AIKU računari - Ransom Virus  ili Ransomware

Ransom virus ili Ransomware

Upravo ste upalili računar i ustanovili da je potpuno zaključan,  i to sve vaše datoteke, i neko je upravo zatražio novac od vas kako bi ih otključao…odgovor je jednostavan – Ransom virus.

Šta je Ransom virus?

Ransom virus  ili Ransomware je vrsta zlonamjernog softvera koji se infiltrira u vaš računar, onemogućavajući vam pristup datotekama i često prijeti da će ih izbrisati ako ne platite otkupninu u određenom roku.

Ova vrsta virusa je posebno zlonamjerna ako nemate sigurnosne kopije datoteka pohranjene na drugom mjestu.

Kako djeluju Ransom virusi?

Ransom virusi djeluju tako da učinkovito drže vaše datoteke i podatke kao „taoce“. Budući da su vaši podaci najdragocjeniji dio vašeg računara, „napadač“ tada često traži veliku svotu  novca za otključavanje kako bi ponovo dobili pristup njima.

ransomware-aiku-slika2

Neki ransomware virusi vrše enkripciju datoteka na način da čak i ako platite otkupninu, zauvijek ih gubite. Drugi omogućavaju tvorcu virusa da pregleda, kopira i briše vaše datoteke.

Koliko je važno da naučite kako u potpunosti izbjeći prijetnju, jednako je važno da prijetnju brzo  i izbrišete.

Kako da znam da imam Ransom virus?

Ransom viruse je vrlo teško otkriti. Čekaju u pozadini dok ne budu spremni da se aktiviraju. Jedna od metoda opreza jeste da vodite računa o aktivnosti vašeg hard diska.

Čini vam se da gubite prostor za pohranu, a ne znate zašto? Da bi se datoteke šifrirale, Ransom virus mora duplicirati te datoteke što zauzima značajan prostor. Stoga, obratite pažnju.

Druga ključna metoda je pokretanje redovnog skeniranja antivirusnim softverom ili korištenje alata za otkrivanje zlonamjernog softvera kako bi se uočili potencijalni problemi prije nego se pogoršaju.

ransomware-aiku-slika3

Kako sam se zarazio Ransom virusom?

Ransom virusi dolaze iz više izvora. Jedan od najčešćih načina je putem neželjenih e-poruka koje sadrže attachnments koji sadrže virus ili link do zlonamjernih web stranica.

Virusom se možete zaraziti i klikom na sumnjive oglase ili popup banerima i na taj način preuzeti datoteke. Bilo koji oblik nedozvoljenog ponašanja na mreži, može vas učiniti ranjivim i dovesti do zaraze Ransom virusima.

Kako da se riješim Ransom virusa?

Najefikasniji način da se riješite Ransom virusa je korištenje antivirusnog softvera, kao i aplikacija za uklanjanje zlonamjernog softvera (malware-a). I jedno i drugo mogu otkriti takve prijetnje prije nego što nanesu bilo kakvu štetu.

Iako može potrajati nekoliko sati kako bi dovršio postupak, zavisno od brzine vašeg računara, ali antivirusni softver nudi vam i najbolje metode uklanjanja zlonamjernih datoteka.

Korisno je instalirati alat za uklanjanje zlonamjernog softvera koji  ne samo da pomaže u otkrivanju zlonamjernog softvera poput Ransomware virusa  već će ga i izbrisati ga prije nego što uzrokuje probleme.

Prije nego što je virus u potpunosti šifrira i blokira vaše datoteke, možete koristiti System Restore da biste se vratili na raniju tačku na vašem računaru, odnosno prije nego što ste pokupili Ransom virus. Obavezno odaberite vremensko razdoblje za koje ste sigurni da tada niste imali virus na računaru.

Ponekad, ako ste zaraženi ovim virusom, možete izgubiti sve svoje datoteke, zato je važno imati backup računara u svakom trenutku.

Kako mogu izbjeći ponovnu zarazu Ransom virusom?

Dva su ključna načina na koje možete umanjiti šanse da se ponovno zarazite Ransom virusom (ili bilo kojim drugim virusom).

Ažurirajte svoj antivirusni softver i malware zaštitu i činite to redovno. Nove definicije virusa se stalno pojavljuju i i stoga je jako važno da Vaš računar bude „informisan“ o tome na šta treba obratiti posebnu pažnju imajući u vidu nove viruse i malvere.   

Scroll to top