AIKU računari - Microsoft objasnio zašto je update Windows 10 u oktobru 2018. obrisao datoteke

Microsoft objasnio zašto je update Windows 10 u oktobru 2018. obrisao datoteke

Microsoft je zaustavio update operativnog sistema Windows 10 u oktobru 2018. godine, jer je ono prouzrokovalo brisanje nekih datoteka korisnika. Sada je Microsoft riješio problem i objasnio šta se dogodilo.

Kako je John Cable objavio u postu na Microsoftovom Windows blogu, problem je bio sa funkcijom “Known Folder Redirection”  (Poznati folder preusmeravanja). Ovo je funkcija koja vam omogućava da pomjerite poznatu fasciklu, na primjer C: \ Users \ Name \ Downloads to D: \ Downloads. Ostali folderi koje možete da premjestite su Desktop, Documents, Pictures, i Videos.

Windows 10 Update

Poslije update-a u aprilu 2018. godine, neki korisnici koji su prethodno koristili ovu funkciju prijavili su dodatnu praznu kopiju originalnog foldera. Na primjer, pojavila se prazna kopija originalnog C: \ Users \ Name \ Downloads foldera. Dakle, da bi riješio problem, Microsoft je predstavio kod koji bi izbrisao te stare, prazne fascikle.

Postojao je samo jedan problem: kôd je izbrisao ove fascikle čak i ako nisu bile prazne. Dakle, ako ste premjestili folder za preuzimanja u D: \ Downloads, koji je ipak imao folder C: \ Users \ Name \ Downloads sa datotekama unutar njega, Windows 10 Update October 2018 Update bi uklonio originalni folder i datoteke unutar nje.

Widows 10 Update

Microsoft je sada riješio ovaj problem, a Windows 10 update iz oktobra 2018. trebalo bi prestati da briše ove “stare” fascikle pune datoteka. Ali, svakako smo šokirani što je Microsoft zabrljao. Trebali su izbrisati foldere samo ako su stvarno prazni!

Ako ste iz grupe korisnika koji su izgubili podatke, Microsoft podrška vam savjetuje da kontaktirate Microsoft za pomoć. Microsoft prodavnice će takođe pokušati pomoći, a možda će vam moći pomoći u oporavku izbrisanih datoteka.

Najnovija verzija update-a iz oktobra 2018. godine se nalazi u Windows Insiders-u zbog dodatnog ispitivanja prije nego što se da prosječnim korisnicima Windows 10.

Preporučujemo da napravite rezervne kopije datoteka kako biste se zaštitili od ovakvih grešaka u budućnosti.

Scroll to top