Samsung prvi po prodaji pametnih telefona

SAMSUNG je u trećem tromesečju preuzeo čelnu poziciju na tržištu pametnih telefona pretekavši Epl (Apple). Prema podacima istraživačke kompanije Stratedži analitiks (Strategy Analitics) njegov udeo je dostigao 23,8% dok Epl drži 14,6%. Na trećem mestu je Nokija (Nokia) sa udelom od 14,4%.

Međutim, Nokija je i dalje najveći proizvođač mobilnih telefona, mada joj se udeo u trećem tromesečju smanjio na 27% pošto su se njene globalne isporuke smanjile za 3% u odnosu na stanje od pre godinu dana i sada prema podacima koje su u četvrtak objavili IDC i Stratedži analitiks iznose 107 miliona jedinica. Samsung i LG elektroniks (LG Electronics) zauzeli su drugo i treće mesto, a četvrti je kineski ZTE koji je potisnuo Epl na peto mesto.

Epl je postao najveći proizvođač pametnih telefona u drugom tromesečju sa tržišnim udelom od 18,5%, i tako izbio ispred Samsunga i Nokije. Samsung je u tom tromesečju takođe pretekao Nokiju i postao drugi najveći proizvođač pametnih telefona sa udelom od 17,5% dok je Nokijin bio 15.2%.

Samsung je u trećem tromesečju isporučio 27,8 miliona pametnih telefona, što je daleko više od 7,5 miliona koliko je isporučio u istom tromesečju godinu dana tanije. S druge strane Epl je isporučio 17,1 milion, jer su kupci i operatori čekali da se pojavi Ajfon 4S (iPhone 4S), što se desilo u četvrtom tromesečju, a uz to se pojačala i konkurencija u vidu Samsungovog modela Galaksi S2 (Galaxy S II) i pogoršalo ekonomsko stanje u nekoliko ključnih zemalja, smatra Stratedži analitiks.

Globalne isporuke pametnih telefona porasle su u poslednjih godinu dana za 44% i u trećem tromesečju su dostigle rekordnih 117 miliona jedinica, izveštava Stratedži analitiks.

Epl je svoj Ajfon 4S pustio u prodaju 14. oktobra i za prva tri dana prodao čak četiri miliona komada.

Samsungov rast je prema oceni ove analitičke kompanije posledica elegantnog dizajna, popularnih Android usluga i ekstenzivne globalne distribucije.

U trećem tromesečju prošle godine Samsung je držao 9,3% tržišta pametnih telefona a Epl 17,4%. Nokijin tadašnji udeo od 32,7% počeo je da se smanjuje zbog konkurencije Eplovih telefona i onih koji koriste operativni sistem Android, a naročito kad je odlučila da pređe na Vindous Fon (Windows Phone).

Nokijina pozicija mogla bi da se popravi posle predstavljanja novih modela serije Lumija (Lumia) koji koriste Vindous Fon verzije 7.5, pogotovo na onim tržištima na kojima je još relativno jaka i u onim oblastima gde je u poslednje dve godine njen udeo znatnije opao, smatra IDC.

Epl i Samsung su u međuvremenu u nekoliko zemalja zaratili s patentnim tužbama koje se odnose na pametne telefone i tablične računare.

Svetsko tržište mobilnih telefona poraslo je u poslednjigh godinu dana za 12,8% i dostiglo 394 miliona jedinica u trećem tromesečju 2011, jer je rast pametnih telefona opao u nekoliko ključnih zemalja, kaže IDC. S druge strane, Stratedžik analitiks je procenio da je rast iznosio 14% i dostigao 390 miliona jedinica, mahom zbog smanjenih isporuka manjih proizvođača. (M.V.)

Scroll to top