AIKU računari - Kako zaštititi Windows računar?

Kako zaštititi Windows računar?

Windows je najčešće korišten operativni sistem za računare širom svijeta. Tako je svestran da može raditi na bilo kojoj mašini i konfiguraciji. OS takođe podržava ogromnu količinu aplikacija i softvera koji ga čine kompatibilnim za bilo kakvu upotrebu. Danas zaštititi Windows postaje izazov.

Najslabija tačka operativnog sistema Windows je da je sklon napadima malvera (zlonamjernih softvera) i virusa.

Veoma je važno da svaki korisnik zaštiti računar od hakera, da nema malvera, virusa i drugih bezbjednosnih rizika. Donosimo vam nekoliko savjeta kako to da učinite.

Održavajte Windows ažurnim

Microsoft stalno radi na tome da Windows OS postane sigurniji. OS se stalno ažurira sa sigurnosnim zakrpama i ažuriranjima. Korisnicima se preporučuje da uvijek ažuriraju svoj Windows PC na najnoviju verziju. Na taj način se prate eventualne greške i popravljaju postojeće greške u bezbjednosti Windows-a.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar?

Ažurirajte softverske aplikacije

Kao i Windows, kompanije za softverske aplikacije takođe kontinuirano vrše ažuriranja kako bi popravile greške i poboljšale sigurnost svih Windows programa. Kompanije poput Adobe, Google, Java, auto-desk, i sl. ažuriraju softver kako bi bio što sigurniji. Ovim se softverski programi bore protiv najnovijih sigurnosnih prijetnji. Stoga, kako bi zaštitili računar od hakera, korisnici uvijek moraju koristiti najnovije verzije softvera i zadržati svoje poslove i podatke sigurnim.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar? 1

Kreirajte Restore Point (tačku za vraćanje)

Većina korisnika Windowsa to ne zna, ali postoji opcija za vraćanje u Windows koju možete koristiti u slučaju da nešto ometa vaš sistem da biste vratili postavke i podatke aplikacija. Sistem Restore vraća podešavanja i instalacije do određenog trenutka. Ovu tačku vi postavljate. Preporučujemo vam da kreirate Restore Point u trenutku kada je vaš računar ispravno konfigurisan i sve funkcioniše kao što želite. Time ćete lako vratiti sva podešavanja i softverske aplikacije zajedno sa svim podacima u slučaju da nešto pođe naopako.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar? 2

Koristite sigurnosne programe

Sa sve većim bezbjednosnim prijetnjama za Windows dobro bi bilo upotrebljavati aplikacije za zaštitu softvera. Postoje tone antivirusnih i sigurnosnih programa dostupnih za Windows. U zavisnsosti od potreba korisnika moguće je izabrati besplatnu ili plaćenu verziju ovih programa. Ukoliko ne želite da instalirate poseban softver, Windows takođe ima ugrađene sigurnosne funkcije. Možete koristiti Windows defender koji je PC Antivirus. Takođe morate uključiti firewall koji štiti vaš računar od neželjenog pristupa preko mreže.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar? 3

Zaštita od malvera i spywarea

Još jedna oblast u kojoj Windows korisnici trebaju preduzeti određene mjere kako bi zaštitili računar od hakera i virusa je infekcija putem malvera i Spyware-a. Malware i Spyware šalju lične podatke na sumnjive servere i prikazuju oglase, te usporavaju računar postavljanjem zlonamjernog sadržaja. Znaci špijunskog softvera i malvera su sporo procesiranje, iskačući prozori, modifikovane početne stranice, poruke o greškama itd. Kako bi se riješili takve infekcije, koristite pouzdan Anti Malware & Anti Spyware alat.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar? 4

Kreirajte korisničke naloge

Windows OS nudi kreiranje različitih korisničkih naloga sa različitim postavkama i aplikacijskim podacima. To znači da svaki korisnički račun ima svoje datoteke. Ovo korisnici mogu da koriste kako bi povećali sigurnost. Možete da odvojite svoje poslovne i lične podatke tako da važne stvari ostanu bezbjedne kada dođe do greške na vašem ličnom nalogu. Takođe treba da koristite drugi nalog umjesto naloga Administratora kako biste spriječili softverske aplikacije da koriste nepotrebne dozvole i kontrolu. Ovo je jedan od načina kako zaštititi Windows-a.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar? 5

Uključite sigurnosna obavještenja

Potrebno je da znate šta se dešava u vašem Windows OS. Uključite sva sigurnosna obavještenja i obratite pažnju na njih. Ovo se može omogućiti u postavkama kontrole korisničkog naloga. Ovakva obavještenja pomažu Windows korisnicima da prate stvari koje utiču na bezbednost Windows sistema i obezbediti PC od hakera.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar? 6

Šifrirajte hard disk koristeći Bitlocker

Postoji nekoliko načina na koje uljezi mogu “provaliti” vašu lozinku i pristupiti podacima na hard disku. Ako vaš hard disk sadrži osetljive informacije, onda je ovo savršen način da ga obezbedite. Možete šifrovati sve podatke na hard disku i držati ga zaključanim pomoću Bitlocker-a. Bitlocker se može naći u “Control Panel”-u pod ” System and security “

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar? 7

Omogućite zaključavanje foldera

Jedan od načina za čuvanje datoteka u operativnom sistemu Windows je korištenje alatke za zaključavanje foldera. Postoji mnogo alata za zaključavanje datoteka koji savršeno sakrivaju sve vaše važne datoteke i drže ih dalje od uljeza.

AIKU računari Internet Savjeti - Kako zaštititi Windows računar? 8

Koristite zdrav razum

Još jedna stvar koja kompromituje bezbjednost u operativnom sistemu Windows jeste nemar korisnika. Ljudi prihvataju instalacije neželjenog softvera u freeware-u, kliknu na zlonamerne veze i sl. Stoga vam savetujemo da budete malo oprezni pri instalaciji i  prije nego kliknete na nepoznate veze. Postoji tona phishing sajtova koji mogu izgledati kao originalni, ali imaju namjeru da kradu podatke. Potražite tačan URL prije nego što učinite bilo šta da biste zadržali vaše pretraživanje, kao i Windows računar sigurnim.

Scroll to top