AIKU računari - Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka - Backup

Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka – Backup

Čuvate „milion“ stvari u vašem računaru, za vas veoma bitnih, naravno. Pitanje koje se nameće prvo je: da li treba da napravite backup (rezervnu kopiju) svih podataka u računaru, a onda slijedi  i čitav niz drugih, sličnih….

Koliko imate kontrolu nad onim za šta je napravljen backup, prilikom korišćenja online backup servisa? Da li ste morali da napravite backup svih podataka u računaru ili drugom uređaju, i znate li šta backup uključuje?

AIKU računari - Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka - Backup 1

Gotovo svi online backup servisi omogućavaju jasnu kontrolu nad onim za šta želite da napravite backup.

U većini slučajeva koristite podrazumijevani softver za online backup da biste izabrali uređaje, fascikle i / ili datoteke kojih želite da napravite rezervnu kopiju.

Nekoliko online backup servisa radi na suprotan način. Umjesto da izaberete ono za šta želite da napravite backup, izaberete ono što ne želite i sve ostalo je podrazumijevano kopirano i sačuvano.

Izborom samo vaših najvažnijih podataka ili „neizborom“ manje važnih podataka, možete čuvati početnu manju rezervnu kopiju,  naknadno brže  možete da napravite nove rezervne kopije i možda ćete moći da kupite manji online backup plan.

Ako  mudro postupate ili imate malo važnih podataka, možda ćete moći i da se izvučete sa besplatnim online backup planom.

AIKU računari - Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka - Backup 3

Čega bi zapravo trebalo napraviti rezervnu kopiju?

Većina online backup servisa vam omogućava da napravite rezervne kopije svega što želite, ali šta tačno želite da napravite u rezervnoj kopiji? Da li pravite backup softverskih programa? Da li napraviiti backup programa ili samo datoteka? Šta je sa Windows datotekama?

Vrlo jednostavno, morate da napravite back up svega što ne možete da zamijenite. Za većinu ljudi to podrazumijeva rezervne kopije stvari koje ste kreirali, kao što su dokumenti i stvari koje ste kupili, kao što su muzika i filmovi.

AIKU računari - Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka - Backup 2

U verzijama Windows-a, kao što su Windows 10, Windows 8 i Windows 7, ove vrste datoteka se često nalaze u direktorijumima Documents, Music, Pictures i Videos (Dokumenti, Muzika, Slike i Video snimci) koji se nalaze u folderu Users (Korisnici).

Samim instaliranim programima, kao i datotekama koje su dio operativnog sistema, obično ne treba backup, jer se datoteke obično ne mijenjaju i mogu se lako ponovo instalirati. Softverski programi takođe rijetko rade ispravno kada su obnovljeni iz backup-a.

Znajte da većina online softvera za backup uključuje čarobnjake i druge unaprijed konfigurisane postavke backup-a što olakšava odabir većine važnih lokacija na vašem računaru koje treba kopirati.

Koliko bi mogao da traje prvi upload, s obzirom na količinu podataka? Pod pretpostavkom da je količina podataka koju ste prvobitno odabrali za backup velika, vrlo je vjerovatno da će potrajati, i zavisi od više faktora.

Generalno, što  je manje podataka za koje trebate napraviti backup, to je veći bandwidth za upload odnosno je veći propusni opseg dostupan na serverima za online backup servis,  te doprinose bržoj početnoj rezervnoj kopiji.

AIKU računari - Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka - Backup 4

Još jedna uobičajena stvar koja bi mogla usporiti vaš online backup je opšte zagušenje interneta. Sva ugovorna ograničenja koja ograničavaju propusni opseg prenosa za izabranog provajdera za backup takođe bi mogla drastično usporiti vašu početnu otpremu podataka, ali to nije vrlo često.

Brži računarski hardver može značajno uticati na to koliko dugo će trajati priprema vaših podataka za backup. Međutim, osim ako vaš računar nije  posebno spor, brži hardver ne utiče na stvarno vrijeme učitavanja.

Sa toliko varijabli, skoro je nemoguće utvrditi koliko će trajati početni online backup.

Ako imate puno stvari za backup ili sporiju internet vezu, znajte da neki online backup servisi nude offline backup opciju za inicijalne sigurnosne kopije. Pomoću ove usluge, za koju većina  backup provajdera naplaćuje dodatnu cijenu, šaljete hard disk ili fleš disk sa kopijom važnih podataka direktno backup provajderu, što će vam  uštedjeti dane ili nedelje, koliko bi moglo potrajati prenošenje podataka na njihove servere putem interneta.

AIKU računari - Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka - Backup 6

Mogu li  se obnoviti starije verzije datoteka za koje je napravljen backup? Da li je svaka backup verzija datoteke i dostupna za vraćanje? S obzirom da većina online backup servisa kontinuirano pravi backup podataka, da li to znači da će svaka pojedinačna kopija biti negdje sačuvana, spremna da bude obnovljena ako vam ikada bude potrebna? Mogu li da izaberem da vratim datoteku kakva je bila juče, prošlog mjeseca ili prošle godine itd.?

Većina servisa kontinuirano radi backup vaših podataka, i da, to znači da je svaka pojedinačna kopija sačuvana i da joj se može individualno pristupiti. Ovo se zove file versioning (verzija datoteke).

Na primjer, ako u ponedeljak kreirate novi dokument, a zatim napravite promjenu u srijedu, a potom i drugu izmjenu u petak, tri verzije datoteke su postojale u tom vremenskom okviru. Pod pretpostavkom da je online backup softver konfigurisan da traži promjene i da čuva te promjene, najmanje jednom dnevno (većina to čini mnogo češće), onda bi sve tri verzije datoteke bile dostupne putem opcija za vraćanje na raspolaganju online backup servisa. Većina servisa nudi ili neograničenu verziju datoteke ili neku ograničenu verziju datoteke, obično 30 do 90 dana.

AIKU računari - Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka - Backup 5

Sve čemu napravite online backup je negde na internetu, da li to znači da možete pristupiti gdje god da ste? Ako imate backup muzike ili filmova, da li to znači da možete da ih strimujete sa svog telefona ili sa drugog računara?

Svaki online backup servis nudi neku vrstu pristupa vašim backup datotekama.

Neki servisi nude veb lokaciju na kojoj se prijavljujete za pristup vašim datotekama, drugi nude mobilne aplikacije za iOS, Android i Windows Phone. Mnogi imaju obe opcije.

Mnogi online backup servisi nude integrisanu reprodukciju i pregledanje datoteka određenih formata, a ne samo jednostavan pristup datotekama. Ovom funkcijom možete koristiti svoj online backup račun kao servis striminga, reprodukovati muziku, pregledati svoje fotografije i gledati svoje filmove iz svog naloga sa bilo kog mjesta na svijetu.

AIKU računari - Pametan i jednostavan način za zaštitu podataka - Backup 7

Obzirom na sve dosad navedeno, možemo zaključiti da je backup podataka vašeg računara korisna i ponekad neophona stvar. To je prije svega pametan i jednostavan način da zaštitite vaše podatke. U kom obimu ćete ga napraviti, koji backup servis ćete odabrati, besplatni ili ne, stvar je vaših potreba, želja i mogćnosti…U svakom slučaju, imate izbor… ovo su neki od najpopularnijih: IDrive, CrashPlan, SOS Online Backup, SugarSync, Carbonite, SpiderOakONE, Acronis True Image 2017 New Generation, Backblaze, EMC MozyHome, OpenDrive…

Scroll to top