AIKU računari - Novi Firefox: Firefox Quantum 2

Spor ti je Internet! Probaj novi Firefox Quantum

Mozilla je  objavila novu verziju pretraživača pod nazivom Firefox Quantum, koji je dostupan za Android i iOS platforme, ali i za Windows, Mac i Linux sisteme.

Kompanija kaže da novi pretraživač koristi manje memorije od svojih rivala i da je dizajniran da pomogne korisnicima da stvari rade mnogo brže. “To je daleko najveće ažuriranje koje smo imali od kada smo pokrenuli Firefox 1.0 u 2004.”, napisala je kompanija u blogu.

AIKU računari - Novi Firefox: Firefox Quantum

Prednost Firefox Quantum pregledača jeste brzina, zahvaljujući CSS „endžinu“, napisanom u kompanijskom novom Ruth programskom jeziku, koji paralelno radi u više procesorskih jezgara, a ne samo jednom, kako je praksa među pregledačima interneta. Druga velika prednost je neka vrsta mašinskog učenja, koja je zadužena za dijeljenje prioriteta među tabovima, odnosno u trenucima kad ih je otvoreno nekoliko odjednom. Mašinsko učenje dodjeljuje prioritet učitavanja po načinu upotrebe za svakog od korisnika, tako da manje korišćeni tabovi ostaju „zamrznuti“ u pozadini, a aktivni se drže u pripravnosti. Na taj način  korišćenje  RAM-a je makar 30 odsto bolje nego u Chrome-u.

Na primjer, na laptop računaru sa Intelovim procesorom Core i5, Quantum obavlja šest procesa za 20 otvorenih tabova, dok Chrome obavlja 21 proces za 14 otvorenih tabova. [grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BXGBC&webforms_id=2178001″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]

Osim što se fokusira na brzinu, Mozilla je opremila Firefox Quantum sa novim korisničkim interfejsom pod nazivom Photon, koji ima daleko brže i fluidnije performanse zahvaljujući novom endžinu.

AIKU računari - Novi Firefox: Firefox Quantum 1

Novi pretraživač, u svakom tabu, korisnicima daje preporuke sajtova na kojima bi mogli da nastave započetu pretragu.

Iako je ovo samo po sebi velika objava, Mozilla već najavljuje dodatna poboljšanja i nove funkcije u bliskoj budućnosti.

Scroll to top