AIKU računari - Novi Firefox: Firefox Quantum 2

Spor ti je Internet! Probaj novi Firefox Quantum

Mozilla je  objavila novu verziju pretraživača pod nazivom Firefox Quantum, koji je dostupan za Android i iOS platforme, ali i za Windows, Mac i Linux sisteme.

Kompanija kaže da novi pretraživač koristi manje memorije od svojih rivala i da je dizajniran da pomogne korisnicima da stvari rade mnogo brže. “To je daleko najveće ažuriranje koje smo imali od kada smo pokrenuli Firefox 1.0 u 2004.”, napisala je kompanija u blogu.

AIKU računari - Novi Firefox: Firefox Quantum

Prednost Firefox Quantum pregledača jeste brzina, zahvaljujući CSS „endžinu“, napisanom u kompanijskom novom Ruth programskom jeziku, koji paralelno radi u više procesorskih jezgara, a ne samo jednom, kako je praksa među pregledačima interneta. Druga velika prednost je neka vrsta mašinskog učenja, koja je zadužena za dijeljenje prioriteta među tabovima, odnosno u trenucima kad ih je otvoreno nekoliko odjednom. Mašinsko učenje dodjeljuje prioritet učitavanja po načinu upotrebe za svakog od korisnika, tako da manje korišćeni tabovi ostaju „zamrznuti“ u pozadini, a aktivni se drže u pripravnosti. Na taj način  korišćenje  RAM-a je makar 30 odsto bolje nego u Chrome-u.

Na primjer, na laptop računaru sa Intelovim procesorom Core i5, Quantum obavlja šest procesa za 20 otvorenih tabova, dok Chrome obavlja 21 proces za 14 otvorenih tabova. 

Osim što se fokusira na brzinu, Mozilla je opremila Firefox Quantum sa novim korisničkim interfejsom pod nazivom Photon, koji ima daleko brže i fluidnije performanse zahvaljujući novom endžinu.

AIKU računari - Novi Firefox: Firefox Quantum 1

Novi pretraživač, u svakom tabu, korisnicima daje preporuke sajtova na kojima bi mogli da nastave započetu pretragu.

Iako je ovo samo po sebi velika objava, Mozilla već najavljuje dodatna poboljšanja i nove funkcije u bliskoj budućnosti.

Scroll to top