ali je način da izvršite detaljniju provjeru ako ste nepovjerljivi prema nekoj datoteci.

Skenirajte link potrazi za zlonamjernim softverom koristeći VirusTotal

Moraćete da pronađete link za preuzimanje datoteke da biste to uradili. To je direktna veza za preuzimanje datoteke, a ne samo adresa stranice za preuzimanje datoteke. Na primer, ako želite skenirati .exe datoteku, potrebna vam je direktna veza sa .exe datotekom. Ako želite skenirati .doc datoteku, potrebna vam je direktna veza sa .doc datotekom. Prepoznaćete traženo tako što ćete se pomjerati preko veze i pogledati adresu u vašem pregledaču.

AIKU računari - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje?

Kliknite desnim tasterom miša na vezu i odaberite “Copy link address” u Chrome-u, “Copy Link Location” u Firefox-u.

AIKU računari - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje? 1

Zatim idite na VirusTotal.com u vašem veb pregledaču. Ovaj alat  je u Google vlasništvu od 2012. godine.

Kliknite na karticu “URL” na stranici i zatim u polje nalijepite link koji ste kopirali. Kliknite dugme za pretraživanje ili pritisnite Enter da biste skenirali datoteku.

AIKU računari - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje? 2

VirusTotal preuzima datoteku koju ste naveli na svoje servere i skenira je velikim brojem različitih antivirus engines. Ako su  i drugi korisnici nedavno skenirali datoteku, VirusTotal će vam pokazati nedavne rezultate skeniranja.

Ako vidite “No engines detected this URL”, to znači da nijedan od antivirus engine VirusTotal-a nije pronašao da postoji problem sa datotekom.

“0/65” znači da  nijedan od 65 antivirus engines kompanije VirusTotal nije otkrio da je  datoteka malver. To znači da bi trebalo da bude čista. Naravno, moguće je da nove i egzotične zlonamjerne programe još uvijek ne otkriju neki antivirusni programi, pa je uvijek dobro da budete pažljivi i da dobijete softver samo iz izvora kojima verujete. (Nedavno je otkriveno da naš primjer file-CCleaner 5.33 – sadrži malver. Što znači da VirusTotal, iako koristan, nije savršen!).

AIKU računari - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje? 3

Ako jedan od antivirus engine otkrije problem sa datotekom, vidjećete bilješku u kojoj se kaže da je jedan broj antivirus engines otkrio URL kao problem.

AIKU računari - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje? 4

U nekim slučajevima, mišljenje može biti jednoglasno. U drugim slučajevima, samo nekoliko antivirus engines može imati problem sa datotekom. Često su rezultati lažno pozitivni, ali u određenim okolnostima može se desiti da su neki antivirusni programi otkrili novi malware (zlonamjerni program) prije drugih. Pregledajte koji antivirus engines nalaze problem sa datotekom, pogledajte više detalja o datoteci i vidite komentare zajednice o tome da li je URL siguran ili ne.

AIKU računari - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje? 5

Ako odradite skeniranje stranice za preuzimanje datoteke umesto preuzimanja datoteke, videćete“Downloaded file” link na stranici VirusTotal. Kliknite na ikonu s desne strane “Downloaded file” (Preuzeta datoteka) da biste vidjeli više analiza o datoteci koju preuzimaju web stranice.

AIKU računari - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje? 7

Integrišite VirusTotal u vaš pretraživač

Da bi ovaj proces bio olakšan, VirusTotal project nudi dodatke za pretraživač. Oni će integrisati VirusTotal u vaš pretraživač, omogućavajući vam da kliknete desnim tasterom miša na vezu na bilo kojoj web stranici i izaberete opciju “Scan with VirusTotal” (Skeniraj sa VirusTotal). Nećete morati da posjetite VirusTotal web stranicu i kopirate i nalijepite link.

Dodaci su dostupni za Google Chrome, Mozilla Firefox i Internet Explorer. Preuzmite odgovarajući ekstenziju i možete kliknuti desnim tasterom miša na vezu i izaberite opciju VirusTotal da biste je brzo skenirali i vidjeli rezultate.

AIKU računari - Kako provjeriti da li je datoteka sigurna za preuzimanje? 6

Ako je VirusTotal jednoglasan da je datoteka opasna, trebalo bi da se držite dalje od nje. Ako su rezultati pomiješani, trebalo bi da budete pažljivi, i pregledati detaljnije rezultate antivirusa i vidjeti zašto kažu da je datoteka opasna.

Scroll to top