AIKU računari - SSD - Nova generacija uređaja za pohranu

SSD – Nova generacija uređaja za pohranu

Solid state drives ili SSD su uređaji visokih performansi za čuvanje podataka u računarima. Oni nude mnogo veće brzine prenosa podataka od tradicionalnih hard diskova, a troše manje energije i imaju veći stepen pouzdanosti zahvaljujući tome što nemaju pokretnih dijelova. Ovi atributi čine ih izuzetno atraktivnim za one koji koriste mobilne računare, ali nalaze svoje mjesto i kod desktop računara.

AIKU računari - SSD - Nova generacija uređaja za pohranu 1

Solid state drive (SSD) je termin koji se odnosi na elektronske sklopove koji su u potpunosti izgrađeni iz poluprovodnika.

Termin se prvobitno koristio za definisanje elektronike kao što je tranzistorski radio koji je koristio poluprovodnike umjesto vakumske cijevi. Većina elektronike koju imamo danas izgrađena je od poluprovodnika i čipova. U smislu SSD-a, to se odnosi na činjenicu da je primarni medij za pohranu preko poluvodnika, a ne magnetni medij kao što je slučaj kod hard diska.

Ova vrsta skaladištenja podataka već postoji u obliku fleš memorijskih uređaja koji se priključuju na USB port. To je djelomično istina, kao  i SSD, i USB flash uređaj koristi isti tip non-volatile memorijskih čipova da zadrže informacije, čak i kada nemaju napajanje. Razlika je u obliku i kapacitetu uređaja. Dok je fleš disk dizajniran da bude eksterni dio u računarskom sistemu, SSD je dizajniran da se nalazi unutar računara umesto tradicionalnijeg hard diska.

Zašto koristiti Solid State Drive?

Solid state drive ima nekoliko prednosti u odnosu na magnetne hard diskove. Uređaj nema pokretne dijelove. Dok tradicionalni hard disk posjeduje pogonske motore za obrtanje magnetnih diskova i pogonskih glava, kompletnom memorijom na SSD-u upravljaju fleš memorijski čipovi. To pruža tri različite prednosti, kao što je manja upotreba energije, brži pristup podacima i veću pouzdanost.

AIKU računari - SSD - Nova generacija uređaja za pohranu 2

Upotreba energije je ključna za korišćenje SSD uređaja u prenosivim računarima. Pošto nema potrebe za pokretanjem, uređaj koristi mnogo manje energije nego regularni hard disk. Industrija pokušava da se time pozabavi pomoću nagnutih uređaja i razvoja hibridnih hard diskova, ali oba i dalje koriste više energije. SSD će kozistentno izvlačiti manje energije nego tradicionalni i hibridni hard disk.

Brži pristup podacima će učiniti ljude srećnim. Uređaj ne mora da spinuje diskove uređaja ili pomjeri magnetne glave, podaci se odmah mogu čitati sa uređaja.

Hibridni hard diskovi imaju tendenciju da ublaže aspekt brzine kada se radi o često korišćenim uređajima. Slično tome, Intelova nova Smart Response tehnologija je sličan način keširanja na malom SSD uređaju da bi dobili slične rezultate.

AIKU računari - SSD - Nova generacija uređaja za pohranu 3

Pouzdanost je takođe ključni faktor za prenosive uređaje. Hard diskovi su vrlo krhki i osetljivi materijali. Čak i mali pokret poput kratkog pada može dovesti do problema na uređaju. Pošto SSD skladišti sve svoje podatke u memorijskim čipovima, ima manje pokretnih dijelova  koji bi mogli da budu oštećeni. Dok su mehanički SSD pogoni bolji, oni imaju ograničen životni vijek.

To je zbog fiksnog broja ciklusa pisanja koji se mogu izvršiti na uređaju prije nego što ćelije postanu neupotrebljive. Međutim, za većinu potrošača, granice ciklusa pisanja još uvijek omogućavaju da uređaji traju duže od prosječnog računarskog sistema.

Zašto se SSD ne koriste za sve računare?

Kao i kod većine računarskih tehnologija, primarni ograničavajući faktor korištenja SSD uređaja u laptopu i desktop računarima je cijena. Ovi uređaji su zapravo dostupni već neko vrijeme i dramatično im je cijena snižena, ali i dalje koštaju tri puta ili mnogo više od cijene tradicionalnog hard diska za isti kapacitet skladištenja.

Kapacitet je takođe glavni faktor u prihvatanju SSD uređaja. Prosječni laptop računar opremljen SSD-om imaće oko 128 do 256GB memorije. Ovo je otprilike jednako onome čime su laptopi prije nekoliko godina bili opremljeni. Danas, većina laptopa ima 500GB ili više prostora za skladištenje sa hard diskom. Desktop sistemi imaju još veći disparitet između SSD i hard diskova, dok prosječan desktop računar dolazi sa 1TB ili više memorije.

Čak i sa velikom razlikom u kapacitetu, mnogi ljudi smatraju da većina računara ima daleko više kapaciteta za skladištenje nego što im je stvarno potrebno. Samo velika količina datoteka sa digitalnim fotografijama i video datotekama visoke definicije će brzo popuniti hard diskove. SSD-ovi će uglavnom ponuditi dovoljan nivo skladištenja za većinu laptop računara. Pored toga, spoljne opcije visokih performansi zahvaljujući USB 3.0, USB 3.1, pa čak i Thunderbolt-u brzo i jednostavno čine dodatni prostor za pohranu pomoću eksternog hard diska za  datoteke.

Scroll to top