AIKU računari - Formatiranje hard diska

Šta je formatiranje hard diska?

Formatiranje hard diska (hard disk, floppy disk, flash disk, itd) znači pripremiti odabrane particije na disku koji će koristiti operativni sistem brisanjem svih podataka i uspostavljanje sistema datoteka.

Najpopularniji sistem datoteka za podršku Windows-a  je NTFS ali se ponekad koristi FAT32.

U Windows, formatiranje particija se obično radi uz pomoć alata Disk Management. Takođe možete formatirati disk koristeći naredbu format u komandnoom interfejsu Command Prompt.

AIKU računari - Formatiranje hard diska 1

Korisno je znati  da particija obično obuhvata čitav fizički hard disk. Zato često kažemo “formatiranje diska” što je u stvari formatiranje particije na disku … može se desiti da particija zauzima cijelu veličinu uređaja.

Formatiranje ne može biti urađeno slučajno i ne treba brinuti da ćete izbrisati sve vaše datoteke. Međutim, treba biti oprezan kada se formatira bilo šta,budite sigurni da znate šta radite.

Formatiranje C: diska, ili koje drugo slovo koje je dodijeljeno disku na koji je instaliran Windows, mora biti učinjeno van Windows-a, jer ne možete brisati datoteke koje trenutno koristite. Radite to van OS, što znači da datoteke nisu aktivne i stoga mogu biti izbrisane.

Ako ste u potrazi za informacijama o formatiranju postojećeg hard diska samo da možete instalirati Windows, ne brinite – ne morate ručno formatirati hard disk da biste to uradili. Formatiranje hard diska je dio metode “clean install” instaliranja Windows-a. 

Ne zaboravite, čista instalacija će izbrisati sve sa uređaja na kojem je instaliran Windows. Kada kažemo sve, mislimo sve. Morate napraviti backup svega što želite da sačuvate prije nego što počnete ovaj proces!

Osim kopiranja pojedinačnih datoteka koje želite zadržati, treba  se pripremiti i za ponovno instaliranje programa. Prikupiti originalne instalacione diskove i preuzeti program  za podešavanja bilo kog programa koji želite da vratite na računar

Ako želite formatirati uređaj za promjenu sistema datoteka od, recimo, FAT32 u NTFS, učinite to tako da vaše podatake  prvo kopirate sa uređaja dok se bude prazan.

Neki alati za oporavak datoteka u stanju su da oporave datoteke iz particije čak i nakon što je formatirana. To definitivno vrijedi pokušati  ako ste slučajno formatirali particije koje su čuvale važne podatke.

Postoje dvije različite vrste formatiranja – high level i low level. Kada je u pitanju Formatiranje high level bitno je znati da nakon podjele diska na particije, potrebno je definisati system datoteka (file system). Formatiranjem se  kreiraju logičke strukture u koje će se kasnije podaci o datotekama koje će se snimati na disk i mjestu gdje se datoteke nalaze. Low level formatiranje je podjela ploča diska na staze i podjela staza na sektore. To obično  radi proizvođač prije podaje uređaja.

U svakom slučaju, ukoliko niste siurni da znate šta radite, prepustite formatiranje stručnim licima.

Scroll to top